Tijdens de tocht en bij aankomst Start om 21.00 uur, openings- en sluitingsuren in de posten worden strikt toegepast. Maximum duur van de tocht is 24 uur.
De Dodentocht is ongeveer 100 kilometer en je hebt 24 uur de tijd om die afstand af te leggen.
Van de 11.613 starters hebben er 3.491 deelnemers onderweg moeten opgeven. 8.122 deelnemers, zo'n 70 procent heeft de Dodentocht dus stappend "overleefd".
Dodentocht voor het eerst in 53 jaar ingekort: parcours dit jaar geen 100, maar 65 km. De organisatie van de Dodentocht, een klassieker die al 53 jaar duizenden wandelaars een nachtelijke tocht van 100 kilometer doet ondernemen, kort het parcours dit jaar voor het eerst in: van 100 naar 65 kilometer.
De Dodentocht is geen doorsnee wandeltocht. Je dient immers niet alleen over een goeie conditie te beschikken om het 100 kilometer uit te zingen, ook het lange wakker blijven en blijven functioneren bij grote vermoeidheid kan je maar beter trainen.
Deelnemen aan 100km Dodentocht kost 59 euro. Hierin is inbegrepen: Bepijlde wandelroute met seingevers of politieagenten op gevaarlijke kruispunten. Medische voorzieningen in negen controleposten.
Het parcours gaat door smalle bospaden, poortjes en soms landelijke wegen. Dat klinkt allemaal zeer lieflijk, maar deelnemers weten dat de Dodentocht zijn naam helemaal niet gestolen heeft. Uitdroging, blaren tot achter je oren en de mentale vermoeidheid van 100 kilometer aan zware Vlaamse wegen.
Eet twee dagen voor de tocht en de dag van de dodentocht hoofdzakelijk koolhydraatrijke voeding. Eet je laatste koolhydraatrijke maaltijd ongeveer drie uur voor de start. Kies in de eerste plaats voor volkorenproducten.
Ikzelf doe de Dodentocht meestal met loopschoenen. Dit biedt mij een sterk ademde schoen en een goed dempende zool maar het nadeel is dat deze niet zo waterdicht is. Bij regenweer (met natte voeten als gevolg) moet er dus zeker een extra paar kousen in de rugzak (of zelfs een extra paar schoenen).
De laatste wandelaar én de bezemwagen zijn binnen, Dodentocht zit erop: 9.500 finishers, 1.600 opgaves | Bornem | hln.be.
Wie mensen wil volgen tijdens de Dodentocht kan gebruikmaken van de tracking van de Dodentocht. Via https://tracking.dodentocht.be kan je volgen waar iemand zich bevindt en tegen welke snelheid hij of zij stapt.
Vanavond om 21 uur start in Bornem de jaarlijkse Dodentocht. Voor het eerst sinds 4 jaar kunnen de 13.000 deelnemers weer de volle 100 kilometer wandelen. Vorig jaar werd de tocht door de hitte ingekort. De jaren daarvoor was corona de spelbreker.
1 rugzak voor op mijn rug: gevuld met water, zonnecrème, regenjas, wat biltong, wat snackskes, reservesokken, een klein handdoekje, vochtige doekjes, een powerbank, een ipod en een zaklamp. 1 rugzak voor halverwege in Merchtem: met een verse set kleren, nog extra sokken, een proper handdoekje en verse powerbank.
Mensen die regelmatig wandelen, lopen over het algemeen iets sneller. Fanatieke wandelaars slagen er over het algemeen in om minimaal vijf of tegen de vijf kilometer per uur te wandelen. Dit betekent dat jouw wandeling van 10 kilometer zo'n twee uur zal duren.
De voorkeur gaat uit naar sokken van polyester. Droge sokken en schoenen zijn belangrijk om blaren te voorkomen. Aangezien je om 21 uur vertrekt, loop je het grootste deel van de Dodentocht 's nachts uit. De kans dat het dan kouder wordt, is vrij groot.
Drink niet in één keer een hele bidon of fles leeg, want dan kun je last van je maag krijgen. Geschikte dranken tijdens het wandelen zijn water, thee, limonade of sportdrank. Drink geen alcohol, want dit onttrekt juist vocht aan je lichaam.
Van wandeltocht tot internationaal evenement
Wat ooit begon als een wandeltocht, georganiseerd door het plaatselijke jeugdheuis vzw Kadee, is uitgegroeid tot een internationaal evenement met een op zichzelf staande organisatie: 100Km Dodentocht – Kadee vzw.
Onze contactgegevens vind je op www.dodentocht.be/contact. donderdag 10 augustus 2023 om 19u30 in de Abdijkerk. Nadien verbroederen op het terras van Scouts Bornem.
Het is niet de bedoeling dat je écht komt te sterven tijdens de Dodentocht. Daarom neemt de organisatie geen risico en wordt de tocht dit jaar met een derde ingekort. Zijn de omstandigheden dan zo uitzonderlijk en gevaarlijk dit weekend? Eigenlijk niet.
Ook dit jaar werkt de Dodentocht weer met een limiet op het aantal deelnemers. 13.000 mensen nemen vrijdag 11 augustus om 21u de start en moeten op zaterdag 12 augustus ten laatste om 21.30u hun 100 kilometer gestapt hebben.
Wat zijn realistische tijden om een kilometer te lopen? Volwassenen lopen doorgaans met een snelheid van 6-7 kilometer per uur, dus de meesten kunnen aannemen dat het ongeveer 10 minuten duurt om 1 kilometer te lopen.
Op www.dodentocht.be vind je alle info over het parcours en de bereikbaarheid. Bornemnaars die een alternatieve parking zoeken tijdens de Dodentocht raden wij aan volgende parkings te gebruiken: Achterweideparking, Breeven (ingang Barelstraat), Breeven (ingang Breevendreef).
Voor korte wandelingen kun je dus best eens voor je soepele hardloopschoenen kiezen. Echter, langere wandelingen loop je beter op specifieke wandelschoenen omdat deze meer stevigheid en stabiliteit bieden.