De kleur van zalmvlees kan variëren van bijna wit tot dieprood. De kleur van de zalm vertelt je niet of hij uit het wild is gevangen of gekweekt is. Zalm komt in vele verschillende tinten roze, rood, oranje en zelfs wit.
De rode kleur van zalm komt van de kleurstof astaxanthine die de vis binnenkrijgt via het eten van garnalen. Er zijn natuurlijke variaties in kleur, van lichtroze tot dieprood, afhankelijk van het dieet van de zalm.
Zo'n 70% van alle zalm die we kopen is gekweekte zalm. Daar is in principe niets mis mee, maar gekweekte zalm is eigenlijk grijs of wit van nature. De roze kleur wordt achteraf toegevoegd. Wilde zalm daarentegen is wel gewoon roze.
Door het eten van garnalen kleurt de zalm roze. Zalmroze neigt een beetje naar perzik, maar heeft ook iets weg van abrikoos, oudroze en pasteloranje. Het is fris en warm tegelijk, een zomerse tintje met een herfstachtige ondertoon. Zalmroze, ofwel oranjeroze, heb je in verschillende nuances.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
55°C zijn voor je hem uit de pan haalt. Je kunt ook een satéprikker in de zalm steken en daarna met je onderlip voelen hoe warm die is. Als het koud of maar een klein beetje warm is, heeft de zalm nog even nodig. Zodra de prikker er goed warm uitkomt, draai je het vuur uit.
In feite is zalm een witvis. Wilde zalm krijgt zijn roze of oranje kleur door schaaldieren zoals garnalen en krillen te verorberen, die zelf astaxanthine uit algen halen.
Zout is een belangrijk onderdeel bij het rookproces van de zalm. Door de zalm te zouten voor het rookproces, behoudt de vis zijn vet en verliest de zalm vocht. Hierdoor krijg je een mooie stevige roze zalm met veel smaak.
Combineer zalmroze met wit, ecru, beige, fuchsia en taupe.
De jonge zalmen voeden zich in zoet water voornamelijk met insectenlarven en kleine schaaldieren. Als volwassen oceaanbewoners staan schaaldieren en kleinere vissen zoals sprot, haring en makrelen op het menu. Het dieet van krabvlees is ook de reden waarom de zalm rood is.
Goede zalm is verder te herkennen aan een glanzend vel (als het velletje er nog aan zit), stevig vlees en niet te duidelijke witte (vet)lijnen. Het vlees van een slechte zalm is losjes en trekt uit elkaar.
Een stuk zalm is op zijn best als het vlees als zachte vlokken uiteenvalt en mooi donkeroranje van kleur is. Een moot perfect krijgen blijkt echter nog weleens een klus.
Het klinkt vreemd, maar verse zalm is bijna wit van kleur met zacht oranje. Je ziet namelijk het vet goed zitten. (het vet is wit)
Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen. Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten.
Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarde van de vis, en dus ook niet op de gezondheid. Wat wel van belang is voor de voedingswaarde van zalm, en andere soorten vis, is de concentratie van omega 3-vetzuren.
Wilde zalm heeft een natuurlijk roze kleur door het eten van garnalen, kreeftjes en andere zeedieren. De zalm is stevig van structuur en is van nature rijk aan omega 3 vetzuren. Wilde zalm komt voornamelijk uit Alaska. De vissen worden van juni tot september (vaak) met hengels gevangen zodat er geen bijvangst is.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
Er zijn zowel koele-, warme-, helder-, gedempte- lichte en diepe kleuren roze, Deze kleuren worden verkregen door kleurmeningen. De kleur roze wordt gemaakt door rood met wit te mengen. Hoe meer wit je bij de kleur rood doet hoe een lichtere kleur roze ontstaat.
De harder is een smakelijke vis met weinig graat en zeer veel inhoud die ook wel “witte zalm” wordt genoemd. Het vlees is stevig en heeft een milde, zoetige smaak die goed past bij verschillende bereidingen. Harder wordt vaak gerookt, gebakken of gegrild en is ook geschikt voor gebruik in stoofschotels en soepen.
De stijging is het gevolg van een wildgroei aan algen voor de kust van Chili, het grootste zalm producerend land ter wereld, waardoor er massaal vissen sterven. De Scandinavische zakenbank Nordea Markets schat dat er al meer dan 20 miljoen zalmen zijn gestorven door de massale algengroei.
Door het verschil in voeding, is wilde zalm veel minder vet dan kweekzalm en daardoor bevat wilde zalm ook significant minder calorieën. Het verschil is ook echt wel groot te noemen.
Rauwe zalm kun je veilig eten, je moet wel met een aantal punten rekening houden:Koop de vis bij een goede visboer en vraag of de vis super vers is. Vis uit de supermarkt is meestal niet vers genoeg. Ruik aan de vis, de vis moet neutraal ruiken, er mag geen 'vis' lucht aanzitten.
De Sockeye en King zijn eigenlijk de lekkerste zalm uit Alaska. Het verschil tussen deze twee soorten zit in de hoeveelheid vet, smaak en kleur: de King heeft meer vet en de Sockeye heeft meer smaak.