Vissen in de zee zwemmen vaak met een grote groep bij elkaar. Dit noemen we een school. Zo beschermen ze zichzelf tegen roofdieren en kunnen ze gemakkelijk een partner vinden om te paren. Als een groep vissen bij elkaar zwemt, noemen we dat een school.
In de natuur zijn scholen vis vaak opgebouwd uit tienduizenden, soms wel honderdduizenden exemplaren. Maar in de natuur is dan ook wat meer ruimte dan in een aquarium. Een groepje van 10-15 Neon tetra's in een 30x30x60 bakje (50 liter) is een leuk schooltje.
Waarom botsen ze niet op elkaar? In een school zitten de vissen dicht op elkaar. Omdat de vissen in nauw contact met elkaar staan en een goed reactievermogen bezitten, kunnen ze snel reageren op minimale richtingsveranderingen van andere vissen.
Vissen zwemmen door met hun lichaam een golfbeweging te maken. Daarvoor gebruiken ze de sterke spieren in hun lijf. Om te sturen gebruiken ze hun vinnen. Vissen hebben lichte botten, die we graten noemen.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Net als de mens heeft een vis zuurstof nodig om te leven. Die zuurstof moeten ze uit 't water halen want daar zwemmen ze in. Die zuurstof komt in het water door licht dat schijnt op planten...in oceanen, zeeën en rivieren. Bijvoorbeeld op algen of zeewier.
Vissen kunnen elkaar behoorlijk pesten en intimideren. Vissen die hier slachtoffer van worden voelen zich erg ongelukkig en gestrest. Dit leidt vaak tot ziekte en overlijden. Let goed op de onderlinge verstandhouding.
Waarom bijten vissen elkaar? Misschien kun je deze bij vrienden en of familie kwijt. Dan hebben je visjes het zeker meer naar hun zin. Ze hebben nu geen ruimte voor zichzelf en krijg je dit soort dingen.
Is heel normaal gedrag bij goudvissen. Mannetjes jagen op de vrouwtjes en drijven ze hoeken en planten in en gaan met de kop op de vrouwtjes buiken beuken zodat ze eieren leggen. Dit kan er hard aan toe gaan. Happen onder de staart kun je ook zien.
De smaak van schol is neutraal smaak en het visvlees heeft een fijne structuur. Daardoor vraagt het bereiden van schol wel enige aandacht. Maar om een schol te bereiden moet je vooral niet te ingewikkeld doen. Ik bereid schol bij voorkeur in zijn geheel, met vel en graten.
Een school is een grote groep vissen van dezelfde soort die dicht op elkaar zwemmen.
Bij een aquarium met te koud water zullen de vissen minder actief worden en gaan vaak stil liggen op de bodem van het aquarium om energie te besparen. Aan de andere kant is te warm water ook weer niet goed. In warm water kan namelijk minder zuurstof opgenomen worden.
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
Nee hoor, dat is flauw. Waarschijnlijk heb je een zwaarddrager (X. Helleri), soms kunnen de mannentje wat territoriaal zijn en andere vissen opjagen.
De anatomie van goudvissen begrijpen. Weet waar bij een goudvis de tanden zich bevinden. Goudvissen hebben geen tanden in hun kaken. De tanden zitten achterin de keel, zodat ze hun eten kunnen pletten en heel door kunnen slikken.
Alle situaties die leiden tot angst of vluchtgedrag bij de vissen veroorzaken stress bij de vissen. Vaak is dit niet alleen zichtbaar aan het (vlucht)gedrag van de vis, maar ook aan verlies van kleurintensiteit waardoor de vis lichter (fletser) wordt, of juist donkerder van kleur.
Lekker wroeten
Op de bodem van het aquarium horen dus steentjes. Daarnaast zullen waterplantjes hun leefomgeving interessanter maken. Wil je ze echt gelukkig maken, bied ze dan ook uitdaging! Verstop bijvoorbeeld wat lekkers in een schelpje en leg deze op de bodem."
Ze lijken namelijk expressieloos (net zoals veel katten). Voor wetenschappers is het echter duidelijk dat vissen niet alleen emoties hebben, maar ook zeker vatbaar zijn voor een depressie.
Ademen. Vissen op het droge houden het normaal gesproken niet lang uit. Met hun kieuwen ademen ze prima onder water, maar boven water stikken ze snel.
Een van de eerste aanwijzingen van het bestaan van spelen bij vissen was het zeer complexe gedrag van tapi- rvissen (olifantsvissen). Dit is een Afrikaans geslacht van zwak elektrische vissen. Het gaat hier echter om aanwij- zingen en vermoedens.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
(de meeste vissen dan) een veelheid van geluiden kunnen produceren om met elkaar te communiceren. Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen.
"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.
Vissen communiceren met elkaar middels een geheime taal die bestaat uit gegrom, gekwetter en pop-geluiden. Dat hebben wetenschappers ontdekt. De vissen gebruiken hun taal om hun geliefde te verleiden, anderen voor gevaar te waarschuwen of de te zwemmen route aan te duiden.