Van zuurdesembrood wordt gezegd dat het extra gezond is, omdat het op een natuurlijke manier fermenteert. Hierdoor komen er stoffen vrij die voor het lichaam ook nog eens makkelijker op te nemen zijn. Maar of zuurdesembrood hierdoor echt gezonder voor je is, is niet aangetoond.
Als we uitsluitend de voedingswaarde van de desembroden met soortgelijke broden mét gist vergelijken, zijn er nauwelijks verschillen. Beide broden leveren min of meer dezelfde calorieën, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Wat wel bepalend blijft, is de keuze voor wit, bruin of volkoren.
Wat zijn de voordelen van zuurdesembrood
Het bevat iets meer vitamine B. Het zorg voor een betere opnamen van mineralen. Het houdt insuline onder controle. Het is goed voor de darmen.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Om zo'n brood te bakken, voegt de bakker een beetje zuurdesembeslag toe aan het brooddeeg, in plaats van gist dus, maar ook met als functie het deeg te laten rijzen tot een mooi brood. Desembroden zijn vaak wel wat steviger en compacter, omdat gist meer volume geeft.
Desembrood is dus in ieder geval even gezond als ander brood en geeft je evenveel vezels, vitamines en mineralen. Het blijft bepalend of je kiest voor wit, bruin of volkoren: die laatste soort heeft de meeste gezonde voedingsstoffen.
Ons speltbrood bevat iets meer eiwit dan onze tarwebroden. Ook bevat spelt net wat grotere hoeveelheden B-vitamines. Deze vitamines zijn goed voor huid en haar en zorgen ervoor dat ons zenuwstelsel goed blijft werken. Ons tarwebrood bevat weer iets meer voedingsvezels en iets minder vet dan ons speltbrood.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
De in het desem van nature aanwezige bacteriën en gisten, zorgen ervoor dat het brood rijst, maar dit duurt veel langer dan wanneer gist als rijsmiddel wordt toegepast. Desembrood maken is dus bewerkelijker en veel tijdrovender dan wanneer met gist gewerkt wordt.
Door het deeg telkens aan te vullen met bloem en water ontstaat uiteindelijk de ideale verhouding voor het bakken van het brood. Bakkers vinden vaak het woordje 'zuur' niet lekker klinken, daarom wordt zuurdesembrood bijna altijd gewoon desembrood genoemd.
Dit betekent dat zuurdesembrood kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en het risico op diabetes te verminderen. Zuurdesembrood wordt gemaakt met volle granen, die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vezels.
Brood rijst meestal door middel van (bakkers)gist. Het gebruik van bacteriën in plaats van gist, resulteert in een zuurdesembrood. En dat blijkt een stuk beter verteerbaar te zijn dan een gistbrood.
Recent wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de bacteriën in je darmen, bekend als het microbioom, een belangrijke rol kunnen spelen bij het bepalen van je geestelijk welzijn. Een manier om je darmgezondheid te verbeteren is het eten van gefermenteerd voedsel, zoals zuurdesembrood.
Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezels binnen met: 590 gram gekookte groenten. óf 880 gram gekookte aardappelen. óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
Dat komt mede omdat tarwe meer opbrengst levert per hectare dan andere granen. Dat betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid spelt een groter teeltoppervlakte nodig hebt. Daarbij komt dat de speltkorrel anders is dan de tarwekorrel. De speltkorrel moet eerst nog gepeld worden.
Ja, uit onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Het voordeel van spelt is dat het beduidend minder phytaatzuur bevat dan tarwe.
Albert Heijn komt met een belangrijke veiligheidswaarschuwing: het AH Speciaal Bakkersbrood Stevig Spelt (heel en half) wordt per direct uit de winkels gehaald. In dit brood kunnen namelijk stukjes metaal zitten.