Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.
Hoe hoog plaats ik een afvoer van een wasmachine? De afvoersdarm van een wasmachine loost het afvalwater weg. Als de afvoer veel hoger dan de afvoerslang geplaatst wordt, kan de wasmachine het water niet uit de machine pompen. Het water zal terug in de wasmachine lopen, waardoor het wasprogramma zal stoppen met werken.
Met een wasmachine verhoger komt jouw wasmachine een stuk hoger te staan. De meeste verhogers verhogen de wasmachine maar maximaal 40cm. Onze wasmachinekast verhoogt de wasmachine 60cm, waardoor deze op de ideale werkhoogte komt. Nu hoef je nooit meer bukkend de was te doen, wat veel rugklachten kan voorkomen.
Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter. Hoeveel water een wasmachine precies gebruikt is te vinden op het energielabel.
Een optimale werkhoogte bevindt zich iets onder ellebooghoogte, wat voor de gemiddelde Belg overeenkomt met 1m05. Een wasmachine wordt dus beter op een verhoog van 50 cm geplaatst, zodat men op een goede hoogte de was kan vullen en uitladen. Een meubel op maat laat zelfs een individuele afstelling mogelijk.
Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.
Geschikte vloeren voor wasmachines
Als je de keuze hebt, kun je de wasmachine het beste op een egale vloer van beton, steen of matte tegels plaatsen. Op deze ondergrond staat de wasmachine het stevigst en blijft hij goed op zijn plek staan.
Nadat uw kleding is gewassen zal deze wasmachine het vuile water proberen af te pompen. Dit gaat via een afvoerslang binnen de was-apparaat en zit meestal aan de onderkant van de wasmachine. De afvoerslang maakt gebruik van een filter, anders zou de afvoerslang verstopt raken tijdens het afpompen van het vuile water.
Als de pomp van de wasmachine kapot is kunt u dat zelf maken. Een pomp voor de wasmachine is vaak universeel passend en kost vaak maar een paar tientjes. Als de wasmachine pomp kapot is kan het zijn dat u bij het open doen van de wasmachinedeur al het water over u heen krijgt.
Met de juiste informatie kunt u dit makkelijk zelf oplossen voor gemiddeld 15 tot 30 euro, afhankelijk van de oorzaak. Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 150 euro kwijt.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
De afvoer kun je pas bevestigen wanneer de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Zet de wasmachine zo goed mogelijk op de juiste machine en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Sluit de afvoer aan door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Plaats deze daarna in de afvoerbuis.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Diameter van de wasmachine afvoer
Keuken, wastafel en bidetafvoeren zijn 40mm of 50mm dik. De wasmachine afvoer zal doorgaans 40mm dik zijn, dunner is zeker niet aan te raden omdat dan de kans op lekkage's en verstoppingen groot zijn.
Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
De pomp van de wasmachine bevind zich onderin de machine en wordt gebruikt om het water in de afvoerslang te pompen. Als de pomp niet meer goed werkt merkt u dat het water in de trommel blijft staan tijdens het wasprogramma.
Je wasmachine pompt geen water af en mogelijk staat er een foutcode op het display. Als de trommel vol met water blijft, kan de oorzaak verschillen. Misschien is het filter of de afvoer verstopt of is de afvoerpomp defect. Je lost dit probleem meestal zelf op.
Spoel extra wanneer nodig
Of je krijgt irritaties op je huid. Dit voorkom je door de optie extra spoelen aan te zetten. De wasmachine gebruikt dan meer water tijdens de wasbeurt. Doseer ook niet te veel wasmiddel.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Problemen met een wasmachine die trilt en wandelt, kunnen worden veroorzaakt door het oppervlak waarop deze is geïnstalleerd. Vooral houten vloeren zijn niet geschikt. In het ideale geval plaats je jouw wasmachine in een hoek van de ruimte op een hard oppervlak.
Wanneer een apparaat niet stabiel of waterpas afgesteld staat, kan het apparaat gaan trillen en van zijn plaats afkomen. Als een apparaat direct op laminaat geplaatst wordt , kan het apparaat gaan trillen en eventueel gaan verschuiven. Laminaat heeft een gladde boven laag en ligt los op de vloer die er onderligt.
De volgende vloeren zijn minder geschikt om een wasmachine op te zetten. Je hebt hier het meeste kans dat de wasautomaat gaat trillen, schuiven en lawaai maakt: Houten vloer. Laminaat.