Turken (2,3 miljoen) en Marokkanen (1 miljoen) zijn de sterkst vertegenwoordigde nationaliteiten.
Slechts 55% van de bevolking heeft de Luxemburgse nationaliteit. Van de 45% buitenlanders komt een groot deel uit vier landen: Frankrijk, België, Portugal en Italië.
De grootste stad van het land is de hoofdstad Luxemburg met ruim 107.000 inwoners (>160.000 in de hele agglomeratie). Andere grote plaatsen zijn Esch-sur-Alzette (35.500 inwoners), Differdange (24.500 inwoners) en Dudelange (21.000 inwoners).
De eerste kolom toont het aantal inwoners per jaar. De tweede kolom toont het jaar op jaar verschil als percentage. In 2022 telt de bevolking van Luxemburg 647.000 inwoners. In 1960 woonden er in Luxemburg nog 313.970 personen.
Het leger van het Groothertogdom Luxemburg telt ongeveer 1.000 manschappen en is het kleinste leger binnen de NAVO. Luxemburg heeft alleen een landmacht, dat 4 gevechtscompagnies in de stad Diekirch heeft.
Is Luxemburg een duur land? De gemiddelde prijzen in Luxemburg zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Luxemburg moet je er 1.06 keer meer voor betalen dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Luxemburg bereik van: 65 EUR in Hostel tot 168 EUR in 3 sterren hotel.
Gemiddelde aankoopprijs
434.701 euro voor een appartement, 729.516 euro voor een bestaand huis.
Als je gaat wonen in Luxemburg valt je al snel op dat de huurprijzen wat hoger liggen. Dit komt omdat er kortweg gewoon minder ruimte is in het land. Daarom is er meer vraag dan aanbod en hierdoor gaan de prijzen omhoog. Luxemburg-stad is een relatief kleine stad, maar heeft vanzelfsprekend wel de meeste voorzieningen.
Luxemburg is een van de rijkste landen ter wereld. De sectoren die Luxemburg economisch succes brengen, zijn: het bankwezen (de grootste sector in Luxemburg), staal, telecommunicatie, landbouw en toerisme. Als open economie is de Luxemburgse welvaart grotendeels gebaseerd op internationale handel.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
537.630 asielzoekers vragen in 2021 bescherming in een EU-land (zonder Verenigd Koninkrijk), bijna 30% meer dan in 2020 (417.305). 18% daarvan was afkomstig uit Syrië (98.895 mensen). Duitsland en Frankrijk vangen samen bijna 47% van de asielzoekers die asiel aanvragen in Europa op.
Zo behoort Luxemburg letterlijk tot de landen die financieel hun zaken goed op orde hebben. Daarnaast is het land figuurlijk rijk door haar unieke (eet)cultuur en mooie natuur.
In Luxemburg komt weinig criminaliteit voor, het is dan ook een veilig land om te verblijven. Kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen, kan natuurlijk wel voorkomen, voornamelijk in de grotere steden. de C is ook van Clervaux wat echt een bezoek waard is.
Luxemburg vangt zo'n 4000 vluchtelingen op, een behoorlijk aantal. Om plaats te maken in een van de centra moesten 'gewone' asielzoekers even verkassen naar een daklozenopvang. Groothertog Henri van Luxemburg gaat op een privéterrein vluchtelingen opvangen..
Een stad waar je niet zo snel aan denkt, maar zeker een stad waar je blij van wordt! Goed bereikbaar, gratis openbaar vervoer, met historische gebouwen, UNESCO werelderfgoed en hedendaagse architectuur, culinaire hotspots, met een gemoedelijke sfeer en met de natuur altijd dichtbij.
Het land waar je in Europa de goedkoopste huizen kan vinden is ongetwijfeld Bulgarije.
De goedkoopste gemeente van Nederland om te wonen is Pekela. Wil jij graag in de buurt van Groningen een huis kopen? Maar vind je de gemiddelde woningwaarde van 241.080 euro daar te duur? Dan is de Groningse stad Pekela een goedkoop alternatief!
Lagere prijzen
Een woning in Duitsland is een mooie oplossing. De grondprijzen - en daarmee ook de huizen - zijn een stuk goedkoper. De markt in Duitsland is net zoals Nederland volop in beweging, maar het is niet zo overspannen als hier.
In België is de regelgeving bovendien lang erg laks geweest, waardoor er veel ongecontroleerde bebouwing buiten de stads- en dorpskernen is ontstaan. Die zo befaamde, en vooral beruchte, lintbebouwing heeft als gevolg gehad dat huizenprijzen in België lang redelijker geprijsd bleven dan die in bijvoorbeeld Nederland.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
Sommige dingen zijn in Luxemburg net even anders dan bij ons. Het kraanwater is gewoon drinkwater, je hebt geen verloopstekker nodig en de gezondheidszorg is van goede kwaliteit.
Zeep en gewone huishoudartikelen zijn duurder als in BE, maar drank, koffie, en vleeswaren zijn er goedkoper.