Een papfles is een makkelijke en comfortabele manier om vaste voeding te introduceren bij je baby. De papfles lijkt op zijn vertrouwde flesje melk. Met een papfles kan het spijsverteringskanaal van je baby wennen aan vezels, andere voedingsstoffen en dikkere voeding.
Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Je kan beginnen met een papfles als je kindje 4 maanden oud is. Voor die tijd kan het spijsverteringsstelsel van je baby de vezels in pap nog niet goed verteren. Rijstebloem is het meest geschikt als eerste pap voor je kindje.
Voordelen rijstebloem
Rijstebloem kan een welkome aanvulling zijn. Zo kan je baby toe zijn aan wat anders dan alleen melk en kunnen zijn darmpjes alvast wennen aan deze licht verteerbare vezels. Het geeft daarnaast ook een (tijdelijk) verzadigd gevoel, dit kan helpen bij het in slaap vallen.
Een papfles is een fles met (kunst)voeding waar vezels en granen aan toegevoegd zijn. Meestal gebeurt dit met rijstebloem, (volkoren) tarwe of havermout. Door de granen wordt de melk dikker en krijgt je kleintje belangrijke voedingsstoffen binnen als toevoeging op de melk.
Voor de voedingsstoffen hoef je je baby nog geen pap te geven voordat hij 6 maanden is. Een moeder die borstvoeding geeft, voegt ook geen granen toe aan haar melk en haar baby groeit ook prima! Babypap is verkrijgbaar in verschillende varianten.
Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren. Is je baby wat ouder, dan kun je langzaam wat pap proberen van granen, zoals tarwe of, havermout.
Hij drinkt nog zuigelingenmelk, is pas over 2 weken 6 maanden. Maar wat ik ga doen vanavond is de fles van 8 uur gewoon maken zoals ik altijd doe dus 180cc water en 6 schepjes poeder. Hierbij doe ik 2 scheppen rijstebloem,wat je bij iedere drogist/supermarkt bijna kunt kopen.
Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Als je kindje vier maanden oud is, kun je je baby voor het eerst wat pap geven. Voor die tijd kan het spijsverteringsstelsel van je baby de vezels in pap nog niet goed verteren. Je kunt het beste beginnen met rijstebloempap. Rijstebloem is licht verteerbaar, omdat het weinig vezels bevat.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Paardenmelk lijkt het meest op moedermelk. Zwangere vrouwen kunnen deze vitaminen goed gebruiken om fit en gezond te blijven gedurende zwangerschap. Er zit meer dan 40 vitaminen en mineralen in paardenmelk, dus geen reden om tijdens je zwangerschap geen paardenmelk te gebruiken.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Zelf uitrekenen. Je kunt de hoeveelheid flesvoeding voor je kindje ook zelf uitrekenen met een eenvoudig rekensommetje. Voor elke kilo die je kind weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Weegt je kindje bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende.
Gezonde keuzes zijn speltpap van volkoren speltmeel, pap van boekweitvlokken, pap van quinoa(vlokken), teff, rogge of gierst. In de natuurvoedingswinkel zijn verrassend veel granen te koop. Let er wel op dat je de volkoren varianten kiest.
Het is beter voor de mondmotoriek om de pap te geven met een lepel in plaats van een fles, ook wel "papfles" genoemd. Pap geven met een lepel gaat langzamer, waardoor de darmen van je baby meer tijd hebben om het te verwerken. Daardoor kan je baby minder snel last van buikpijn krijgen.
Bewaren: NESTLÉ PyjamaPapje® kan ongeopend op kamertemperatuur worden bewaard. Na opening in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur). Bewaar geen restjes opgewarmde voeding.
Forceer je kind niet om een fles leeg te drinken. Een kind van 4 kg drinkt gemiddeld 440 à 750 ml flesvoeding per dag. Dit kan over de dag verdeeld worden volgens het ritme van je kind. Dit kunnen 8 porties zijn van 55 à 95 ml per fles of 7 porties van 60 à 110 ml per fles of 6 porties van 75 à 125 ml per fles.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
Je baby kan ongeveer tussen de 2 en 6 weken op het schema zitten van 6 voedingen. Wanneer hij hiertoe in staat is, krijgt hij meer tijd tussen de voedingen om goed te slapen en zijn batterij flink op te laden. Precies hetzelfde zoals het verhaal beschreven staat bij 7-8 voedingen.
'Een hele bekende is bijvoorbeeld het Pyjamapapje. Dat is een product dat veel ouders kopen omdat ze denken dat het een gezonde toevoeging is voor het eetpatroon van de baby. Maar als je gaat lezen, karamel room suiker, allemaal ingrediënten die niet goed zijn.
Als je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes vast voedsel (goed geprakt). Voorbeeld flesvoeding: je baby weegt 6,5 kg. Hij heeft ongeveer 6,5 x 150 ml = 975 ml flesvoeding per dag nodig. Dit verdeel je over 4 à 6 voedingen.