Voor glad geschilderde tegels kun je het beste een roller van velours gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De 'zachte kern' zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder dat er vervelende luchtbelletjes ontstaan.
Stap 1: breng een laag primer aan als je je tegels gaat verven met waterbestendige tegellak. Stap 2: roer de tegelverf goed door en giet hem in een verfbak. Verf met een kwast de randen, hoekjes en voegen. Met de roller kun je daarna de overige badkamertegels verven.
Breng een lakprimer voor binnen aan in de hoeken en randen met een borstel. Verf de grote oppervlakken met een lakrol. Werk steeds in twee richtingen: zet enkele verticale strepen en rol deze horizontaal uit. Rol een laatste maal zachtjes uit van onder naar boven voor een egaal resultaat.
Schuimrollers zorgen voor een gelijkmatige verdeling en zijn prima te gebruiken voor het schilderen van grote oppervlakken. Vaak hebben dit soort rollers twee rechte zijden. Dit maakt ze geschikt voor het aanbrengen van grondverf. Er zijn ook varianten met een afgeronde zijde.
Wij adviseren altijd om gebruik te maken van de beste kwaliteitsmerken zoals Sikkens of Sigma. Dit zorgt ervoor dat je minder verf nodig hebt (door de betere dekkingsgraad) en gaat een langere termijn mee.
De normale verf kan wel nat worden maar kan niet tegen warm water. Tegelverf die wel tegen warm water kan is de 2 componenten tegelverf. Voor de vloertegels moet een ander soort verf gebruikt worden. Op de vloer wordt immers gelopen en deze verf dient dus slijtvast te zijn.
Voor het verven van geglazuurde tegels bestaat er speciale tegelverf. Geglazuurde tegels zijn gladder dan ongeglazuurde varianten. Je hebt een verf nodig die hier goed mee om kan gaan. Binnen ons assortiment zijn meerdere soorten en merken verf te vinden die geschikt zijn voor deze schilderklus.
U kunt zonder problemen de wand en vloertegels (bijvoorbeeld) in de badkamer verven, dankzij de speciale verfproducten die daarvoor beschikbaar zijn. Als je je tegels van je doucheruimte een andere uitstraling wilt geven of een geheel andere kleur dan kan dit dus prima zonder dat u uw tegelwerk hoeft te slopen.
Eenmaal de vloer perfect gereinigd en droog is, kan u de primer erop aanbrengen. De grondlaag /primer verzekert de hechting van de verf op de tegels. Breng de grondlaag/primer of de verf aan door kruisgewijs en regelmatig de verf uit te strijken en er voor te zorgen dat dit alles gelijkmatig gebeurt.
Als u te snel een nieuwe laag aanbrengt kan de verf namelijk na verloop van tijd los gaan zitten. Gemiddeld is de droogtijd bij zowel grondverf als tegelverf twee uur. Bij het verven van de tegels in de keuken bent u dus vier uur kwijt aan droogtijd en in de badkamer zes uur.
De juiste primer of grondverf voor tegels
Daarom adviseren wij om de Alabastine Tegelgrondverf aan te brengen. Met deze primer kun je tegels in iedere ruimte van het huis schilderen. Daarnaast kun je deze primer zowel binnen als buiten gebruiken.
Je gebruikt een schone doek en warm water om de tegels te boenen. Ook heb je schuurpapier nodig om het oppervlak wat ruwer te maken. Dat is goed voor de hechting van de grondverf en tegelverf. Schuurpapier met korrel P80-P120 is daar geschikt voor.
Er is vaak maar één ding dat helpt bij lelijke tegels: nieuwe tegels leggen of ze afdekken met folie. Dat is tenminste de gedachte van veel klanten. Coaten met tegellak is echter niet alleen goedkoper en tijdbesparend, maar ook aantrekkelijker en duurzamer dan folie.
Tegels ontvetten. Keramische tegels kan je ontvetten met ammoniak, soda, en (schoonmaak)azijn. Tegels van natuursteen die kalkhoudend zijn zoals graniet en marmer ontvet je met ammoniak. Gebruik geen afwasmiddel of allesreiniger, deze laten een vette film achter op de tegels.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is. Goedkoop kan dus duurkoop zijn als je meerder spuitbussen moet gebruiken voor je klus.
Geglazuurde tegels worden ook wel 'verglaasde' tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (de basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt, is dit duidelijk zichtbaar. Je ziet twee lagen: aan de onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag.
Je kunt tegels ook verven. Er is speciale tegelverf verkrijgbaar die goed reinigbaar is en tegen een stootje kan. Je kunt deze verf natuurlijk ook laten mengen in de gewenste kleur. Of het nu gaat om de tegels in de douche, de keuken of het toilet, met een likje tegellak geef je elke betegelde ruimte een frisse look!
Maar voor vrijwel alle klussen is universele grondverf ook prima. Dat geldt ook voor het schilderen van tegels. Je moet wel een grondverf gebruiken, omdat de verf anders niet op de ondergrond hecht. Maar je kunt dus gerust kiezen voor een gewone universele grondverf over de tegels.
Er bestaan verschillende soorten verf die geschikt zijn voor muurtegels verven. Er is normale tegelverf en 2-componenten tegelverf. Beiden verven kunnen nat worden, maar de 2-componenten tegelverf kan ook tegen warm water, ideaal dus als je in de badkamer aan de slag gaat met je wandtegels verven.
Wil je in stappen aan de slag om de badkamervloer te verven? Begin met het reinigen daarvan. Repareer vervolgens eventuele barsten en scheuren, om de vloer daarna te schuren en die weer stofvrij te maken. Breng de primer of grondverf aan, zodat je de badkamervloer daarna kunt verven met de vloerverf.
Je kunt je tegels niet schilderen met betonverf. Je kunt dus geen betonverf op tegels in de badkamer aanbrengen, tegels verven met betonverf voor buiten of betonverf op tegels in de keuken toepassen. Een goed alternatief hiervoor is je vloertegels verven in een betonlook.
De juiste muurverf om in de keuken te gebruiken is de Pastolex Super Mateffect of de Sikkens Alphatex SF. Wilt u de achterwand achter de spoelbak of het kookgedeelte schilderen dan raden wij u aan om hier nog een sterkere verf overheen te schilderen die nog beter te reinigen is en nog beter bestand tegen water en vet.
Bijna alles in je badkamer kun je wrappen. Denk aan wanden, tegels, spiegels en je badkamermeubel. De hoge kwaliteit van het materiaal dat bij een interieurwrap gebruikt wordt, maakt dat de folie ook in vochtige omstandigheden goed blijven zitten.