Een infiltratieput is verplicht bij:Nieuwbouwwoningen of uitbreidingen van bestaande woningen met een nieuwe oppervlakte van minstens 40 m².
Wie een woning bouwt of grondig renoveert, is in bepaalde gevallen verplicht om een regenwaterput te installeren.
Is je dakoppervlakte groter dan 80m² dan moet je regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn.Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht. Dat water moet dan weer verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine.
Indien de regenwaterput enkel voor huishoudelijk gebruik is, heb je bijvoorbeeld geen vergunning nodig. Maar wanneer het niet enkel beperkt is voor huishoudelijk gebruik, zoals hier het geval is, heb je wel een vergunning nodig. We keken het ook even na op onze website.
Een exacte berekening maken is lastig, maar om toch een idee te krijgen van de juiste afmetingen kunt u de inhoud van de infiltratieput berekenen met de volgende berekening: aantal vierkante meters verhard oppervlak x 20 liter = ideale inhoud van uw infiltratieput.
Afwateren op de openbare weg is alleen toegestaan indien dit niet in een gemeentelijke regeling is verboden. Ook wanneer een hwa niet verplicht is, zal wel moeten worden vol- daan aan de sterkte-eisen uit afdeling 2.1 van Bouwbesluit 2012.
Je regenwaterput is vanaf 2023 verplicht minstens 5000 liter als je dak kleiner is dan 80 m². Is je dak 80 m² of groter, dan moet je een waterput installeren van 7500 liter.
Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter betaal je gemiddeld 650 euro. Voor een put van 10.000 liter is dat ongeveer 1.000 euro.
Hoeveel kost een regenwaterput? De kostprijs van een regenwaterput is sterk afhankelijk van het type put (beton of kunststof) en de grootte. Richtprijzen liggen tussen de 1500 en 6000 euro.
Afhankelijk van de grootte van de regenput en de inrichting van het gebouw, moet je rekenen op tussen de € 2.000 en € 4.000 voor de installatie. Dit bedrag is snel terugverdiend dankzij de besparing op water, maar ook op zout als je een waterverzachter hebt (regenwater is vrij van kalksteen).
Wanneer is een infiltratievoorziening verplicht? Het plaatsen van een infiltratievoorziening wordt opgelegd via de GSV Hemelwater bij nieuwbouw/herbouw/uitbreidingen groter dan 40m² wanneer het perceel groter of gelijk is aan 250m². Dit wordt opgelegd via de omgevingsvergunning.
Volgens de architect moet de put minstens even ver van het huis staan als hij diep steekt (of de diameter van de put), wat wilt zeggen dat hij minstens op 3,5 meter van het huis moet staan. Volgens de aannemer kan dit probleemloos op een kleinere afstand van het huis.
Het volume van de regenwaterput(ten) is minimaal 100 liter per m² van de afwaterende oppervlakte. Per 5000 liter moet minimaal één woongelegenheid op de regenwaterput aangesloten worden, met een minimum van één.
"Het maximum toegelaten volume is 10.000 liter. Een betonnen put van 10 m³ komt gemiddeld op 1.120 euro, in kunststof is dat 2.360 euro. De prijzen zijn exclusief btw en transport, inclusief de verhoging van de put en het deksel.”
Het plaatsen van een regenwaterput in kunststof kunt u zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een lokale vakman. Raadpleeg zeker de technische plaatsingsvoorschriften op onze technische fiches. Indien u de werken wilt laten uitvoeren door een vakman, raden we aan om te kiezen voor een specialist in grondwerken.
De kost van een regenwaterpomp
Doorgaans kost een pomp voor regenwater recuperatie in 2023 een 500 à 600 euro.
De locatie van de put
Bij het bepalen van de locatie waar je je regenwaterput gaat ingraven houdt je het best rekening met de maximale aanzuiglengte van de gebruikte pomp. Het is aangewezen om de afstand tussen de put en de technische ruimte waar het regenwater het huis binnenkomt zo kort mogelijk te houden.
Waar mag ik zo maar waterput slaan? Over het algemeen mag je een eigen waterput/waterbron voor beregening slaan. Per provincie / gemeente kunnen er wel (extra) regels aan verbonden zijn. Informeer in ieder geval bij uw gemeente.
Hoe werkt het? Onder je oprit of gazon wordt een betonnen of kunststof regenwaterput geplaatst. Hoe groot die moet zijn, hangt af van de oppervlakte van je dak. Het regenwater komt namelijk via je dak, dakgoten en afvoerpijpen in de put terecht.
Er kunnen verschillende oorzaken liggen aan een lekkende waterput. Zo kan het weer een belangrijke rol spelen in de staat waarin uw waterput verkeert. Maar ook door jarenlang gebruik kan een waterput verslijten en kunnen zich stilaan lekkages, scheuren en barsten voordoen.
Hoe vaak je een regenwaterput moet reinigen is afhankelijk van het type put en de oorzaken van de vervuiling. Een regenwaterput zonder filter laat je best jaarlijks reinigen.Bij een regenput met filter volstaat dit om de 3 à 4 jaar.
Hoe diep we de waterbron boren hangt af wat het grondwaterpeil en de kwaliteit van het water. In principe bevindt in Nederland het grondwater al op 2 meter onder maaiveld. Maar dit water is niet geschikt om te gebruiken voor beregening. Wij adviseren u graag wat wel de optimale diepte is voor uw tuin.
De prijs van de putboring hangt af van de diepte en samenstelling van de ondergrond waar je de boring wilt laten uitvoeren. Hiernaast moet je naast de waterput boren ook nog de pompinstallatie voorzien, wat vaak minstens even duur is al de putboring zelf. Reken voor een complete installatie op 3000 à 6000 euro.