Het houden van parkieten kan heel intensief zijn. Je moet dagelijks vers voer en verrijking geven om verveling tegen te gaan. Met veel geduld kan je ze handtam maken en een tijdje los laten vliegen binnenshuis. De dieren kunnen erg luidruchtig zijn.
Grasparkieten eten meerdere keren per dag. Het is daarom belangrijk dat er altijd voer beschikbaar is. Houd de voorraad op peil. Door het voerbakje 's ochtends uit de kooi te halen als u het licht aandoet of de gordijnen opent creëert u een routine.
Wanneer je regelmatig te veel voer geeft is de kans op selectief eten en verspilling van het voer groter. Per grote parkiet kun je qua hoeveelheid zo'n 5 tot 20 gram voer per dag rekenen. Hoeveel voer je precies moet voeren, hangt af van: Soort.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Wat verzorging betreft hebben grasparkieten iedere dag vers voer nodig, water en een schoon bad. De bodembedekking moet een keer per week helemaal vervangen worden. Ontlasting en natte plekken kunt u het beste dagelijks weghalen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Lichaamstaal van parkieten
Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Als je een grasparkiet alleen wilt houden, moet je voor ogen houden, wat dat voor hem betekent. Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde.
Grasparkieten vinden het niet leuk om alleen te zitten en kunnen, als ze de hele dag alleen in een kooi zitten, zich snel gaan vervelen. Ons advies is dus om de kooi zo leuk en uitdagend mogelijk in te richten. Ook is het ons advies om een grasparkiet niet in zijn eentje te houden.
Tijdens de kweekperiode en de rui dagelijks te verstrekken naar believen, daarbuiten driemaal per week.
Papegaaien en parkieten krijgen 2 maal per dag te eten. Het bakje moet tussentijds in ieder geval leeg zijn. Als de vogel erg veel eten verspilt, dan voert u teveel. Geef dan geleidelijk minder totdat de vogel minder voer verspilt.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan.
Limoen. Vlees, gevogelte, vis (rauw) Melk of melkproducten - parkieten kunnen lactose slecht verteren (sommige zadenmixen bevatten verteerbare gedroogde melkproteïnen, maar dit is niet iets wat u ook hoeft te geven) Paddestoelen en andere schimmels.
Parkieten slapen 10 tot 12 uur per dag, waarvan de meest tijd 's nachts. Overdag willen parkieten ook wel eens slapen. Ze leggen hun hoofdje in hun nek en trekken vaak 1 pootje in. Het intrekken van het pootje wil ook zeggen dat je parkietje op zijn gemak is.
Kies een rustige, schaduwrijke plek, bij voorkeur bij een venster, zodat de vogels natuurlijke lichtinval hebben en beweging zien. Plaats de kooi bij voorkeur met een kant tegen een muur, zodat de dieren zich veilig voelen. Parkieten houden van interactie en afwisseling.
Laat je vogel regelmatig uit de kooi
De meeste vogelbaasjes zijn natuurlijk veel thuis om hun maatje alle aandacht te geven die nodig is. Zo vliegen zowel de papegaaien, parkieten als kanaries dagelijks lekker door het huis, even uit de kooi. Je zult ook merken dat hoe meer je met je vogel doet, hoe tammer hij wordt.
Het is zeker waar dat een vogel die alleen wordt gehouden beter zal horen wat u te zeggen heeft. Maar een vogel die alleen is zal altijd het gezelschap van een soortgenoot missen, tenzij u hem constant aandacht kunt geven.
Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond. Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast. Blijf deze woordjes enkele minuten lang herhalen, spreek langzaam en duidelijk.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.
Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen. Als een parkiet wel zulke traantjes heeft, dan kun je er beter even naar laten kijken door een vogelarts.
Hi, Hoe lang je jouw parkiet eruit laat kan natuurlijk varieren. Maar laat je vogel in ieder geval iedere dag even vliegen. En als je 'm de ene dag wat langer laat zitten is het niet zo heel erg als 'ie de andere dag weer wat sneller de kooi in moet; als je vogel maar even lekker kan rondvliegen!
Houd uw vinger wat uit de buurt van uw vogel zodat hij moet fladderen om erop te springen.Blijf het door u gekozen woord of gefluit herhalen. Als het erop lijkt dat uw vogel niet weer wat hij moet doen, duw dat met uw vinger tegen zijn buik en houd hem meer verder weg, gewoon een paar centimeter.
Een vogel die zicht niet lekker voelt gaat al snel 'dik zitten'. Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt.
Sociaal gedrag en verzorging
Zeker voor wat oudere, verantwoordelijke kinderen is het een geweldige metgezel, onder toezicht. Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien.