Een regenton vulautomaat is een systeem dat de regenton vult tijdens de periode dat u dit wilt en wanneer de regenton helemaal vol is, zal het overtollige water weer via de regenpijp naar beneden gaan.
Met een Speedy vulautomaat hoef je geen stuk uit de regenpijp te zagen. Boor een gat in de regenpijp op dezelfde hoogte als in de regenton. Bevestig de Speedy vulautomaat aan de regenpijp.
Een vulautomaat installeer je in de regenpijp: deze leidt regenwater in de ton en voert het af via de regenpijp als de ton vol is. De rest van het regenwater stroomt dan gewoon het riool in. Je kunt er ook voor kiezen om de regenpijp van het riool af te koppelen en het overtollige water zo in je tuin op te vangen.
Zit de regenton vol? Dan kunt u met een overloop set het overtollige water afvoeren in uw tuin. In de meeste gevallen is de regenpijp rechtstreeks aangesloten op de ton en is er geen overstort naar het riool. Combineren met een vulautomaat die afgesloten kan worden (zomer / winter stand) is ook mogelijk.
Bij een dak van 25m2 met één regenpijp heb je minstens een regenton nodig met een inhoud van 100 liter. Wanneer het dak 50m2 groot is en er twee regenpijpen zijn, dan is het aan te raden om aan beide een 100 liter ton te installeren.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Regenton Harcostar antraciet
Deze regenton is gemaakt van mooi kunststof en komt in een antraciete kleur. Daarnaast heeft de waterton een handig kraantje, een mooie inhoud van maar liefst 227 liter en bestaat deze ook nog eens voor 75% uit gerecycled materiaal! Een echte winnaar dus.
Een vulautomaat is eigenlijk een simpel systeem die werkt op verschillende maten regenpijpen en komen in verschillende soorten en maten. Het is dus eigenlijk het tussenstuk regenpijp voor regenton. Zo zijn er vulsystemen om tussen de regenpijp te plaatsen of systemen waar je alleen een gat hoeft te boren.
Het regenton kraantje kunt u het beste even inpakken met een stukje stof en plastic of helemaal van de regenton schroeven, zo voorkomt u dat het kraantje kapot vriest. Wanneer u een regenton heeft gekocht met harde stevige wanden, dan is deze in principe bestand tot een vrieskou van -15 graden.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Om te voorkomen dat de regenton overloopt kunt u een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden. Aan de andere kant kan een flexibele slang worden gemonteerd zodat de regenton niet overstroomt.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Als dit klopt moet het water bij een volle regenton in de regenpijp wegstromen. Het is daarbij noodzakelijk dat de regenton waterpas staat. Als de vulbuis te hoog is geïnstalleerd of als de regenton niet waterpas staat, dan kan het water niet weglopen en loopt de plantenbak vol.
Afhankelijk van de regenton die u kiest, moet men soms in de regenton nog een gat boren. De meeste regentonnen hebben echter ook een schroefdraad aansluiting, of een voorgeboord gat. Let bij de samenstelling van regenton en vulautomaat dus op het type aansluiting.
Met een verbinding set koppelt u regentonnen aan elkaar. Dit kan via de bovenzijde, de ene regenton loopt nu over naar de de andere. Het kan ook via de onderzijde met behulp van een T stuk, de tonnen worden nu gelijkmatig gevuld. Voor het lekvrij installeren van een kraan en of koppelingen.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
Voordelen van een regenton
Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater.
Wij helpen graag een handje mee: een gemiddelde Nederlandse tuin is 125m² en heeft minstens een regenton van 180 tot 250 liter nodig. Maak je minder vaak gebruik van regenwater maar heb je vaak last van wateroverlast, schaf dan een regenton van 200 liter aan.
Boor een gat bovenaan in de regenton en draai daar meegeleverde koppelstuk in. De aansluiting op de regenpijp moet iets hoger in de regenpijp zitten dan die op de regenton. De regenton wordt automatisch gevuld zolang deze niet vol is. Bij een volle ton loopt het water vanzelf verder in de regenpijp.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd.
De inhoud van een "rond" vat is R² PI maal hoogte. Nu even simpel R is de straal van de bodem. Daar de diameter 60 cm is is de straal (1/2 doormeter) 30 cm.
De kostprijs van een regenton hangt vooral af van het volume en de uitvoering. Je vindt al een klassieke groene, ronde regenton van 100 liter vanaf ongeveer 40 euro, incl. btw. Voor een terracotta regenton van 500 liter in de vorm van een amfoor kan de prijs dan weer oplopen tot ongeveer 400 euro, incl.