Bijen kunnen ook uitstekend aangeven of wij regen of onweer kunnen verwachten. Zij worden dan een beetje vervelend als je dan rond deze periode in de buurt van de bijenkasten komt. Als er regen / onweer in de lucht zit of verwacht wordt, moet je niet in de bijen werken.
Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet. Pas wanneer de grond droog is, trekken ze erop uit. Ook op een hele bewolkte dag, zie je minder bijen dan als de zon schijnt.
In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook. Zorg er wel voor dat je huisdier hier zelf ook niet bij kan.
Beneden een lichaams- temperatuur van 9°C treedt verstijving op, de bijen raken in coma, verliezen daardoor het contact met de tros en sterven. Hierdoor zijn telkens andere bijen een tijdje blootgesteld aan de kou. Bij lage temperatuur wordt de tros compacter en krimpt.
Maar in de maanden oktober tot en met februari is het hard werken geblazen om te overleven. Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Meestal van korte duur
De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Aziatische honingbijen in Vietnam gebruiken dierenmest om aanvallen van agressieve reuzenhoornaars af te weren. De ontdekking kan mogelijk gebruikt worden om ook bijen in andere landen te beschermen.
Bijen kunnen hier bang van worden en gaan steken. Een beginnend nest op de verkeerde plek kun je dus maar beter direct laten aanpakken. Maar let wel op. Een bijennest verwijderen is niet zonder risico's en kan je het beste overlaten aan mensen die er verstand van hebben.
Ook als het regent of hard waait is dit het ideale plekje om te schuilen. De hotels en kastjes kun je overal ophangen. Het liefste lekker in de zon. En op plekjes waar het niet kan inregenen of vol in de wind.
Ze maken per dag zo'n 10 vluchten en geven elke keer de nectar en stuifmeel over aan de huisbijen die de nectar opslaan in de raten. De voorjaarsdracht loopt ten einde wanneer de meidoorn is uitgebloeid. De bijen hebben vanaf februari tot nu de nectar en stuifmeel kunnen halen uit de voorjaarsbloeiers.
Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten.
Conclusie is dat de bijen wel gezicht-achtige patronen kunnen herkennen, maar dat het herkennen van gezichten van individuele mensen te ver gaat. Nu is het voor bijen in een volk waarschijnlijk gewichtiger elkaar te kunnen herkennen, dan hun imker.
Dit komt door het verschil in UV absorptie per bloem. Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder.
Bijen kunnen de volgende kleuren goed van elkaar onderscheiden: wit, (is blauwgroen voor bijen), geel, blauw en ultraviolet. Bijen zijn kleurenblind voor rood en groen. Ze zien dan alles in grijstinten!!! Hommels zien de wereld vijf keer sneller dan mensen.
De blauwe korenbloem, de rode klaproos, de gele lis, de oranje goudsbloem: veel bloemen vallen op dankzij hun prachtig heldere kleuren. Daarmee lokken ze hun bestuivers: bijen, vlinders, kevers, maar soms ook vogels of zelfs vleermuizen. In ruil voor de zoete nectar brengen zij stuifmeel van bloem tot bloem.
Een goede plant wat betreft nectar en stuifmeel. lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Ze zorgen voor de bestuiving van meidoorn, sleedoorn en andere struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten. Wie een tuin of balkon heeft, kan helpen om het voor bijen gemakkelijker te maken om voldoende voedsel en schuilplekken te vinden.
Dagelijks komen de uilen tussen 22.00 en 22.30 uur uit hun slaapplaats en 's morgens gaan ze tussen 5.00 en 5.30 uur weer naar bed. Wij zijn blij dat ze nog steeds de uilenkast bewonen en houden u graag van eventuele veranderingen via deze weg op de hoogte.
Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij.
Het stuifmeel en de nectar zijn giftig voor bijen.
Langere vlucht
We weten dat bijen doorgaans trager vliegen in de schemering en 's nachts terugkeren naar hun nesten.