Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Dit kan komen doordat de bloem te rauw van de plant is gehaald bij de kweker, waardoor de bloem niet genoeg kracht heeft zich te ontwikkelen tot bloem. Hierbij moet deze dan een handje geholpen worden. De slap hangende bloemen kunt u strak oprollen in een krant en opnieuw schuin afsnijden.
Haal uitgedroogde bloemen en blaadjes van de stelen – deze stoten gassen uit die voor meer verwelking zorgen. Snijd 1 tot 5 cm van de stelen af in een scherpe hoek en zet de bloemen in schoon water. Dan zijn ze binnen een uurtje weer helemaal de oude!
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Om er lang plezier van te hebben is het belangrijk dat de stelen schuin worden afgesneden. Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt. Als er blad in het water komt krijgen bacteriën de ruimte en zullen de zonnebloemen minder lang mooi blijven.
Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende. Geef extra water als het droog en warm weer is. Zorg echter wel voor een goede afwatering. Zonnebloemen kunnen namelijk niet tegen een té natte bodem.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zonnebloemen zijn natuurlijk dol op zon. Zet ze dan ook bij voorkeur op een plek waar de bloemen veel zonlicht kunnen vangen. Zet de bloemen nooit naast of dicht bij een fruitschaal. Fruit stoot een bepaald gas uit waardoor zonnebloemen snel doodgaan.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
Scheutje heet water
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
: Bloemen halen hun stevigheid uit de cellen in hun stelen wanneer die gevuld zijn met water. Uitgedroogde stelen of bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de bloem minder water kan opnemen, waardoor de stelen – en dus ook de bloemen – gaan hangen.
Hoelang een bloem of boeket zonder water kan is echter heel afhankelijk van allerlei factoren. De temperatuur, luchtvochtigheid, de wind, de UV-kracht van de zon spelen een grote rol op de tijd dat een boeket zonder water kan. Ook het type bloem zelf heeft natuurlijk een grote invloed.
Plaats ze in vers kraanwater en voeg een paar druppeltjes chloor toe (echt maar een paar druppeltjes). Dit is om bacteriegroei tegen te gaan. Zorg dat 1/3 van de steel in het water staat, geen blad in het water! Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.
Zonnebloemen houden van zandgrond en kunnen beter tegen droogte dan tegen te veel vochtigheid. Wanneer de plantjes eenmaal ontkiemd zijn, moet je ze dus niet te veel water geven. Dan ontwikkelen de wortels zich niet goed genoeg en breken de stengels eerder af.
Als de Zonnebloem op een zonnige plaats staat, heeft het heel weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven en bemesten voor een luchtige ondergrond is voldoende. De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Snoei de meeste zonnebloemen in de zomer terug tot de grond om te voorkomen dat ze te hoog groeien. Knip de zonnebloemen terug tot 5-7,5 cm van de grond om hoogte te beperken. Gebruik een schone snoeischaar of een klein mesje. Knip de steel van de zonnebloem dan net boven de grond af met een platte, schone snede.
Jonge zonnebloemen draaien elke dag met de zon mee. In de ochtend 'kijken' ze naar het oosten, en tegen de schemering staan ze met hun hoofdjes richting het westen. 's Nachts draaien ze rustig weer terug. Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok.
Het is het makkelijkst om de zonnebloem te zaaien in de volle grond. Om te voorkomen dat ze te hoog worden kunt u ze toppen. Zo zullen er ook meer bloemen aan groeien die wel kleiner zijn, maar vaak oogt dit mooier dan één grote lange bloem.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden.
Warme bloemen
Terwijl ze de zon volgen, blijkt de oostelijke kant van de stengel sneller te groeien dan de westelijke kant. 's Nachts, als de planten opnieuw de andere kant op draaien, groeit de westelijke kant sneller.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen, zolang ze nog klein zijn, geliefd zijn bij slakken. Als de plantjes groter zijn, moet je tijdig zorgen voor een steun om de stengel aan te binden, de bloemen worden namelijk nogal zwaar.
De Zonnebloem staat symbool voor liefde, zomer en zon. Deze bloem brengt dan ook letterlijk 'het zonnetje in huis.