Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Geventileerde glaslatten zorgen voor een optimale ventilatie van het isolatieglas. Tevens biedt het bescherming aan de onderdorpel doordat de neus van de neuslat 5mm over de onderdorpel valt. TIP: Voor het plaatsen van neuslatten heeft u neuslatrubbers nodig.
Het doel van de glaslat is om het glas vast te maken in het kozijn. De ruiten zitten dus middels een glaslat vast gekit. Wanneer je kiest voor buitenbeglazing dan wordt het glas van buiten beglaasd en worden de glaslatten aan de buitenzijde vast gekit. Op bovenstaande foto is het kozijn dus buitenbeglaasd.
De glaslat voor buitenbeglazing blijft voorlopig standaard 15x17 mm. De glaslat met kitsponning wordt toegepast bij kozijnen met binnen-beglazing en bij alle ramen. Om bij de deuren meer ruimte te creëren kan er een glaslat met kitsponning worden toegepast of koplatten op de deur.
Glasblokjes zijn nodig om ervoor te zorgen dat je ruit niet direct op het kozijn geplaatst wordt maar dat er een ruimte vrij blijft tussen het glas en het kozijn. Hierdoor kan het kozijn ventileren en kan vocht weglopen.
Dit geldt alleen voor zogenaamde buitenbeglazing (glas dat vanaf de buitenzijde wordt geplaatst) met een sponningdiepte van 17 mm. Bij binnenbeglazing (glas wordt vanaf de binnenzijde geplaatst) en een sponningdiepte van 17 mm, meet u dus de dagmaat aan de buitenkant van het kozijn.)
Wanneer glas te strak in de sponning is geplaatst, is het risico op ruitbreuk groot. Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig.
Bij een gezaagde sponning kan je de dikte van de glaslat wel op een 9 à 10mm houden, en dat is ruim voldoende dik voor gebruik als glaslat bij een serre. Het heeft altijd de voorkeur om een glaslat langs binnen te plaatsen, je ramen varen er wel bij.
Je plaatst de glaslat in de opening en kantel deze in de richting van het glas en klik de glaslat vervolgens vast op de juiste plaats, zodat de glaslat recht komt te staan en vast zit. Plaats alle glaslatten rondom en plaats aansluitend de rubberdichting tussen de glaslat en het glas.
De glasband wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Op deze wijze worden vervolgens brandwerende ramen en branddeuren afgedicht.
Ook de breedte van het glasblok is belangrijk, denk eraan dat de het altijd minimaal 2 millimeter breder is dan de glasplaat zelf. Dus is je dubbelglas 24 mm dik, kies dan voor blokjes van 26 mm breed. Om het glas nooit in rechtstreeks contact te laten komen met het kozijn of de glaslat, breng je glasband aan.
Wanneer u glaslatten vast wilt zetten heeft u de keuze om een glaslat schroef of een glaslat spijker te gebruiken. Wanneer het om kleine glaslatten gaat is een glaslat spijker de enige optie omdat een schroef dan simpelweg te groot is. Een Glaslat Schroef heeft een diameter van ongeveer 3.2mm.
Opdeklatten: opdeklatten zijn handig in gebruik op het moment dat je enkel glas wilt vervangen voor dubbel glas. Enkelglas heeft namelijk een andere sponning als dubbelglas. Door het plaatsen van een opdeklat past het dubbelglas goed in het kozijn. Opdeklatten kunnen worden gebruikt voor vaste en beweegbare delen.
Ventilatielatten worden toegepast in wanden om ervoor te zorgen dat vocht zich niet in de wanden ophoopt. Het stijl- en regelwerk van de wand met isolatie ertussen wordt aan de buitenzijde van de wand voorzien van een damp-open folie of spinvliesfolie.
Neuslatten hebben een beschermende en ventilerende functie voor het glas en het kozijn. De neuslat is bestand tegen zware weersomstandigheden. De neuslat beschermt de onderdorpel in de sponning, hij zorgt ervoor dat er geen vocht of vuil in het kozijn terecht komt doordat de neuslat schuin afloopt.
Wij adviseren altijd Den Braven Butyleenkit voor enkel glas aan. Deze kit is gemakkelijk verspuitbaar en geeft geen vlekvorming. Het voordeel van deze kit voor enkel glas is dat hij binnen 48 uur glad en hard is. Daardoor is de kit gemakkelijk overschilderbaar.
Senco tackers zijn uitermate geschikt voor het bevestigen van glaslatten en plinten.
Gebruik uitsluitend rvs spijkers met verloren kop. Deze vallen mooi weg in de glaslat en vallen bijna niet meer op na het aanbrengen.
De raam- en deursponningen worden geplaatst op de plek waar de deur of raam op het kozijn valt. Is het een naar binnendraaiend raam of deur, dan wordt de sponning aan de binnenzijde van het kozijn geplaatst. En andersom; draait het raam of de deur naar buiten? Dan wordt de sponning aan de buitenzijde geplaats.
Een kozijn spouwlat is een houten lat, waarmee je het houten kozijn vast zet in de spouw. De houten latten worden gemonteerd in de spouw van de vensteropening. Zo kan je het kozijn verankeren en zo is het kozijn bouwtechnisch goed te plaatsen.
Wanneer u de luchtdichting niet aan de binnenzijde kunt realiseren, moet u de aansluiting tussen spouwlat en kozijn lijmen. Dat is de meest gebruikelijke oplossing. Dat betekent dat u de spouwlatten op de stijlen lijmt, ook de spouwlat van de boven- en de onderdorpel. Zorg ervoor dat hier geen naden ontstaan.
Een sponning is het rechthoekige, uitgeschaafde of gefreesde gedeelte aan de zijkant van een stuk hout. De sponning kan zich bevinden aan kozijnhout, deurhout, lijstwerk en ander timmerwerk.
Hoe groot is de kans op een thermische breuk? Of er kans is op thermische breuken, hangt er vanaf welk soort glas het betreft. Bij het dubbele HR++ en triple HR+++ glas, dat bij Toelevering Online wordt toegepast, is er een kas op barsten bij een temperatuurverschil van 30 tot 40°C.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.