Ja, gluten op zichzelf, als eiwit, is niet essentieel. We krijgen genoeg eiwitten binnen via andere voeding, zoals melkproducten, eieren, vis en vlees. Het probleem is dat gluten in graan zit. Daar zitten ook heel veel andere stoffen in die we nodig hebben: vezels, ijzer, B-vitaminen.
Glutenvrij is heel gezond
Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.
Tekorten die verder gezien worden bij een glutenvrij dieet zijn tekorten aan jodium, ijzer, vitamine B1 en vitamine B11. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, welke op hun beurt weer nodig zijn voor goeie groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Gluten zorgen voor de luchtige structuur van brood. Gluten geeft elasticiteit aan producten die van (volkoren)meel pf bloem worden gemaakt. Hoe meer gluten het meel bevat, hoe steviger het product wordt.
Ruim 170.000 mensen in ons land zijn overgevoelig voor gluten en lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie. En dat is niet makkelijk: bij alles wat je koopt moet je opletten of er geen gluten in zitten.
Gluten is een eiwit dat in sommige granen voorkomt. Als het lichaam in aanraking komt met gluten, beschadigen de darmvlokken.Waardoor buikklachten ontstaan. Sommige mensen noemen coeliakie daarom ook wel een gluten-intolerantie.
De meeste mensen die glutenintolerant zijn, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
Gluten is alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie.Zij moeten een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook mensen met de diagnose glutensensitiviteit hebben baat bij een glutenvrij dieet. Heb je coeliakie of glutensensitiviteit, dan zul je producten met gluten moeten mijden.
Nee, je kunt er nooit overheen groeien. Ook al kreeg je coeliakie toen je een jaar was, het blijft een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang dieet dat zo vrij mogelijk is van gluten. Je kunt van de klachten afkomen door glutenvrij te leven maar van de aandoening zelf kun je nooit afkomen.
Gluten zitten in producten van tarwe, rogge, gerst of spelt. Ook worden meelsoorten met gluten in sommige producten als bindmiddel gebruikt, waardoor het ook niet ongewoon is dat er gluten zitten in vleeswaren, snoepjes, bouillon, sauzen of ijs.
Aan glutenvrije producten wordt vaker geen jodium toegevoegd dan wel. Hierdoor heb je risico op een jodiumtekort. Een tekort ontstaat niet zomaar, in de schildklier zit vaak een flinke voorraad aan jodium. Daarom ontstaat een tekort pas na een lange tijd (2).
Maar als je er iets meer tijd en moeite insteekt kun je fantastische dingen maken van de aardappel. En het is eigenlijk zonde dat ik niet dol ben op aardappels want ze zijn hartstikke gezond, voedzaam en helemaal glutenvrij.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Havermout komt van haver, een graan dat van nature glutenvrij is. Dat maakt havermout ideaal voor mensen die gluten vermijden of er gevoelig aan zijn. Bij aangetoonde coeliakie check je het best de verpakking van havermout voor je ervan eet.
In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan. Twijfel je?
De glutenvrije broden en pasta's bevatten vaak veel minder vezels en ook minder andere goede voedingsstoffen. Terwijl je vezels juist nodig hebt voor een gezonde spijsvertering. Vezels kunnen spijsverteringsklachten voorkomen en verminderen. Bovendien zijn glutenvrije producten vaak een stuk duurder.
Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren en ongemarineerde tofu is glutenvrij.
Chips is van over het algemeen glutenvrij. Aardappel, frituurvet en zout bevatten van nature geen gluten. Bij chips met een smaak, zoals barbecue chips of paprika chips, bestaat er een kans dat deze wel gluten bevat.
Zelftest. In diverse webshops en drogisterijen (bijvoorbeeld bij het Kruidvat) zijn tegenwoordig verschillende zelftests verkrijgbaar, zo ook voor coeliakie. Met behulp van een vingerprik neem je een beetje bloed af. De test controleert vervolgens of er antistoffen tegen gluten in je bloed zitten.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Groente en fruit
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Let bij gedroogde zuidvruchten op het etiket. Soms wordt meel gebruikt als anti-kleefmiddel. Het is dan niet glutenvrij.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Veel voedingsmiddelen zijn van nature glutenvrij en kunnen in onbewerkte vorm zondermeer gebruikt worden: fruit en groente, vlees en vis, eieren, melk en zuivelproducten.
De aandoening is niet te genezen en je kunt er ook niet 'overheen groeien'. Door het volgen van een glutenvrij dieet kunnen de darmen langzaam herstellen en worden voedingsstoffen na verloop van tijd weer opgenomen.
De link tussen gluten en hormonen
Je lichaam ziet dit als stress en gaat daardoor het stresshormoon cortisol produceren. Het steeds afgeven van cortisol bij het eten van gluten kan leiden tot bijnieruitputting. Aangezien je bijnieren hormonen produceren, kan dit dus voor een disbalans in je hormonen zorgen.