Een vaatwastablet is niet alleen goed in het ontvetten, maar ook in het ontkalken van apparatuur. Breek hiervoor een klein stukje van een vaatwastablet af – meer dan een kwart heb je niet nodig. Doe dat in de waterkoker en vul de waterkoker met water. Zet het apparaat aan, laat het water koken en daarna nog even staan.
Heb je geen azijn voor handen dan voldoet citroensap ook. Als het water heeft gekookt ga je er even met een borstel doorheen en daarna giet je 'm leeg. Zo ben je er zeker van dat er geen kalkaanslag in de waterkoker achterblijft. Als je ziet dat de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem uit met schoon water.
Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Begin ook hier met het vullen van de waterkoker tot net iets boven het niveau waar de kalkaanslag begint. Gooi hier een flinke scheut (klein kopje) schoonmaakazijn bij. Mengsel weggieten, waterkoker goed doorspoelen. Tenslotte kook je een vulling water en gooit dit weg.
Om kalkaanslag te verwijderen vult u de fluitketel tot het gemarkeerde maximale niveau met een mengsel van 50% water en 50% witte azijn en laat u dit gedurende 20 minuten sudderen. Als de aanslag blijft zitten, gebruik dan een zachte ontkalker.
Je kunt natuurazijn gebruiken, al zal schoonmaakazijn iets beter werken tegen kalk. Dit omdat het een stuk zuurder is dan natuurazijn en dat simpelweg effectiever is tegen kalkaanslag. Je kunt de azijn eventueel verdunnen met water. Door het in een plantenspuit te doen, maak je je eigen schoonmaakspray.
Door de waterkoker regelmatig schoon te maken voorkom je dat de kalk zich opbouwt. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de mate van gebruik van de waterkoker. Wanneer je hem vaak gebruikt, zal je hem ook vaker moeten reinigen.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
De truc werkt als volgt: Je vult de waterkoker met lauwwarm water en een handjevol rijst. Dit laat je even weken. Daarna schud je het apparaat voorzichtig zodat de aanslag loskomt. Nu hoef je nog alleen maar de waterkoker om te spoelen en je bent klaar!
Waterkoker ontkalken met soda
Vul de helft van je waterkoker met water en zet het apparaat aan.Nadat het water aan de kook is gebracht, voeg je drie schepjes soda toe. Laat de oplossing een uur weken. Daarna vul je de waterkoker volledig en breng je de soda-oplossing drie keer aan de kook.
Gebruik je je waterkoker dagelijks? Dan raden we aan om 'm zeker elke drie maanden te ontkalken. Natuurlijk is dat een gemiddelde.
Waterkoker schoonmaakazijn
U kunt uw waterkoker schoonmaken met schoonmaakazijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Het naspoelen van het koffieapparaat
Vaak moet je het spoelen twee tot drie keer achter elkaar doen om de ontkalker goed weg te spoelen.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Naast toepassingen zoals in dressings en bij het inmaken van groenten is azijn ook een fantastisch ingrediënt om mee te koken. Voeg bij gebruik van vette vleessoorten zoals bijvoorbeeld spareribs een scheutje toe aan de marinade.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Tip 1: Kalk in je badkamer verwijderen met (baking) soda
Baking soda kun je gebruiken om kalkaanslag in je badkamer te verwijderen. Doe wat baking soda op een vochtige doek en poets de plek met kalkaanslag. Dit geldt niet alleen voor de kranen, maar ook je douchekop.
Koffiezetapparaat ontkalken
Voor het ontkalken kun je verschillende producten gebruiken. Je kan bijvoorbeeld wat uit de supermarkt halen, maar je kan ook water met azijn of citroensap gebruiken.
Wat ook niet werkt: water koken
Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water. Sterker nog: tijdens het koken zal het water zelfs wel verdampen, waardoor er in verhouding juist méér kalk in je water zit dan ervoor. Niet doen dus.
Na het koken van water blijft er altijd kalk achter in de waterkoker. Wanneer je de waterkoker ook niet regelmatig ontkalkt, zorgt deze kalklaag ervoor dat de warmte in je waterkoker niet goed geleidt, en is er meer tijd nodig om het water te koken.
Kalkaanslag wordt veroorzaakt door de kalk die van nature in het water zit. Wanneer water verwarmd wordt, lost een deel van de kalk zich op. Als het water vervolgens afkoelt en verdampt, blijft de kalk als het ware achter en hecht zich vast aan het oppervlak van je waterkoker.