Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.
Het aantal calorieën in champagne, cava of prosecco is nagenoeg gelijk: gemiddeld zo'n 77 kcal per glas. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel suiker er aan toegevoegd is.
Champagne en Prosecco bevatten nog net iets minder calorieën mede door het lage alcoholpercentage. Een alcoholvrije wijn bevat het minste calorieën en kan soms een prima alternatief zijn voor jouw glas wijn!
De extra dry prosecco bevat tussen de 12 en 17 gram suiker per liter. De dry prosecco bevat tussen de 17 en 32 gram suiker en is daarmee wat zoeter. Brut prosecco bevat tussen de 6 en 12 gram suiker per liter.
De soort alcohol met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Een glas wijn kan dus prima bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Een droge wijn is dan de beste keuze en bevat de minste koolhydraten. Wilt u echt verantwoord zijn, kies dan voor een Champagne, Cava, Prosecco of een alcoholvrije wijn.
Een glas alcoholische drank bevat ongeveer 12 ml alcohol. Dat is ongeveer 10 gram. Dus als je bier, wijn of jenever uit het daarvoor bestemde glas drinkt, krijg je altijd ongeveer 10 gram alcohol binnen. Een standaardglas is een glas dat aan de soort drank is aangepast en 12 ml of 10 gram alcohol bevat.
Een prosecco kun je het beste rond de 5 tot 8 graden drinken. Hierdoor krijg je de frisheid van de bubbel het beste mee. Een fles prosecco is geen wijn die je lang laat liggen. Aangeraden wordt om hem binnen twee jaar na de oogst op te drinken.
Om de mousserende wijn makkelijker te vergelijken met de andere wijnsoorten in dit onderzoek: champagne bevat 100 kcal per 150 ml en voor prosecco komt het neer op 88 kcal per 150 ml. Dus als je zocht op “prosecco kcal 100ml” dan is het antwoord 59 kcal.
Wodka en gin: de gezondste alcoholische drank
Doorzichtige sterke dranken zoals wodka of gin bevatten de minste calorieën en suikers. Ze kunnen makkelijker door ons lichaam worden verwerkt. Pas alleen op voor mixers met siroop of frisdrank, want dan stapelen de suikers al snel op.
Er zijn een paar redenen waarom Prosecco zo populair is. Ten eerste is het betaalbaar in vergelijking met andere soorten champagne. Ten tweede is het meestal net wat zoeter / fruitiger dan andere mousserende wijnen, waardoor het toegankelijker wordt voor veel mensen.
Hierbij geldt dat droge Prosecco een alcoholpercentage van rond de 12% heeft, naarmate de Prosecco zoeter wordt, zal het alcoholpercentage veelal wat lager uitvallen. Ook kun je nog de term millesimato tegenkomen op een Prosecco-etiket.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils.
Je kan prosecco na het openen van de fles het best binnen drie dagen drinken. Hiervoor zijn speciale flesstoppers op de markt die ervoor zorgen dat de bubbels zo veel mogelijk in de wijn blijven. Toch verdwijnt het koolzuur verdwijnt heel snel en verlies je na een paar dagen die heerlijke prikkels in je wijn.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Zoals je nu weet, kun je met één fles mousserende wijn op z'n minst 5 glazen cava vullen, dus geniet samen met je vrienden en/of familie van een heerlijke avond (of middag).
Deze zomerse bubbels zijn afkomstig uit de provincie Veneto (Italië). De belangrijkste kenmerken van prosecco zijn: Smaak: levendig, licht zoet en fruitig.
De prosecco-wijn wordt gemaakt van de prosecco/glera druif en vrijwel altijd volgens een speciale methode: de méthode Charmat of cuve close. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn.
De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseren zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag [1]. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcoholhoudende dranken.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Zo min mogelijk! Zeker niet meer dan tot de helft, maar de basisregel is dat wij ongeveer 125ml.wijn in een glas doen. Voordat je je wijn nu in gaat schenken met een maatbeker, wel even het volgende.