Wie toch rijst wil bewaren, zorgt ervoor dat dit zo snel mogelijk de koelkast ingaat. Omdat warme producten niet direct de koelkast in kunnen vanwege andere producten in de koeling, is het beter de rijst buiten de koelkast snel af te laten koelen. De kom met rijst kan in een bak met koud water gezet worden.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
Warm eten in je koelkast? Volgens Schlunegger kan je koelkast de warmte van het eten gewoon aan. Om de andere producten in je koelkast vers te houden, kun je deze even aan de kant schuiven zodat ze het warme eten niet raken. Om je warme eten nog sneller te laten afkoelen, kun je het in kleine porties verpakken.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.
Maximaal twee uur
Let er wel op dat je het niet te lang afkoelt. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk ook bederven. Wil je het afkoel proces sneller laten verlopen?
Is het beter recent gemaakt warm eten zo veel (dus lang) mogelijk af te laten koelen voor het de koelkast ingaat, of juist zo kort mogelijk in verband met bacteriën?... Snel koelen is uiteraard het allerbeste om bacteriegroei tegen te gaan.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Houdbaarheid Gekookte rijst
Gekookte rijst, maar dan bij voorkeur wel in een plastic bakje en afgesloten met de deksel, kun je ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren. Van dergelijke rijst kun je dan nog gebakken rijst maken, of nasi. In de vriezer kun je deze rijst tot wel 2 maanden bewaren.
Ongekookte rijst kan sporen bevatten van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven. Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt.
Om Nasi te maken, is het wel het lekkerst om de rijst een dag van te voren gekookt te hebben. Dit bakt namelijk beter op. Dus kook of de avond ervoor een portie rijst of als je toch al rijst eet, maak dan gewoon wat extra klaar.
Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Even afkoelen
Volgens het Voedingscentrum moet je de maaltijd altijd even laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Hierdoor hoeft de koelkast minder hard te werken om het eten te koelen en worden de producten eromheen minder aangetast.
Terugkoelen moet dus zo snel mogelijk gebeuren. Natuurlijk 'hoe sneller, hoe beter', maar altijd binnen 5 uur en naar een temperatuur van maximaal 7°C. Meet na 2 uur welke temperatuur het product heeft. Is de temperatuur nog >20°C, dan kunt u kleinere porties maken.
Die oxidatie zorgt ervoor dat je eten sneller van smaak verandert, én vooral sneller bederft. Liesbeth heeft dus wel een béétje gelijk: het is daarom beter om eten in een pot mét deksel in de frigo te bewaren, dan zomaar in de pan.
Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C. Bij de ideale temperatuur en voedingsbodem kan in acht uur tijd één bacterie uitgroeien tot 128.000.000 bacteriën. Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.