Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk.
Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte. Dat betekent dat in de basis een magere melk beter opgechuimd kan worden, omdat die verhoudingsgewijs meer eiwit heeft dan vet, in vergelijk met halfvolle of volle melk. Maar ja, volle melk is lekkerder van smaak, het geeft een voller mondgevoel.
Het hydrofobe deel van melkeiwit hecht zich net zo goed aan vet als aan lucht. Het wil gewoon zo ver mogelijk van water vandaan komen. Hoe meer vet er in melk zit, hoe minder lucht het kan vasthouden . Met dat in gedachten levert magere melk het meest stabiele en stijve schuim op.
Magere varianten bevatten nagenoeg evenveel calcium en vitamine B12 als de 'gewone' varianten, maar minder verzadigd vet. Te veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen. Bijvoorbeeld opgeklopte warme melk.
Ongezoete amandelmelk bevat weinig calorieën en veel minder koolhydraten dan koemelk. Hierdoor is het een goede keuze voor een koolhydraatarm dieet.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Recente studies suggereren dat magere melk niet altijd de beste gezondheidsbevorderende keuze is . Hoewel veel officiële richtlijnen al lang aanbevelen om volle melk te vermijden, kan het eigenlijk een geweldige aanvulling zijn op een op voedingsstoffen gericht dieet.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Magere melk bevat hoogwaardige eiwitten (3,6-3,7 g/100 ml), met alle negen essentiële aminozuren. Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4.
Als je zin hebt in cappuccino's of latte's, heb je geluk als je de voorkeur geeft aan magere melk. Magere melk is beter dan volle melk als het gaat om opschuimen. Magere melk wordt snel opgeschuimd omdat het is verrijkt met proteïne dat helpt schuim te creëren en het stabiel te houden.
Zowel met magere melk, halfvolle melk en volle melk kun je mooi schuim maken. Maar het vet in de volle melk zorgt ervoor dat het schuim mooier blijft.
Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor eenvoudig opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk meestal het beste type melk om op te schuimen.
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer. Deze melkopschuimer wordt erkend voor zijn uitstekende prestaties, gebruiksgemak en de kwaliteit van het melkschuim dat het produceert. Op de tweede plek staat de Severin SM 3582 die in onze lijst op nummer drie staat.
Alle soorten melk kunnen schuim produceren, ongeacht hun vetgehalte . Het is niet zozeer de hoeveelheid als wel de kwaliteit van het schuim die sterk zal verschillen van het ene type melk tot het andere.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
In veel landen wordt zuivel aanbevolen als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet. Terwijl de melkaanbevelingen in sommige landen ten minste één portie melk per dag zijn, zijn de melkaanbevelingen in andere landen tot drie porties per dag . En u moet overwegend magere zuivelproducten op dagelijkse basis eten.
"Mensen die regelmatig last hebben van hun maag en darmen kunnen vaak slecht tegen melk. Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijke enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan.
De beschikbaarheid van magere of vetvrije zuivelproducten heeft bijgedragen aan de overtuiging dat zuivelproducten je aanzetten tot gewicht. Echter, studies laten zien dat een evenwichtige inname van melk, yoghurt en kaas als onderdeel van een gezond dieet niet gelinkt is aan gewichtstoename .
Melk bevat niet alleen belangrijke mineralen, het helpt ook om te vermageren. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks 350 ml melk drinken, sneller afvallen dan mensen die weinig zuivel opnemen. Het is dus een aanrader om melk te drinken tijdens je dieet.
Dus, is melk goed voor spieropbouw? Melk is een goede bron van eiwitten en veel andere voedingsstoffen, waaronder calcium, fosfor, kalium, jodium, vitamines B2 en B12, waardoor het een waardevolle optie is om spiergroei en -onderhoud te ondersteunen.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk.
Eiwitten in de voeding dragen bij tot de vorming en het onderhoud van de spiermassa. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren waarvan sommige essentieel zijn en dus via de voeding moeten worden aangebracht. Melk en melkproducten zijn rijk aan eiwitten van goede kwaliteit.