Voordelen van de klok verzetten Ondanks dat mensen ervan balen dat ze weer aan de nieuwe tijd moeten wennen, kent de zomertijd ook voordelen. In de maanden maart tot en met oktober maken we optimaal gebruik van het daglicht. Ook is de zomertijd goed voor het milieu, doordat we energie besparen.
De zomertijd zorgt ervoor dat het 's morgens een uur later licht is, en 's avonds een uur later donker. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, wordt het rond 5.20 uur licht en gaat de zon onder rond 22.00 uur.
Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM.
Het effect van de zomertijd op je gezondheid
Maar ook kleine, eenmalige verschuivingen in ons ritme kunnen grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Een studie van de University of Michigan (VS) liet zien dat op de maandag na de ingang van de zomertijd er bijna een kwart meer hartaanvallen worden gemeld.
Vroeger had je maar één tijd. Dat was de wintertijd. Tijdens de eerste wereldoorlog vond de Duitse regering het slim om in de zomer de klok een uurtje te verzetten.De oorlog was duur en zo konden ze op kolen besparen.
Ook al is het maar een uurtje, dit tijdsverschil kan je bioritme flink verstoren.Dat kleine verschil kan al leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Dit kan vooral lastig zijn voor mensen met een gevoelig bioritme, zoals kinderen en ouderen.
Duitsers introduceerden de zomertijd als eerst
De eerste serieuze suggestie voor het instellen van een tijd die afweek van de wintertijd of standaardtijd kwam in 1895 van George Hudson. Deze gerenommeerde Nieuw-Zeelandse entomoloog stelde voor om de klok in de zomer twee uur vooruit te zetten.
Houd je hart veilig
Verrassend genoeg zijn jonge, werkende mensen het meest vatbaar voor de maandag, voor hen gold een hoger risico van maar liefst 20%.
Er zijn verschillende redenen om de klok niet meer te verzetten, maar de twee meest impactvolle gaan vooral om energie en productiviteit. Energie: Oorspronkelijk was het invoeren van zomer- en winteruur te wijten aan energie. De redenering was dat meer daglicht ging leiden tot een lager energieverbruik.
De zomertijd past beter bij het ritme van de mens, zo is de gedachte. Kinderen spelen langer buiten, u zit 's avonds meer in de tuin. Dat betekent dat de kachel en de verlichting uit kunnen blijven. Ook laptops en televisies staan vaker uit.
Uitzonderingen zijn de landen die geen zomertijd gebruiken: IJsland, Rusland, Wit-Rusland, Armenië, Georgië en Turkije.
Voor 5 maanden lang gaat de klok een uur achteruit. Nederland is één van de 70 landen die hier sinds 1977 aan meedoet. De gedachte erachter is dat je optimaal gebruik kan maken van de uren dat het licht is en daarmee energie kunt besparen.
Voor de eerste invoering van zomertijd was het dus altijd het hele jaar wintertijd. Sinds het ontstaan van zomertijd noemen we standaardtijd ook wintertijd. Het doel van het verzetten van de klok is om gedurende het jaar de daglichtperiode beter overeen te laten komen met de tijden waarop de meeste mensen wakker zijn.
Een aardig ezelsbruggetje is: je wint-er-tijd mee als de wintertijd ingaat, immers de klok gaat om 03.00 uur een uur terug naar 02.00 uur. In het laatste weekend van maart 2023 gaat de zomertijd weer in. Ook daar is een ezelsbruggetje voor: vóórjaar betekent klok vóóruit.
De zomertijd heeft een lengte van zeven maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten. De zomertijd is dus eigenlijk een bedachte tijd. De reden waarom we zomertijd hebben is heel simpel: om energie te besparen.
Vandaag hebben bijna alle Europese landen een systeem van zomer- en wintertijd, met uitzondering van Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland.
Tijdzone. Tijdens de wintermaanden (tussen eind oktober en eind maart) geldt in Groot-Brittannië de Greenwich Mean Time (GMT), die 1 uur achterloopt op de tijd in Nederland en België. Tijdens de zomermaanden gaan de klokken een uur vooruit naar British Summer Time (BST).
Ook werkt Duitsland met zomertijd en wintertijd. Daarom is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
De oorzaken zijn vooral hoge bloeddruk, te veel cholesterol, te weinig beweging, roken en overgewicht. Stress heeft een invloed op al die factoren en veel stress gedurende langere tijd is op zich ook een risicofactor voor een hartinfarct.
Wie wordt getroffen door een hartinfarct, een hartstilstand of een andere hart- of vaatziekte heeft in de loop der jaren een steeds grotere kans gekregen om dat te overleven. Sinds 1980 is het sterftecijfer voor mannen gedaald met 70 procent en voor vrouwen met 61 procent.
Er zijn zeventig landen in de wereld die een zomer- en wintertijd hanteren. Alle landen van Europa doen er in ieder geval aan mee. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.
Wereldwijd wordt de zomertijd gehanteerd door circa 70 landen.
Griekenland kent net als ons een zomer- en wintertijd. Deze loopt gelijk aan de Benelux.