Gebruik geen plastic als verpakkingsmateriaal Het lijkt slim om kaas luchtdicht te bewaren in plastic, maar daar wordt het niet beter van. Kaas moet namelijk kunnen ademen en dat lukt niet als het in plastic verpakt is. Dan gaat het zweten of kan het gaan schimmelen.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast.Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Kaas is een levend organisme - door het in plastic te verpakken dood je de goede micro-organismen die je wilt laten voortplanten voordat je je stukje eet . Verpak je kaas in plaats daarvan zo dat er wat luchtcirculatie is.
Kaas met plastic korst
Het voorkomt dat de kaas uitdroogt tijdens het rijpingsproces. "De plastic coating beschermt de kaas ook tegen bacteriën of schimmels die in de lucht hangen wanneer de kaas nog moet rijpen", legt kaasmeester Sophie uit.
Kaas en andere zuivelproducten hebben een hoog vetgehalte en absorberen gemakkelijk migrerende chemicaliën. Twee plastics die vaak worden gebruikt om kaas te verpakken, zijn lagedichtheidspolyethyleen (LDPE) en polyvinylchloride (PVC). Beide bevatten kankerverwekkende stoffen en hormoonverstoorders waarvan is waargenomen dat ze migreren .
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.
Kaas bewaar je het beste in de koelkast, zo dicht mogelijk bij de bodem van het apparaat - het groentevak is ideaal. Wikkel het in aluminiumfolie of gewaxt papier (gewaxt papier is het beste van de twee). Op deze manier ingepakt, kan de kaas ademen en zich verder ontwikkelen zonder uit te drogen.
Gebruik nooit of te nimmer plastic folie
Zo kan de kaas in elk geval niet uitdrogen. Klinkt logisch, maar in de praktijk zorgt plastic folie ervoor dat de kaas niet kan ademen. Je kunt dus beter voor een fijn poreus materiaal kiezen, zoals kaaspapier, bakpapier of een speciale geïmpregneerde katoenen doek met bijenwas.
Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos
Door de perfecte afsluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Ze houden kaas langer vers
De geperforeerde laag laat de kaas ademen, terwijl de waslaag voorkomt dat deze uitdroogt. In mijn ervaring met het gebruik van deze bewaarzakken, heb ik de versheid van zelfs mijn meest delicate kazen weken langer kunnen verlengen.
Bewaartip voor dit product
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen.
KOUD: de meeste kazen voelen zich prettig tussen de 34 en 38 graden. BEKLED: kaas verliest smaak en vocht wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, dus zorg ervoor dat u het bedekt met bakpapier . Met deze drie richtlijnen in gedachten, duiken we in wat diepere lessen over het bewaren van kaas.
Kaas kunt u het beste bewaren in een vel kaaspapier dat u bij de kaasboer meekrijgt. Kaaspapier zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt en de smaak het beste behoudt. Bewaar kaas niet in plastic want dat zorgt ervoor dat schimmels sneller kunnen groeien.
Het is het beste om kaas, van welke soort dan ook, in een donkere, koele en luchtige ruimte te bewaren – het groentevak van een gemiddelde koelkast is ideaal, omdat het daar niet te vochtig of koud is. Kaas moet kunnen ademen, maar dit vereist een beetje balans om te voorkomen dat de kaas uitdroogt of te vochtig en zweterig wordt.
Azijn blijkt het ontstaan van schimmel tegen te gaan. Je kan een klein beetje azijn druppelen op kaasdoek of keukenpapier waarin je de kaas bewaard.
Kies in plaats daarvan voor bakpapier of waspapier , waardoor de kaas kan ademen en extra vocht wordt voorkomen. U kunt ook kaaspapier gebruiken, hoewel de prijs daarvan veel hoger is. Als u meer dan één soort kaas inpakt, wilt u uw kaas ook labelen.
A: Het standaard advies voor het bewaren is om bakpapier of perkament te gebruiken in plaats van een zip-top zak . Dit is wat de American Cheese Society adviseert: "Verpak kaas altijd opnieuw in verse verpakking, bij voorkeur in bakpapier of perkamentpapier, nadat de kaas is geopend om te voorkomen dat de kaas uitdroogt of andere smaken opneemt.
Een van de belangrijkste redenen om kaas na de maaltijd te eten, is namelijk de positieve invloed die het heeft op je gebit. Kaas bevat veel calcium en fosfaat, twee mineralen die je tanden sterker maken. Ze helpen ook om de zuurgraad in je mond te neutraliseren, wat tandbederf kan voorkomen.
Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
De meeste kazen moeten in bakpapier of gewaxt kaaspapier (als u dat kunt vinden) worden gewikkeld in een afgesloten plastic bak met vochtig keukenpapier of een doek om de luchtvochtigheid te reguleren en te voorkomen dat de kazen uitdrogen.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
Om ervoor te zorgen dat de kaas niet vol met schimmel komt te zitten en om ervoor te zorgen dat ie niet uitdroogt, komt er een laagje coating overheen. Dat is een soort van plastic laagje.
Om de kaas vochtig te houden, maar niet vatbaar voor schimmel, wikkelt u deze eerst strak in was- of bakpapier en vervolgens losjes in aluminiumfolie.
De schimmel die hierop vaak groeit, groeit alleen aan de buitenkant. Door de schimmel ruim weg te snijden (1 cm) kan de rest van de kaas nog gebruikt worden. Dek voedsel in de koelkast af.