Dat lijkt logisch, maar de klachten zijn sterk afhankelijk van de plek waar de ontsteking zit. Want met name de uitmonding van de blaas aan de onderkant (naar de plasbuis) zal bij een ontsteking pijn met plassen ge- ven. Heb je geen klachten van pijn, dan kan er dus nog steeds sprake zijn van een infectie.
Bij een blaasontsteking is er sprake van pijn bij het plassen en plast u steeds kleine beetjes. Daarnaast kunt u pijn in de rug of onderbuik ervaren. Een prostaatontsteking geeft ook pijn in het gebied tussen de balzak en de anus.
Soms heb je bij een urineweginfectie geen klachten: dit wordt een asymptomatische urineweginfectie genoemd. Je weet dan niet dat je een infectie hebt.
De verschijnselen van een blaasontsteking kunnen vaak zeer vaag zijn, zodanig dat ze niet altijd opgemerkt worden. Voelt u zich echter ziek en heeft u daarbij koorts, dan heeft u niet alleen een blaasontsteking, maar mogelijk een nierbekken-ontsteking. Het lichaam heeft een natuurlijke afweer tegen bacteriën.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Bij blaasontsteking kunt u deze klachten hebben: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onder in uw buik. Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk. Meestal krijgt u antibiotica. Bel uw huisarts of huisartsenpost bij blaasontsteking met koorts of zieker worden.
De klachten die u ervaart zijn vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms ook het niet kunnen ophouden van de plas of zelfs bloed bij de plas. Soms kunnen deze klachten gepaard gaan met pijn in uw zij en koorts. In dit geval heeft u geen simpele blaasontsteking, maar een nierbekkenontsteking.
Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. In dat geval is het ongevaarlijk. Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking.
In veel gevallen kun je een blaasontsteking wegdrinken, door veel vocht te consumeren. Het kan werken, omdat de vloeistof de bacteriën in de blaas helpt weg te spoelen. Voor sommigen lijkt het te helpen om cranberrysap (zonder suiker) te drinken, maar het werkt niet tegen alle bacteriën.
Bij een lichte, ongecompliceerde blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven.
Naast de hierboven specifieke klachten kunt u ook klachten van meer algemene aard vertonen zoals verminderde eetlust, lusteloos en vermoeidheid.
Bij de meeste vrouwen gaat een blaasontsteking vanzelf over binnen 1 week. Als u weinig klachten heeft dan kunt u eerst kijken of uw klachten vanzelf over gaan. Als u in deze periode last heeft van pijn, dan kunt u een paar dagen paracetamol gebruiken.
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
3. Lage rugpijn en buikpijn. Een herkenbare klacht bij een blaasontsteking is uitstralingspijn naar de onderrug en buik. De blaas ligt onder in het bekken.
Bij blaasontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten hebben: pijn bij het plassen. vaker kleine beetjes plassen. pijn in de rug of onderin de buik.
Na een kuur van 5 dagen nitrofurantoïne zijn de klachten meestal weg. Bij vrouwen met diabetes (suikerziekte), zwangere vrouwen en bij vrouwen met minder weerstand kan de blaasontsteking langer duren. Daarom krijgen zij nitrofurantoïne voor 7 dagen. Soms krijgt u nitrofurantoïne om een blaasontsteking te voorkomen.
Je kunt een week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Krijg je koorts (38 graden of hoger), voel je je ziek of nemen de klachten (na een antibioticakuur) niet af? Bel dan je huisarts. Het is belangrijk om de klachten van een blaasontsteking goed in de gaten te houden.
Het enige wat je nodig hebt is de zelftest en 1 minuut tijd. Bestellen is mogelijk vanaf 15 euro.
Er zijn blaasontstekingen die ontstaan door blaasgruis/stenen, verkeerde voeding of door poliepen of andere afwijkingen in de blaas. Stress is ook een zeer belangrijke oorzaak.
Bij een idiopathische blaasontsteking is het idee dat stress de oorzaak is. Als het mogelijk is, is het belangrijk om iets aan de stress te doen. Een voorbeeld is als er een buurkat in huis komt om het eten op te eten kan dit tot grote stress leiden.
Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over. Als de klachten niet binnen een week verdwijnen of als de klachten niet draagbaar zijn, neem je contact op met je huisarts.