Bij vrijwel alle slagen worden over je hele lichaam spieren getraind. Spieren welke altijd getraind worden tijdens elke zwemslag zijn: Buik en rug core spieren, Schouderspieren waaronder de deltoideus, spieren uit de voorarm, bovenrugspieren, bilspieren en de hamstrings.
Maar het zijn voornamelijk je benen die het meeste werk verrichten om vooruit te komen. En tussen je boven- en onderlichaam zit je romp, waar je buikspieren ervoor moeten zorgen dat je stabiel in het water ligt. Kortom: met zwemmen train je alle spieren in je lichaam, maar de meeste kracht komt uit je benen.
Zwemmen is een geweldige sport om de spiermassa op te bouwen en deze in een goede conditie te krijgen.
Ja, zwemmen is goed voor je gezondheid, omdat het helpt bij gewichtsverlies, je conditie verbetert, diverse spiergroepen traint, je rug ontlast, je brein stimuleert, het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, geschikt is voor revalidatie, stress vermindert, de slaap verbetert, en bovendien leuk is om te doen.
Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken. Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken.
Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert. De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Beide sporten zijn effectief voor het verbranden van calorieën, maar zwemmen kan minder belastend zijn voor de gewrichten. Is zwemmen beter voor het versterken van de spieren dan fitness? Zwemmen versterkt het hele lichaam, terwijl fitness meer mogelijkheden biedt om specifieke spiergroepen te trainen.
Je benen en onderbuik krijgen de betere training van hardlopen, maar zwemmen is aantoonbaar de betere algehele training voor je spieren, omdat je alle belangrijke spiergroepen tegelijk traint, of je het nu leuk vindt of niet, zonder hetzelfde risico op blessures veroorzaakt door de impact van rennen.
Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
De perfecte training voor om een sixpack te kweken
Om een sixpack te krijgen kan je meer dan alleen core trainingen doen. Juist de combinatie van normale trainingen zoals voetbal, zwemmen of fietsen met specifieke core trainingen zorgen ervoor dat jij snel resultaat krijgt.
Als je bekend bent met watersporten, dan weet je dat baantjes zwemmen een vorm van cardiotraining is met low-impact op de spieren. Baantjes zwemmen is gezond, en verlost je lichaam even van de beuken die het krijgt tijdens je hardloopsessies, zonder dat je conditie er onder te lijden heeft.
Zwemmen is heel gezond; het stimuleert je fysieke én mentale gezondheid. Elk baantje dat je trekt telt, maar je lichaam profiteert het meest van zwemmen als je 3 keer per week minstens 30 minuten in het water ligt.
De borstcrawl is de snelste zwemslag. Fanatieke zwemmers gebruiken vaak deze techniek. Bij de borstcrawl gebruik je bijna alle spiergroepen.
Je hebt namelijk weinig last van spierpijn en bent steeds snel klaar. Ideaal om af te vallen! Met drie tot vijf keer een half uurtje zwemmen per week (en een gezond eetpatroon) zul je gegarandeerd een strakker lichaam krijgen.
Zwemmen ontwikkelt schouderspieren, borstspieren, bilspieren en kuitspieren en versnelt je hartslag. Kortom: zwemmen is een perfecte vet-verbrandende workout.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Het is een work-out voor je hele lichaam
Hoewel zwemmen niet dezelfde voordelen van krachttraining biedt als gewichtheffen, zijn er manieren om voor extra weerstand te zorgen en je spieren sterker te maken tijdens het zwemmen.
Bij het zwemmen worden bovendien bijna alle spieren gebruikt, wat ook voor spierpijn, op plekken waarvan je niet eens wist dat je daar spieren had, kan zorgen.
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden. Formuleer verschillende doelen om zicht te houden op het verloop van de trainingsperiode.
Gewoon fris. Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus.
Na het zwemmen blijft er chloor achter op je lichaam en de warme douche helpt om de chemicaliën die de irritaties veroorzaken te verwijderen.
Zwemmen vermindert stress
Water werkt ontspannend en door te bewegen maak je de geluk stofjes dopamine en endorfine aan. Je ervaart direct een fijner gevoel. Daarnaast verbetert zwemmen de nachtrust, waardoor je overdag minder gevoelig bent voor stress. Baantjes zwemmen is dus gezond voor lichaam én geest.