Het niet zorgvuldig uitvoeren van wat van een normaal redelijk persoon kan worden verwacht.
Er is sprake van moreel wangedrag wanneer mensen zich riscovoller gaan gedragen, omdat de financiële gevolgen daarvan voor een ander zijn. Moreel wangedrag, wordt ook wel nalatig gedrag of moral hazard genoemd.
' Grove nalatigheid gaat iets verder dan dat: er is sprake van wild gedrag of opzettelijke ondermijning van je eigen of andermans spullen en veiligheid (en vice versa). Voorbeeld: Er zit een gaslek in jouw tuin, nabij het huis van de buren.
Omissie betekent letterlijk weglating. Het kan daarbij gaan om een omissie als gegeven (er ontbreekt iets) of een omissie als handeling.
Zie ook: Dood door schuld (Nederland). Dood door schuld is een delict waarbij de dood van het slachtoffer niet aan opzet te wijten is. Het is een strafbaar feit in verband met nalatigheid (gebrek aan voorzichtigheid en zorg) en staat dus in contrast met de opzettelijke levensdelicten doodslag en moord.
Volgens artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht staat er op dood door schuld een gevangenisstraf van twee jaar of een geldboete van de vierde categorie (€ 21.750,-).
Er is sprake van dood door schuld als door uw handelen of nalaten een ander komt te overlijden. Onder schuld wordt verstaan verwijtbaar gedrag. U heeft geenszins de opzet gehad om de ander van het leven te beroven, maar de dood van een ander is wel aan uw schuld te wijten.
In Germaanse talen maken kinderen met een taalstoornis vaak fouten waarbij ze uitgangen weglaten (vb. he play). Dit worden ommissiefouten genoemd. In pro-drop talen, zoals het Hongaars, worden juist veel substitutiefouten gemaakt.
In principe kan een ondernemer altijd aansprakelijk worden gesteld voor alle directe en indirecte schade. Omdat algehele uitsluiting van de aansprakelijkheid vaak geen stand houdt voor de rechter is het verstandig om via de algemene voorwaarden de aansprakelijkheid te beperken.
Bij verwijtbaar handelen of nalaten gaat het om gedragingen waarbij het voor de werknemer van tevoren duidelijk is of zou moeten zijn dat ze niet door de beugel kunnen (kenbaarheidsbeginsel). Van bepaalde gedragingen is het evident dat deze ontoelaatbaar zijn (bijvoorbeeld diefstal).
Zo zijn diefstal, verduistering of bedrog voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen. Ook het structureel niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan onder omstandigheden leiden tot ernstig verwijtbaar handelen door de werknemer.
Moral hazard kan op vier manieren worden voorkomen: Eigen risico: het deel van de schade dat de verzekerde zelf moet betalen. Bonus-malus systeem: des te vaker je een schade claimt, des te minder korting / meer opslag je krijgt op de basispremie (malus). Als je juist geen schades claimt, krijg je extra korting (bonus).
Omissie betekent letterlijk weglating. Het kan daarbij gaan om een omissie als gegeven (er ontbreekt iets) of een omissie als handeling. In dat laatste geval is er sprake van nalatigheid of verzuim.
De d2 is een instrument voor het meten van de visuele aandacht, snelheid van informatieverwerking en het concentratievermogen. Het vaststellen van iemands vermogen de aandacht te richten en zich te concentreren is in uiteenlopende situaties van belang.
Een contradictie of tegenspraak is een situatie waarbij twee beweringen of waarnemingen die elkaar uitsluiten tegelijkertijd waar moeten zijn.
Als iemand van plan is een ander te doden en daarna die persoon ook echt om het leven brengt. Moord is dus 'doodslag met voorbedachten rade'.
Voor moord kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd of een maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar. Voor doodslag is de maximale gevangenisstraf 15 jaar. Indien er sprake is van nog een ander strafbaar feit dat bewezen wordt verklaard, dan kan deze straf met maximaal 1/3 worden verhoogd tot 20 jaar.
De maximale straf voor ontvoering is 8 jaar gevangenisstraf en voor gijzeling 15 jaar gevangenisstraf. Wordt u verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving is het raadzaam direct een gespecialiseerde strafrechtadvocaat in te schakelen.
Sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht staat op doodslag maximaal 15 jaar gevangenisstraf. In 2006 is de maximumduur van de gevangenisstraf voor moord verhoogd van 20 naar 30 jaar, als alternatief voor de levenslange gevangenisstraf.
De zwaarste straf die in Nederland opgelegd kan worden is levenslange gevangenisstraf. Levenslang betekent voor het leven. Aan een levenslang gestrafte kan door de Koning gratie worden verleend. Dit kan tot gevolg hebben dat een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf op jaren worden gesteld.
Ze geloven dat dingen uitvoeren hun enige taak is. Een heldere visie of marsrichting ontbreekt. Ze nemen beslissingen die de wenkbrauwen doen fronsen. Collega's en ondergeschikten stellen zich vragen en betwijfelen of de genomen beslissingen wel de beste zijn voor het bedrijf.