Spijkerbroeken kunnen meerdere keren gedragen worden voordat ze gewassen moeten worden. Als ze niet vies ruiken of zichtbaar vlekken hebben, kun je ze vaak na 4-5 keer dragen wassen. Dit helpt de stof en kleur langer goed te houden.
Hoe vaak moet je een spijkerbroek wél wassen? Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
Pantalons en blazers gaan wel vier of vijf draagbeurten mee zonder wasbeurt. Spijkerbroeken kun je beter niet te vaak wassen. Soms gaan ze zelfs een heel seizoen goed mee zonder wasbeurt. Als je spijkerbroek niet vies is of stinkt, kun je deze gewoon blijven dragen.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
Spijkerbroeken kunnen jarenlang meegaan. Zo nu en dan wordt er zelfs nog eentje gevonden uit de tijd van de Amerikaanse goudkoorts. Toch lijkt het wel alsof de moderne varianten een stuk minder stevig zijn.
Je hoeft jeans eigenlijk nooit te wassen. En sterker nog, door te wassen zou je de denimvezels alleen maar onnodig hard laten slijten. Met name tijdens het centrifugeren krijgt de spijkerbroek veel te verduren, waardoor je die beter niet kunt wassen. De stof wordt dunner en kan uiteindelijk scheuren.
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen.
Ondertussen moeten jurken na elke één tot drie keer dragen worden gewassen. Voor overhemden wordt aangeraden na elke één tot twee keer dragen te wassen en T-shirts na elke keer dragen. “Sommige vezels, zoals katoen, moeten worden gewassen met sterkere wasmiddelen en hogere temperaturen om het vuil los te laten.
Deze keer: hoe vaak moet je kleding in de was gooien? Nederlanders wassen hun kleding gemiddeld 10,9 keer per maand, bleek in 2020 uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vrouwen doen het vaker dan mannen, plattelanders vaker dan stedelingen.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende. Dat is goed voor de stof en zo draag je met het wassen van je onderbroeken ook nog iets bij voor het milieu.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Hoeveel paar jeans heb jij door de jaren heen in je kledingkast verzameld? Als dat niet meer op 1 hand te tellen is, dan is het tijd om je garderobe eens flink uit te dunnen. Volgens Cosmopolitan-redacteur en 'spijkerbroekenexpert' Amy Bannerman zijn 5 spijkerbroeken meer dan genoeg.
Nederland en buitenland. Gemiddeld heeft een Nederlander zo'n 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Per jaar worden er in ons land rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht.
Tip 3: Het beste is om jeans apart te wassen van andere kleding. Was lichte en donkere jeans apart om verkleuring te voorkomen. Stop nooit meer dan 4 of 5 jeans tegelijk in de wasmachine in verband met het maximale trommelgewicht. Tip 5: Gebruik vloeibaar wasmiddel, hierdoor blijft de wassing mooier.
Blijven dragen
Gewone truien en shirts kun je prima 5 dagen dragen zonder te wassen. Zeker je spijkerbroek kun je beter zo min mogelijk in de wasmand mikken, want dan wordt 'ie sneller vaal. Je jas hoeft in principe maar 1 keer per seizoen schoongemaakt te worden.
Zomaar wat cijfers: 85 procent van de Nederlandse vrouwen draagt drie keer per week een spijkerbroek. De gemiddelde Nederlander heeft 5,4 spijkerbroek in de kast. Veertig procent koopt één of meer keer per jaar een nieuw paar. Per jaar worden in Nederland rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht.
Wil je een donkere spijkerbroek wassen? Een blauwe of zwarte jeans moet altijd samen met andere donkergekleurde kleding wassen. Een witte spijkerbroek kan in de witte was. Stop de wasmachine niet helemaal vol om ervoor te zorgen dat de trommel goed kan draaien.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Kan een lange broek met warm weer? Ja een lange broek kan zeker met warm weer. Het dragen van een lange broek zorgt er namelijk voor dat de zon niet direct op je huid schijnt, waardoor je lichaam ook minder snel opwarmt. Kies met warm weer wel voor een luchtige broek van bijvoorbeeld katoen, linnen of zijde.
Wanneer is een lange broek altijd verplicht? In bepaalde sectoren is de lange broek een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM). Dat is het geval in de horeca, zorg- en bouwsector. In dat geval moeten de wettelijke (kleding)voorschriften worden nageleefd en kan een short sowieso niet.
Een stretchbroek is aan te raden omdat de stof mee beweegt met de drager waardoor de slijtage aan de broek minder is en de broek comfortabeler te dragen is.
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland. Dit is omdat het ene product langer mee gaat dan het andere.
Hoe meer de omtrek van je lichaam van plaats tot plaats verschillend is, des te meer kans heb je dat een broek niet op zijn plaats blijft. Heb je een breder taille en smalle heupen? Dan zal de broek naar de plaats met de minste weerstand zakken, en dat is naar onder.