Staan er geen borden, dan geldt een maximumsnelheid van 70 km/h. Op de meeste snelwegen mag je 100 of 110 km/h rijden.In stedelijke gebieden kan die snelheid lager zijn en op sommige autosnelwegen mag je 120 km/h.
Voor personenwagens, bestelwagens en motorfietsen zonder aanhangwagen gelden in Zweden de volgende standaardlimieten: 50 km/h in de bebouwde kom, 70 km/h buiten de bebouwde kom en 110 km/h op autosnelwegen.
In Zweden rijden duizenden tieners van 15 jaar en ouder rond in deze aangepaste auto's waarvoor speciale regels gelden. Ze hebben geen achterbank, mogen maximaal 30 kilometer per uur en moeten voorzien zijn van een waarschuwingsdriehoek.
Geen euro in Zweden
De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel in Zweden. Zweden is weliswaar lid van de Europese Unie, maar je kunt er officieel niet met de euro betalen. Bekijk voor je vertrek de wisselkoersen bij je bank.
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
Hoe kan ik een milieuzone in? Je hoeft geen milieusticker te kopen voor Zweden. Klasse 1 geldt alleen voor vrachtwagen en bussen, als vakantieganger in een personenauto kun je zonder problemen die steden inrijden.
Heb ik een tolvignet nodig voor Zweden? Nee. Je betaalt in Zweden ter plekke of krijgt de rekening automatisch achteraf thuisgestuurd.
Betalen kan op verschillende manieren. Je kunt je Nederlandse parkeerschijf gebruiken voor de gratis uren.Betalen kan via een parkeerapp, zoals Easy park, of soms via een automaat.
Tijdelijk in Zweden rijden met uw Nederlandse kenteken kan, maar na een verblijf van maximaal 6 maanden wordt er geacht de auto op het kenteken te zetten van het betreffende land.
Grenscontrole. Reizen naar Zweden gaat veelal zonder problemen. Ook al heeft Zweden het Verdrag van Schengen ondertekend, waardoor vrij verkeer van personen mogelijk is, het land heeft in 2016 besloten de grenscontroles opnieuw in te voeren. Vergeet uw paspoort dus niet!
Je kan de tol niet ter plaatse betalen. Het kenteken van uw auto wordt automatisch geregistreerd. De eigenaar van het voertuig krijgt een factuur thuisgestuurd via Epass24. De in het buitenland ingeschreven voertuigen moeten eveneens tol betalen.
Een milieusticker Duitsland is kentekengebonden en koop je gemakkelijk via ANWB bij onze partner TUV Duitsland.
Welke auto's hebben een milieusticker nodig in Duitsland? In Duitsland hebben de meeste voertuigen een milieusticker nodig om in milieuzones (Umweltzonen) te mogen rijden. Dit geldt voor zowel diesel- als benzineauto's, evenals voor buitenlandse voertuigen.
Het Scandinavische land Zweden staat bekend om haar rijke natuur en gevarieerde landschappen. Loop Kungsleden, de langste wandelroute van Zweden in het hoge noorden of kom tot rust op de autovrije eilanden van de Göteborg-archipel. Dit is het mooiste van de natuur dat Zweden te bieden heeft.
Het land in Europa met de hoogste dieselprijs is Zweden, waar je €1,89 per liter betaalt.
De Zweden kopen vooral groenten en fruit, maar ook vlees, brood, vis, kaas en boter zijn in Noorwegen goedkoper. Bloemkool bijvoorbeeld is in Zweden 80 procent duurder dan een jaar geleden. Boter en suiker zijn bijna 50 procent duurder.
Je hebt geen reisstekker nodig in Zweden
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Zweden. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis.
Wie denkt aan ongerepte natuur, ziet glasheldere beekjes voor zich, en meren waarin je de vissen tot op grote diepte kunt zien ravotten. In werkelijkheid is veel oppervlaktewater bruinig van kleur. Dat komt voornamelijk door de organische koolstofverbindingen die erin opgelost zitten, resten van weggerotte planten.