Bij matige consumptie van bier, en dus van alcohol, is bier gezonder dan cola. Bier is het resultaat van een proces met natuurlijke grondstoffen: granen (vooral mout van gerst), hop en gist. Bier is een isotonische drank die de eetlust bevordert.
Overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot een vervette lever, maar te veel dranken met veel suiker kunnen leiden tot diabetes. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat een cola of fruitsap gezonder is dan een glas alcohol.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
In bier zitten veel meer calorieën dan in Cola, dus je krijgt sneller een dikke buik van bier.
Voedingsstoffen. Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
Bier houdt je hart gezond
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Onderzoek heeft aangetoond dat matige ale-consumptie ook kan beschermen tegen veel andere aandoeningen, waaronder diabetes, osteoporose, dementie, de ziekte van Parkinson en galstenen . Het psychotherapeutische voordeel dat wordt veroorzaakt door de staat van ontspanning die men voelt na een paar drankjes, is ook een potentieel gezondheidsvoordeel.
Wat veroorzaakt een bierbuik? Ondanks de naam is de belangrijkste oorzaak van een bierbuik het hoge caloriegehalte in alcohol , en niet zozeer bier in het bijzonder, of een ander specifiek type drank. Het consumeren van extra calorieën door te drinken kan leiden tot gewichtstoename – ook rond je middel.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Gewone biertjes
Wanneer je voor gewoon bier gaat, kun je het beste voor Amstel of Grolsch kiezen, want daar zitten de minste calorieën in. Maar echt veel verschil zit er niet in. Alleen Jupiler komt ver boven de rest uit en bevat de meeste kilocalorieën.
Coca-Cola en de meeste andere frisdranken bevatten ongeveer 10-12% suiker, dus ongeveer 30-36 g in 300 ml (een vreemde maat, het wordt meestal verkocht in blikjes van 330 ml). Bier bevat weinig of geen suiker, meestal 0,5-3% (1,5-9 g per 300 ml). Coca-Cola bevat dus 3-25 keer zoveel suiker als bier, meestal ongeveer 10x meer .
Volgens de nieuwste algemene gezondheidsrichtlijnen, geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, mag je per dag maar 5 procent van je dagelijkse caloriebehoefte uit toegevoegde suikers halen. Dat komt overeen met 25 gram voor iemand die 2000 kilocalorieën nodig heeft. Met één blikje cola zit je daar al los over.”
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Matig wijn drinken , maar geen andere soorten alcoholische dranken, werd onafhankelijk geassocieerd met een lagere prevalentie van vermoedelijke NAFLD 16 . Twee afzonderlijke cross-sectionele onderzoeken hebben gerapporteerd dat alcoholconsumptie bescherming kan bieden tegen de aanwezigheid van leververvetting vastgesteld door middel van lever-echografie bij Japanse mannen.
Hoeveel mensen overlijden er door alcohol en tabak? In Nederland overlijden ongeveer 19.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken. Aan alcohol overlijden ongeveer 2.300 mensen in Nederland per jaar. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan aan alcohol drinken.
Water. Het is een mythe dat je acht glazen water per dag moet drinken, maar water is alsnog de gezondste dorstlesser. Het bevat namelijk geen suikers, vet, of kleur, geur- of smaakstoffen. Het vult alleen je vochtgehalte aan en voorziet je niet van andere voedingsstoffen.
5. Drink Voldoende Water. Water drinken is essentieel voor een gezonde stofwisseling en kan helpen om overtollig bij het buikvet kwijtraken. Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken en vermijd suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensappen.
Mensen denken vaak dat het drinken van alcoholische dranken, vooral bier, leidt tot gewichtstoename, met name rondom de buik. De wetenschappelijke kennis hierover is echter niet eenduidig. Alcoholische dranken bevatten zeker calorieën en bij een hoge inname is er ook een toename in lichaamsgewicht te zien.
Er wordt gedacht dat bier hartziekten helpt voorkomen door het verhogen van high-density lipoproteïne (HDL), ook wel bekend als 'goede cholesterol'. Daarnaast kan de vitamine B6 (pyridoxine) in bier helpen het homocysteïnegehalte te verlagen, een chemische stof die wordt gezien als een van de risicofactoren voor hartziekten.
Er is geen gezonde hoeveelheid alcoholgebruik. Er wordt vaak gezegd dat een tot twee glazen alcohol gezond zouden zijn, omdat sommige onderzoeken laten zien dat mensen die een tot twee glazen alcohol per dag drinken een lager risico zouden hebben op overlijden aan hart- en vaatziekten.
Lager is over het algemeen mild met een lager alcoholpercentage en daarom minder calorieën dan echt bier. Echt bier met zijn rijkere en diepere smaak bevat echter ook meer voedingsstoffen . De belangrijkste factor is dus hoeveel u van elk bier kiest om te drinken!
Als de meest recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mogen worden geloofd, wordt de helft van alle aan alcohol toe te schrijven kankergevallen in de Europese regio van de WHO veroorzaakt door ‘lichte’ en ‘matige’ alcoholconsumptie – minder dan 1,5 liter wijn of minder dan 3,5 liter bier of minder dan 450 milliliter sterke drank per week.