Aan de buitenkant is niet te zien waarom de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Daarom zullen de arts of verloskundige je adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Daar kan de hartslag van de baby continu gecontroleerd worden tot aan de geboorte van de baby. Dit gebeurt met een CTG.
Al vanaf 10 weken in de buik zijn er kleine hoeveelheden meconium in het vruchtwater waar te nemen! Vanaf de 20 weken zwangerschap neemt de ontlasting in de baarmoeder weer een beetje af, omdat dan de anusspier van je baby al wat meer ontwikkelt is.
Het vruchtwater is dan groenig van kleur. Het kan een aanwijzing zijn dat het kind het moeilijk heeft, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De aanwezigheid van meconium in het vruchtwater wordt geassocieerd met complicaties bij het pasgeboren kind zoals zuurstofgebrek, infecties of ademhalingsproblemen.
Er wordt meestal maximaal 72 uur na het breken van de vliezen afgewacht of er vanzelf weeën op gang komen, omdat de bevalling dan over het algemeen beter verloopt. Gebeurt dat niet, dan wordt de bevalling ingeleid in het ziekenhuis.
Meconium aspiratie syndroom (MAS) is een aandoening waarbij er een ontstekingsreactie in de longen optreedt doordat uw kind meconium (de eerste ontlasting van de baby) heeft ingeademd.
Het meeste vocht heeft je kindje alweer uitgeplast, maar een deel ervan – samen met wat huidcellen, lanugohaar en andere deeltjes – blijven zitten in de ingewanden van je baby. Het geheel van deze ingrediënten vormen de plakkerige, kachtige substantie die meconium genoemd wordt.
Meconium is taai, kleverig, groenzwart en stinkt niet. Na een paar dagen, als de spijsvertering goed op gang komt, verkleurt dit naar gele, zachte ontlasting.
Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur.
Zonder vruchtwater kunnen de longen zich niet ontwikkelen. Zonder nieren en met onderontwikkelde longen kan de foetus na de geboorte niet overleven, gelukkig komt dit zelden voor.
Als de vliezen gebroken zijn kan het zijn dat de weeën nog even op zich laten wachten en de bevalling dus nog niet begint. De kans is wel groot dat u spontaan weeën krijgt binnen 24 uur. In deze folder leest u wat u kunt verwachten en wat u kunt doen wanneer uw vliezen gebroken zijn.
Je kunt een plons vruchtwater verliezen of slechts een paar druppels. Kenmerkend van gebroken vliezen is dat je druppels of scheutjes vocht blijft verliezen. Vruchtwater kan helder, zoals kraanwater of groen/geel zijn. Om de kleur goed te beoordelen, kun je het beste een kraamverband uit je kraampakket in doen.
Oorzaken van het niet vorderen van de ontsluiting:
onvoldoende weeënactiviteit. De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd) wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken.
Probeer wat van het vruchtwater op te vangen. In een glas of bakje kun je goed de kleur van het vruchtwater zien. Helder vruchtwater kan er verschillend uitzien. Meestal is het doorzichtig als water met witte vlokjes, soms kan het wit of roze zijn door een klein beetje bloed.
Normaalgezien heeft je babytje gele of oranje stoelgang.Maar elke andere kleur van lichtgeel over oranje, naar groen, tot okerbruin is nog perfect normaal. Heeft je kindje minder dan een poepluier per dag en bovendien donkergroene of donkerbruine ontlasting, dan kan dat wijzen op een tekort aan voeding.
Bij borstvoeding kan een baby 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1 keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is en je kind goed plast en goed groeit. Vanaf 6 weken gaan borstgevoede baby's vaak minder vaak poepen.
Het bereidt je baby voor op ademhaling en spijsvertering, doordat je baby vaak vruchtwater zal slikken vanaf 4 maanden zwangerschap.
Hij staat minder bloot aan zwaartekracht. Hij drijft in het vruchtwater, waardoor hij bijna gewichtloos is.Het bloed stroomt daardoor vrij gemakkelijk naar alle delen van zijn lichaampje. De afstand tussen het hoofd en zijn hart is bovendien heel klein en hij zit vaak nog 'opgevouwen'.
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
Via een vruchtwaterpunctie of vlokkentest onderzoeken we het vruchtwater of vlokjes moederkoek.Chromosomale afwijkingen zoals het syndroom van Down, maar ook andere erfelijke en DNA-problemen kunnen zo opgespoord worden.
Als je vliezen voor 37 weken zwangerschap breken en je niet weet of de baby al is ingedaald, moet je direct gaan liggen om te voorkomen dat de navelstreng uitzakt of tussen de baby en de baarmoedermond bekneld raakt.
Je verloskundige of gynaecoloog brengt via je vagina een haakje naar binnen. Met dit haakje breekt je verloskundige of gynaecoloog je vliezen. Dit doet geen pijn.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen.Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Er is dan meconium-houdend vruchtwater. Soms gebeurt dit voordat de weeën beginnen en soms tijdens de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met poep in het vruchtwater vaker extra zorg nodig hebben na de bevalling. Hoewel het risico klein is, wordt wel geadviseerd in het ziekenhuis te bevallen.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept.
Uw kind moet binnen 24 uur geplast hebben. Gedurende de eerste dagen heeft uw kind, afhankelijk van de hoeveelheid voeding, twee of drie natte luiers. Na een week is bijna elke luier nat.