Laat de vis op een langzaam tempo ontdooien in koud water of in de koelkast. De koude temperatuur van het water zorgt ervoor dat de vis snel kan ontdooien. Na ongeveer een uurtje is de vis klaar en ready to go! Tip: wanneer je voor de koelkast kiest, leg dan de vis op een bordje om de beschermende ijslaag op te vangen.
Hoe kan ik best bevroren vis ontdooien? Vis kun je het best op temperatuur laten komen door deze de avond van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Door de vis te ontdooien in de koelkast blijft de vis vers, omdat deze op koude temperatuur blijft.
Spoel hem af onder koud water en dep droog. Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Ontdooien in de magnetron
Keer je vlees of vis steeds na een minuut of schep het kliekje om. Als je op een hogere wattage ontdooit verliest het product veel vocht en gaan veel vitamines en mineralen verloren. Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen. Leg bevroren vlees op een bord of schaal en dek het af.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Koken met diepvriesvis is leuker en makkelijker dan je denkt. Tenminste, als je voor goede kwaliteit vis kiest. Wie denkt dat diepvriesvis minder smaakvol en gezond is, heeft het mis. Goede vis wordt na het fileren direct ingevroren, waardoor de smaak en voedingsstoffen volledig intact blijven.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is. Daarna verwijder je 'm uit het zakje en bereid je 'm meteen.
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
Laat het vlees in de luchtdichte verpakking. Een halve kilo vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien. Bij grotere stukken vlees duurt het langer en zorg je na elk half uur beter voor nieuw ijswater.
Pangasiusfilet kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Heb je reeds ingevroren pangasiusfilet uit de winkel in de diepvries gelegd, kijk dan op de tenminste houdbaar tot datum op de verpakking. Verse pangasiusfilet, gefrituurd of gebakken, is één tot twee dagen in de koelkast houdbaar.
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden. Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Plaats de diepgevroren kabeljauw in een stoommandje, of op een rooster boven de kookpan. Besprenkel de kabeljauw met het citroensap en bestrooi met de gember. Dek af en laat 15 min. stomen.
Hoe lang blijft ontdooide kabeljauw goed? Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast.
Zowel verse als ingeblikte vis heeft gezondheidsvoordelen. De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft.
De ijskoude, harde waarheid: praktisch alle vis is bevroren. Behalve die veel te dure kreeft die je zelf mag uitzoeken in dat restaurant, maar dat noemen we dierenmishandeling - en daar wagen we ons niet aan. Hoe het zit: commerciële visbedrijven vriezen vis direct in voor ze het naar supermarkten brengen.
In vis zitten speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden. Bereid bevroren kip altijd in de oven of op het gasfornuis en reken ongeveer 50% meer bereidingstijd dan wanneer je ontdooid vlees zou bereiden.