17 – 18 uur: Warme maaltijd. Een fijn gepureerd groentehapje, bijvoorbeeld doperwtjes, worteltjes, bloemkool of een Olvarit 4+ groentepotje.
Wat is een goed tijdstip om een hapje te geven? Geef de hapjes direct na een borst- of flesvoeding. Of geef de hapjes tussen 2 voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme trek meer.
11 – 12 uur: lunch
Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.
Een goed tijdstip om zijn eerste hapjes te geven, is direct na zijn melkvoeding of tussen twee voedingen door. Dan is hij ontspannen, wakker en heeft hij geen grote trek meer.
De meeste baby's van 4 tot 6 maanden krijgen tussen 18:00 uur en 20:00 uur de laatste voeding van de avond. Je baby slaapt op deze leeftijd vaak in blokken van 4 tot 6 uur.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding, tussen 6 en 8 maanden voor vaste voeding. Dit kun je doen door vanaf 6 maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd. Een voorbeeld van een maaltijd is wat groente met aardappel of rijst en een beetje vlees of vis. Prak het hapje met een vork.
Het beste kun je tussen twee voedingen of een uur na een voeding de hapjes geven. Drie tot vier lepeltjes per keer is meer dan genoeg. Probeer één à twee keer per dag oefenhapjes aan te bieden, en bouw dit steeds verder op. Tot je kleine 8 maanden oud is, is vast voedsel niet bedoeld als gehele maaltijd.
Hoe vaak geef ik mijn baby hetzelfde hapje? Je begint met losse en zachte smaken en die geef je een aantal, bijvoorbeeld 3 dagen, achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen pompoen, 3 dagen bloemkool, 3 dagen worteltjes en daarna op die manier fruithapjes. Zo leert je baby de smaken beter herkennen en waarderen.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Water en vaste voeding
Ook mag je tussen het geven van de papjes wat water in een flesje geven. Let er wel op dat hij buiten zijn groentepapje en fruitpapje nog ongeveer dezelfde hoeveelheid melk drinkt. Maak je je zorgen of blijft het verzadigingsprobleem aanhouden, raadpleeg dan je kinderarts of Kind en Gezin.
Gaat de eerste vaste voeding goed, dan kan je de tweede vaste voeding starten. In het begin geef je er nadien ook nog wat melkvoeding bij. De hoeveelheid van een volledige fruitpap en groentepap is ongeveer 150g à 200g. Dan hoef je geen melkvoeding meer bij te geven.
Mix de verschillende smaken nog niet door elkaar als je net begint met oefenhapjes, maar hou het bij één ingrediënt. Zo kan je baby goed wennen aan een bepaalde smaak. Geef hem een aantal dagen achter elkaar hetzelfde hapje voor je aan een volgende smaak begint. Hierna kun je smaken gaan combineren.
Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 á 2 keer per dag 3 tot 4 kleine lepeltjes. Prak het hapje fijn met een vork en geef het direct na een borst- of flesvoeding of tussen twee voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme honger meer. Dat is een goed moment om iets nieuws te proeven.
Hoeveel fruit mag een baby van bijv.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Wanneer geef je de oefenhapjes aan je baby? Het beste kun je oefenhapjes direct na een borst- of flesvoeding geven of tussen twee voedingen in. Je kindje is dan ontspannen en wakker, maar heeft geen enorme trek meer. Een goed moment dus om iets nieuws te proeven!
Begin met 1 oefenhapje per dag, om de darmen van je kleintje rustig aan vaste voeding te laten wennen. Gaat dit goed, dan kan je op den duur een tweede oefenmoment aan de dag toevoegen. Geef 3 à 4 lepeltjes groente of fruit per keer.
Je kan beter niet voor 4 maanden beginnen met vast voedsel. Het spijsverteringskanaal van je kindje is hier dan nog niet klaar voor. Het moet zich nog wat verder ontwikkelen. Later dan 6 maanden beginnen met oefenhapjes is ook minder verstandig.
Geef nieuwe voeding eerst in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een paar theelepels. Zo kun je kijken of je kind er goed op reageert. Als je dezelfde soort groente of fruit een paar dagen achter elkaar hebt gegeven, kun je wat nieuws proberen. Maar het voornaamste is: houd het tempo van je kindje aan.
Een van de tekenen dat jouw kindje klaar is om vaste voeding te eten is wanneer hij vraagt naar meer eten. Lijkt je baby altijd honger te hebben of nooit vol te raken? Melk is dan waarschijnlijk niet meer genoeg voor hem. Je merkt dit misschien ook als hij na het drinken van een volle fles nog steeds om melk vraagt.
Start het best met licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, ... Potjesvoeding is vrij duur, maar heeft ook zijn voordelen.
Bij een pasgeboren baby wordt gemiddeld 2 a 3 uur tussen voedingen aangehouden. Je begint dan met tellen vanaf het moment dat je baby de eerste slok drinkt. Dus bijvoorbeeld een voeding om 07:00 uur, 10:00 uur, 13:00 uur etcetera. Voor pasgeboren baby's is dit meestal voldoende om genoeg aan te komen en groeien.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg wel dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
De eerste 6 weken
Vervolgens de andere borst zolang je baby wil. Begin afwisselend met de linker- of rechterborst. Bij voorkeur niet korter dan 2 uur en niet langer dan 4 uur tijd tussen de voedingen. Bij te veel tijd tussen de voedingen bestaat de kans dat je baby 's nachts de voeding gaat inhalen.