Amsterdam staat bekend vanwege haar vele grachten. De Amsterdamse grachtengordel is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters. De belangrijkste grachten zijn de Herengracht, de Singel, de Keizersgracht en de Prinsengracht. De grachten stammen hoofdzakelijk uit de 17e eeuw.
Amsterdam is over de hele wereld beroemd om zijn grachten. De combinatie van eeuwenoude gevels, bruggen en bootjes – dit alles weerspiegeld in het water – zorgt voor een onvergelijkbare sfeer. Dit spinnenweb aan waterwegen biedt bovendien tal van verrassingen die zelfs Amsterdammers vaak niet kennen.
Voor je eerste bezoek aan Amsterdam staan bezienswaardigheden zoals het Anne Frank Huis, de Wallen en de historische binnenstad met de vele grachten ongetwijfeld op je lijstje. De vele miljoenen toeristen die jaarlijks naar Amsterdam komen bezoeken dan ook vooral de bezienswaardigheden in de binnenstad.
Amsterdam bestaat ook uit steen, water en groen.
Een paar steden worden daarnaast gekenmerkt door water: Venetië, Sint-Petersburg en Amsterdam. De inrichting berust op straten, water en groen. De ontwerpers beplantten al vanaf voor 1600 de grachten bovendien systematisch, en dat is echt heel bijzonder.
Amsterdam is de hoofdstad van ons land. De stad ligt in de provincie Noord-Holland, precies waar de rivier de Amstel in het IJ stroomt. Er wonen ongeveer 870.000 mensen, uit veel verschillende culturen. Bekende wijken in Amsterdam zijn de Jordaan, de Pijp, Amsterdam-Zuid en de Bijlmer.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Amsterdam officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland. Er zijn voorstellingen, musea, poppodia en kunstenaars in alle soorten en maten, en de stad huisvest een groot deel van de belangrijkste instellingen van het land. Amsterdam ademt kunst en cultuur.
Nog steeds komen toeristen van over de hele wereld naar Amsterdam om onder meer het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis, en Anne Frank woonde en ze is nu wereldberoemd door haar dag boek het Van Gogh Museum en vele andere bezienswaardigheden te bezoeken.
De meest bekende bijnaam van die van Amsterdam is wel 'Mokumers'. Mokum = makan (Hebr.) = stad. De schimpnaam 'Stoepeschijters' hebben de Amsterdammers hoofdzakelijk te danken aan die van Broek in Waterland en Monnikendam, die bekend staan vanwege hun zindelijkheid.
Amsterdam is dé plek van tulpen, kanalen, woonboten en musea. Vele beroemde schilders woonden hier, en je kunt vele beroemde kunstwerken in de musea vinden. Natuurlijk is het toerisme van Amsterdam tegenwoordig gebaseerd op zijn imago als feesthoofdstad, maar er zijn nog veel meer redenen om de stad te bezoeken.
Volop banen beschikbaar in Amsterdam
Een van de grootste voordelen van wonen in Amsterdam is dat de werkgelegenheid zo groot is. Hierbij heb je de keuze uit banen in diverse branches: van kantoorbanen tot aan werken in een winkel – er is voor iedereen wel een passende baan te vinden.
In principe wordt het Amsterdams gesproken door mensen geboren en getogen in Amsterdam. Mede dankzij de media heeft het Amsterdams zich verspreid en ook elders in Nederland worden woorden gebruikt die uit het Amsterdamse stadsdialect komen. Plat Amsterdams is een stadsdialect zoals gesproken door de volksklasse.
Het Amsterdamse dialect is bekend in heel Nederland en wordt niet als armoedig maar juist als grappig gezien. De Amsterdamse bluf wordt minder op prijs gesteld. De Amsterdammer wordt nog wel eens voor arrogant versleten. Het plat Amsterdams wordt van alle dialecten het meest nagedaan in TV series.
Wereldwijd zijn ongeveer 200 nationaliteiten geregistreerd. Ook in eerdere jaren was Amsterdam de stad met de meeste nationaliteiten ter werelden dat is het nog steeds. Iedereen weet dat Amsterdam een multiculturele stad is, net als London, Brussel, Parijs, maar ook New York, Toronto en Los Angeles dat zijn.
Van alle verhuizende Amsterdammers bleef 66 procent gewoon binnen de stadsgrenzen. Zij zochten een woning elders in de stad, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Maar ruim 42.000 Amsterdammers lieten vorig jaar wel de stad achter zich. Het merendeel daarvan blijft in de Randstad, of de provincie Noord-Holland.
Ontstaan. Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. De verlening van dit "tolprivilege" was een zet in een jarenlange strijd om de macht in het gebied.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.