Een kwab is dus een deel van de long. U kunt een groot deel van de longen missen zonder dat dit slecht is voor de rest van uw lichaam. Hoeveel van de long we weghalen, hangt af van het soort en de grootte van de afwijking. Dit kan een deel van een kwab zijn, 1 of 2 kwabben of een hele long.
Welke gevolgen het missen van (een deel van) de long voor u zal hebben, is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van uw longen, het herstel van de operatie en de hoeveelheid overgebleven longweefsel.
Vaak verwijdert de arts een deel van de long. De operatie heet dan een lobectomie. Soms is het nodig om de hele long te verwijderen, dat heet een pneumectomie. Heel soms hoeft de arts maar een klein stukje van de long te verwijderen.
Leven met één long
Ook als een long deels of geheel is verwijderd, kan je kind normaal opgroeien en meedoen aan alle activiteiten. De overgebleven long neemt voldoende zuurstof op om alle weefsels van zuurstof te voorzien. Alleen bij grote lichamelijke inspanning zal je kind sneller kortademig zijn.
Een longoperatie via een kijkoperatie wordt ook wel VATS-lobectomie genoemd. Hierbij worden via enkele sneetjes aan de zijkant van het lichaam een camera en verschillende operatie-instrumenten in de borstholte gebracht. De operatie is via een beeldscherm te volgen. De longkwab wordt verwijderd via één grotere snede.
De algemene vijfjaarsoverleving is 58%, maar die varieert van 66% voor de leeftijdsgroep 18-64 jaar tot 40% voor patiënten van 75 jaar en ouder.
Het herstellen van een longoperatie duurt gemiddeld zes weken. U speelt zelf een belangrijke rol bij het herstel. Het is de bedoeling dat u thuis zo snel mogelijk uw dagelijkse ritme en activiteiten weer rustig probeert op te pakken.
Bel direct de huisarts als u klachten heeft die bij een klaplong passen. Bel 112 als u bijna geen adem kunt halen. Sommige mensen hebben weinig of geen klachten. Een klaplong gaat soms vanzelf over zonder behandeling.
Een grote klaplong wordt meestal behandeld met een thoraxdrainage. Dit is het wegzuigen (draineren) van de opgehoopte lucht die tussen de vliezen zit. Soms lukt het niet om met thoraxdrainage de klaplong te verhelpen; in dit geval kan de longarts besluiten de long te 'plakken'.
Een operatie bij longkanker kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd: Een thoracotomie: de chirurg opent de borstkas door een incisie (insnijding) in de flank. Een VATS-procedure: een 'kijk'-operatie waarbij de chirurg via een aantal kleine incisies opereert.
Het stadium van de ziekte is bepalend voor de behandeling en prognose van deze patiënten. Een jaar na diagnose is nog maar 22% van de patiënten met stadium IV longkanker nog in leven en na vijf jaar is dat gedaald naar 3%.
Mensen die longkanker hebben met uitzaaiingen, hebben longkanker Stadium IV. Niet-kleincellige longkanker groeit meestal langzamer en zaait minder snel uit dan kleincellige longkanker. Zo'n 7.000 mensen per jaar krijgen diagnose longkanker Stadium IV (een aantal mensen ontwikkelt later uitzaaiingen.
Als je een longontsteking doormaakt, gaan je longen minder goed werken. Mede omdat een deel van de longblaasjes beschadigd raakt. Bij gezonde mensen herstellen de longblaasjes en de longfunctie binnen een paar weken. Bij mensen met COPD niet.
Overleving bij longuitzaaiing het grootste
De gemiddelde overleving van alle patiënten met een uitzaaiing was 22,5 maanden vanaf diagnose van de uitzaaiing. De driejaarsoverleving van patiënten met een longuitzaaiing was het grootst: 61,5%. Bij leveruitzaaiingen was drie jaar na diagnose nog 50 procent in leven.
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker.Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Eén van je longen
Je verwacht ze dan misschien niet in een lijstje met organen die je kunt missen. Maar toch kun je best leven met één long, bijvoorbeeld als de ander verwijderd moest worden vanwege kanker of een afwijking aan het orgaan. “Zelfs met één long kan je lichaam langzaam nieuwe reserves opbouwen.
Bij personen jonger dan 35 jaar komt longkanker weinig voor. Vanaf deze leeftijd stijgt het aantal nieuwe gevallen snel. In de leeftijdsgroep tot 69 jaar komt het iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Onder 70-plussers is het aantal nieuwe gevallen relatief hoger bij mannen dan bij vrouwen.
Denk aan de volgende klachten:
Een hardnekkige prikkelhoest die al een paar weken duurt. Je kunt ook eerst last hebben van een rokershoestje 's ochtends en dan merken dat het een prikkelendere of scherpere hoest wordt die de hele dag aanhoudt. Het kan ook zijn dat je slijm met wat bloed erin ophoest.
Kankercellen kunnen losraken van de tumor. Ze kunnen dan via het bloed en/of de lymfevaten ergens anders in het lichaam terechtkomen. De losgeraakte cel gaat op de nieuwe plek verder met delen. Zo ontstaat er een nieuwe tumor van dezelfde soort kankercellen als de longkanker.
De arts zal een algemeen lichamelijk onderzoek (klinisch onderzoek) uitvoeren. Hij zal de longen en het hart aan een auscultatie onderwerpen met de stethoscoop en hij zal ook zoeken naar gezwollen klieren of een vergrote lever. Dergelijke lichamelijke tekens kunnen wijzen op uitzaaiingen.
Een longtransplantatie is een operatie waarbij een of twee longen vervangen worden door de longen van een donor. Dit is een zeer ingrijpende operatie. Alleen patiënten met een ernstige longaandoening met beperkte levensverwachting, waarvoor geen andere behandeling meer mogelijk is komen hiervoor in aanmerking.
Vliegen. Na een longoperatie mag u de eerste weken niet vliegen. Uw long moet eerst genoeg hersteld zijn voordat u gaat vliegen vanwege het risico op een klaplong. Overleg met uw longarts of verpleegkundig specialist wanneer het weer veilig is om te vliegen.
Het verwijderen van de thoraxdrain
Als het vocht of de lucht tussen de longvliezen weg is, kan de drain worden verwijderd. De longarts verwijdert de hechting waarmee de drain vastzit en trekt de drain er voorzichtig uit. Dit is over het algemeen niet pijnlijk.
De langste operatie ooit vond plaats in Singapore. Chirurgen van het Singa- pore General Hospital ver- klaarden in 2001 een Siamese drieling uit Nepal te hebben gescheiden in een 103 uur durende opera- tie. zen, zenuwen en bloedvaten. Dat kan nog uren duren.