Voorbeelden van inheemse planten die slakken uit de weg gaan zijn: bosanemoon, wilde akelei, zulte, vingerhoedskruid, klimop, inheemse viooltjes, inheemse varens, ooievaarsbek en kruiden als tijm, bieslook en daslook.
Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden. Ook planten met giftig blad of sap (vingerhoedskruid, wolfsmelk, monnikskap enz.) laten ze met rust.
1. Plaats planten die geen slakken aantrekken. Wil je vraat voorkomen, zet dan planten met een sterke geur in de buurt van gevoelige soorten als hosta, dahlia, papaver en ridderspoor. In de moesten zijn ze gek op sla, courgette en sperziebonen.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Van welke planten houden slakken? Natuurlijk hosta's, de grote favoriet van slakken. Als een hosta nog klein is en het blad wordt een klein beetje aangevreten, dan groeit dit gaatje later tot een enorm gat. Bij fruit en groente zijn jonge sla en aardbeiden vooral de klos.
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
De geur van kaneel is voor veel mensen een favoriete geur, maar insecten en ongedierte daarentegen vinden het vreselijk! Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe?
Planten beschermen tegen slakken
Tere planten kun je bijvoorbeeld omringen door stro, cacaodoppen (cocopeat) of eierschalen. Slakken houden niet van de scherpe randjes aan stro, eierschalen en de doppen en zullen de plant daarom sneller met rust laten.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en 's nachts, tussen maart tot oktober.
Houdt slakken weg
Azijn is een natuurlijk insecticide dat onschadelijk is voor dieren. Spuit wat azijn op de randen van je gras om slakken en andere insecten weg te houden.
Slakken kunnen absoluut niet tegen zout en azijn en daarmee slakken bestrijden is ontzettend dieronvriendelijk. De slak wordt door het zout of het azijn letterlijk langzaam weggevreten omdat het zout al het water uit de slak onttrekt. Het heeft hetzelfde effect als zoutzuur op de mens heeft.
Er zijn mensen die een rij planten om hun tuin heen zetten waar slakken een hekel aan hebben, zoals munt, bieslook, knoflook, tijm, tomaat en venkel.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen.
Naaktslakken daarentegen eten hoofdzakelijk zachte plantendelen, en richten zo de meeste schade aan. Ze zijn te vinden op vochtige plaatsen zoals onder stenen, bloempotten, dichte beplanting, rottende bladeren en composthopen. Bij het uitstrooien van compost dus opletten dat zo geen echte plaag veroorzaakt wordt !
Slakkenslijm krijg je ook gewoon makkelijk weg met warm water en een microvezeldoekje. Eventueel wat sop voor de frisheid erbij.
Naakt- en huisjesslakken
aluminiumfolie of koper. van koper krijgen ze een lichte schok. Maar ook kun je schelpen gruis of gebakken eierschalen gebruiken. deze zijn scherp en de slak ontwijkt dit liever.
Ze leggen jaarlijks zo'n 300 eitjes; de jonge slakken die daaruit voort komen, zetten zich na 3 maanden op hun beurt aan het paren. En doordat slakken tweeslachtig zijn, leggen beide slakken na de paring eieren, wat al gauw tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.