Ondernemers mogen wettelijk gezien soms tot wel 50% aanbetaling vragen. Voor CBW-erkende winkeliers is er een maximum percentage vastgelegd voor aanbetalingen. Voor alle producten geldt een maximaal percentage van 25%. Op sommige producten, zoals keuken en badkamers, is dit percentage 15%.
Volgens de wet mag een bedrijf maximaal 50% aanbetaling vragen. Check voordat je koopt of het bedrijf waar jij wil kopen CBW-erkend is. Is dat niet zo, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk hoeft aan te betalen, of liever helemaal niets.
Hoeveel mag de aanbetaling zijn? De aanbetaling van een product is volgens de wet maximaal 50% van het aankoopbedrag. Moet u meer aanbetalen? Dan hoeft u daarmee niet akkoord te gaan.
Wat zijn de regels bij een aanbetaling? Wettelijk mag de verkoper niet meer dan 50 procent van het aankoopbedrag als aanbetaling vragen. Er mag meer gevraagd worden, zelfs het hele aankoopbedrag, maar alleen als koper en verkoper dit samen overeenkomen. De handtekening van de koper is daarbij vereist.
Dit soort afspraken vind je terug in de koopovereenkomst of in de algemene voorwaarden. Een aanbetaling mag wettelijk gezien maximaal 50% van het totaalbedrag zijn. Vraagt de verkoper toch meer dan 50%, dan zou je dit kunnen weigeren. Met een aanbetaling loop je als koper namelijk een risico.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
“Voor online aankopen geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.Dit betekent dat u altijd binnen 14 dagen kosteloos kunt annuleren (en dus uw betaling of aanbetaling terug kunt krijgen). De verzendkosten kunnen wel voor uw rekening zijn. Overigens geldt het terugdraaien van online verkopen niet voor 'maatwerk'.
Wanneer u een aanbetaling doet voor kunststof kozijnen loopt u altijd een risico. U betaalt een afgesproken bedrag (maximaal 50% van de totale waarde van het aankoopbedrag) voordat er ook maar een kozijn is geleverd of zelfs geplaatst.
Een aanbetaling is een zekerheid voor de verkopende partij dat die voor het maatwerk of grote verkoop alvast wat geld heeft ontvangen. Dit in het geval er voor een of andere reden de koop niet doorgaat of de klant niet kan betalen.
Ga jij goederen of diensten leveren aan jouw klant en vraag je hier een aanbetaling voor? Stuur dan een factuur voor de aanbetaling en daarna een factuur voor het restbedrag. Ben je btw-plichtig, dan moeten allebei de facturen met btw gemaakt worden.
Er bestaat geen wettelijke verplichting om een voorschot te betalen. In de praktijk wordt echter meestal een voorschot van 10% van het aankoopbedrag gevraagd als voorschot. Als koper zal je dan toch een voorschot moeten ophoesten.
Als een aanbetaling is gedaan, dan is sprake van een koopovereenkomst. Als de koper zich bedenkt voor de afgesproken levertijd, dan is deze de aanbetaling kwijt. Is een aanbetaling gedaan, maar kan de verkoper niet op tijd leveren, dan is het in sommige gevallen mogelijk om de koopovereenkomst te ontbinden.
Product of dienst
Koopt u een product dan mag het bedrijf u verplichten om een aanbetaling te doen. Dit moet wel in de algemene voorwaarden staan. Neemt u een dienst af, huurt u bijvoorbeeld een aannemer in, dan is aanbetalen niet verplicht.
In de grafiek onder ziet u dat het gemiddelde bedrijfsresultaat of netto marge van de branche vervaardiging van meubels tussen 2009 en 2017 is gestegen met 6.30% procentpunt naar 10.62%. Hierbij wordt in de branche vervaardiging van meubels gemiddeld een bruto marge van 49.2% behaald.
Een bankstel zal speciaal gemaakt moeten worden voor u terwijl een klok, schilderij of lamp vaak direct uit de winkel kan worden meegenomen. Onze ervaring is dat artikelen die special gemaakt moeten worden (zoals bankstellen en stoelen) een gemiddelde levertijd hebben van 8 tot 12 weken.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Hoe en wanneer kan ik mijn reissom betalen? In de voorwaarden van Corendon is opgenomen dat je na boeking een aanbetalingsbedrag van 35% van de basisreissom plus de volledige kosten (100%) van de bijdrage aan het Calamiteitenfonds, de reserveringskosten en eventuele extra's die je los bijboekt moet voldoen.
Het doen van een betaling is niet wettelijk verplicht en de hoogte van de aanbetaling mag niet meer dan 50% van het totaalbedrag zijn. Belangrijk om te weten is dat jij zelf akkoord moet gaan met een aanbetaling, de verkopende partij kan het je niet verplichten.
Je huis verduurzamen
Vervang je houten kozijnen voor kunststof kozijnen met isolerend glas. Verschillende makelaars en hypothekers stellen dat het investeren in kunststof kozijnen 100% waardeverhogend is! Daarnaast kunnen kunststof kozijnen voor de volle 100% gefinancierd worden.
Handig om te weten: het maakt niet uit of je nu voor hout, kunststof of aluminium kiest om subsidie te krijgen. Zolang je maar die U-waarde van 1.2 (of 0.7) niet overschrijdt kun je subsidie krijgen (gebaseerd op de voorwaarden van de ISDE-regeling). Goed isolerende kozijnen zijn ook duurder.
Hier haalt u vervolgens een marge van af. De hoogte van de marge is afhankelijk van hoe haaks de muur loopt. In de meeste gevallen varieert de marge van 0,5-1,5 centimeter. Het doel hierbij is: het kozijn moet eenvoudig te monteren zijn, maar er moeten geen grote kieren tussen de muur en het kozijn ontstaan.
Als u iets in een winkel koopt, geldt er geen bedenktijd. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een bankstel of keuken. Als u het product dan niet meer wil, kan de verkoper annuleringskosten vragen. Soms staan deze annuleringskosten in uw koopovereenkomst of algemene voorwaarden.
Als je een koop op afstand doet, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je als je spijt krijgt je aankoop ongedaan maken. Dit mag zonder reden.
Als u iets koopt op afstand, moet de verkoper u informeren over onder andere het product en de bedenktijd. In veel gevallen krijgt u een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen u de koop ongedaan kunt maken. Dit geldt niet bij bijvoorbeeld de aankoop van een krant, reis of maatpak.