Boekweit is geheel glutenvrij en is een goede vervanger voor tarwemeel, en/of -bloem. Boekweitmeel is erg geschikt voor het maken van pannenkoeken, poffertjes of wraps. Doordat het geen gluten bevat is het niet geschikt voor brood. De korrels kun je gebruiken in een salade of je maakt er een lekkere granola mee.
Heb je geen vloeiende bloem in huis? Dan doet patisseriebloem, speltbloem of eender welke andere soort de job even goed. Daarnaast kan je een klein beetje van het poeder waarmee je kant-en-klare puree maakt gebruiken om sauzen in te dikken.
Dit wist je misschien niet, maar boekweitmeel is glutenvrij. Het heeft een ietwat notige smaak als je het vergelijkt met normaal tarwemeel. Boekweitmeel is een enorm effectief bindmiddel. Ook is het heerlijk om pannenkoeken mee te maken of andere dingen mee te bakken.
Boekweit staat in de Schijf van Vijf. Omdat boekweit geen graan is, levert het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten. Maar het is een prima aanvulling die goede voedingsstoffen levert. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium.
Boekweitmeel heeft van nature goede, bindende eigenschappen, is makkelijk in gebruik en heeft een bijzondere, bijna nootachtige smaak.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
Koolhydraatarm meel variaties
Low carb amandelmeel is de basis voor veel recepten. Ook kokosmeel is een goede vervanger voor gewone meel. Maar ook sesammeel en pindameel worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Voor wie graag zelf een koolhydraatarm brood wil bakken zijn er diverse melen met een brood mix.
Boekweit heeft een nootachtige smaak. Je kunt het zowel in zoete als hartige bereidingen verwerken. Boekweitkorrels worden meestal tot meel gemalen, waarvan onder meer sobanoedels worden gemaakt. Je kunt de boekweitkorrels ook koken zoals rijst of roosteren.
Boekweit is geheel glutenvrij en is een goede vervanger voor tarwemeel, en/of -bloem. Boekweitmeel is erg geschikt voor het maken van pannenkoeken, poffertjes of wraps. Doordat het geen gluten bevat is het niet geschikt voor brood. De korrels kun je gebruiken in een salade of je maakt er een lekkere granola mee.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Gemalen havermout
Maak je iets dat wel wat body kan gebruiken of waar je eigenlijk volkoren tarwemeel voor nodig had? Maal dan havermout fijn in de keukenmachine en mix eventueel met een deel zelfrijzend bakmeel of pastabloem.
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel.
Koolhydraatarm brood van Meesterbakker Roodenrijs bevat slechts 2,5 gram* koolhydraten per boterham en behoort daarmee tot één van de broden met het laagste koolhydraat percentage van het land. Ons koolhydraatarm brood bevat veel zaden. Hierdoor is het arm aan koolhydraten en rijk aan vezels en eiwitten.
Als je keto gebruikt, is amandelmeel je eerste keus om te bakken, omdat het koolhydraatarm, vetrijk, matig eiwitrijk is en een geweldige smaak en textuur heeft. Belangrijk om te weten: de hoeveelheid macro's in amandelmeel varieert per merk, dus zoek naar merken die 10 of minder netto koolhydraten per kop bevatten.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel. Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven. Maar ook hierin heb je diverse soorten. Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
4. Boekweit. Boekweit mag dan wel koolhydraten bevatten, het is glutenvrij én bevat veel magnesium en vitamine B. Maak er bijvoorbeeld gezonde pannenkoeken mee, hier vind je een recept van Ellemieke Vermolen.
Boekweit is geen graan, maar een zetmeelrijke plant. Het is grijsbruin gespikkeld meel dat een heel speciale, enigszins bittere smaak heeft. Boekweitgrutten zijn de zaden. Deze zijn minder fijn vermalen dan boekweitmeel.
HET VERSCHIL TUSSEN BOEKWEITGRUTTEN EN BOEKWEITVLOKKEN
Boekweitgrutten zijn boekweitkorrels die zijn gebroken en ontdaan van hun 'dopje'. De grutten werden vroeger met name gebruikt om pap van te maken. Boekweitvlokken zijn geplette boekweitkorrels en lijken het meest op wat wij kennen als ontbijtgranen.