Bij de aanschaf van een kledingstomer is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Controleer de inhoud van het waterreservoir, de regelbare stoomafgifte, de stoomdruk en of het reservoir gemakkelijk bij te vullen is.
Alle kledingstomers kosten minder dan zeventig euro en voldoen aan ongeveer dezelfde specificaties qua vermogen (variërend tussen 1300 en 1600 watt) en een stoomproductie (van 24 of 25 g/m).
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
En ben je benieuwd welke kleding je kunt stomen? Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
Een kledingstomer is een uitstekend hulpmiddel om kreukels uit kleding te krijgen. Het apparaat verwarmt water totdat er stoom ontstaat. De stoom wordt dan met een mondstuk op de kleding gespoten, waardoor de vezels van de stof uitrekken en kreukels verwijderd worden.
Daarnaast lees je wat de beste strijkijzers van het moment zijn. Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Philips Azur GC4556/20 het beste strijkijzer is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Philips Azur GC4556/20 is de Braun SI 3030 PU TexStyle 3.
Haalt kreukels uit kleding: Een goede stoomreiniger kan zelfs een strijkijzer vervangen. Maakt kleding schoon: sommige kledingstukken moet je zelfs met stoom schoonmaken omdat ze niet de wasmachine in mogen. Verlengt de levensduur van je kledingstukken en houdt ze langer mooi en als nieuw.
Levensduur: maximum 3 jaar.
Houd de föhn wel minimaal op 5-10 centimeter afstand van je kleding. Wanneer je kleding een beetje vochtig is, werkt dit nog beter. De stoom van de douche zorgt er ook voor dat je kreukels (gedeeltelijk) verdwijnen. Het klinkt misschien een beetje raar, maar deze manier van strijken zonder strijkijzer werkt echt.
Tefal SV8055 Anti-Calc - Als gebruiksgemak bij jou bovenaan staat, kies dan voor dit strijkijzer. Philips Azur Avanced - Strijk je niet veel, maar wil je wel goede resultaten, dan is dit strijkijzer ideaal voor jou.
Bij het uitzoeken van een stoomstrijkijzer kun je ook letten op de inhoud van het waterreservoir. Hoe grote de inhoud, hoe hoger de stoomopbrengst en hoe sneller de kreukels verdwijnen. Gemiddeld meet de inhoud van een reservoir 0,3 liter. Sommige reservoirs kun je loshalen en vullen onder de kraan.
Welk type strijkijzer jij nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Strijk je bijvoorbeeld vaak grote hoeveelheden, dan is een stoomgenerator voor jou een goede keuze. Ben je op zoek naar iets simpels, dan is een basisstrijkijzer voor jou voldoende.
De eerste mogelijkheid om je pak schoon te maken, is stomen. Zo wordt jouw pak op de beste manier gereinigd. Doe dit echter maximaal drie keer per jaar en alleen wanneer het echt nodig is of als je het pak voor langere tijd gaat opbergen.
Strijkwater. Gebruik geen strijkwater. Water met parfum, of andere toevoegingen (stijfsel, azijn, ontkalkingsmiddel, andere chemicaliën) kunnen leiden tot problemen met je strijkijzer. Deze toevoegingen kunnen het stomen bemoeilijken, bezinksel veroorzaken en vlekken maken op je kleding.
Hoe moet je ontkalken? Als eerste stap vul je het reservoir voor de helft met witte azijn en de andere helft met gedestilleerd water. Vervolgens zet je de kledingstomer aan en laat je hem opstaan tot ongeveer de helft van je mix van azijn en gedestilleerd water verdwenen is.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.