Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Oregano en tomaat zijn een klassieke combinatie, en er zijn veel gerechten op basis van tomaat waar je oregano aan kunt toevoegen. Een basis tomatensaus is een goede manier om oregano te gebruiken, omdat je de saus kunt toevoegen aan pasta, pizza, sandwiches, chili, soepen en meer.
Gebruik van oregano
Als je de verse variant gebruikt dien je de bladeren eerst te wassen en ze vervolgens te snijden en kneuzen. Zo komen de smaken het beste naar voren. De gedroogde variant kun je direct toevoegen aan gerechten. Oregano kan zowel aan koude als warme gerechten toegevoegd worden.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels. Ook zou oregano een pijnstillende werking hebben.
Oregano werkt goed samen in gerechten met tomaten, witte bonen, soepen en wildgerechten. Natuurlijk is het een uitstekende smaakmaker op pizza's en in pastasauzen, maar ook een paar verse blaadjes door je salade werken prima.
Kan de darmgezondheid bevorderen; Oregano olie kan de darmgezondheid ten goede komen door het doden van darmparasieten en bescherming tegen een lekkende darm. De carvacrol in oregano olie kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Oregano olie kan helpen bij het afvallen.
Verse fijngesnipperde blaadjes zijn lekker op pizza of in tomatensauzen en spaghettischotels. Ook bij fazant, kip of gans is het kruid aan te raden. Gedroogde oregano smaakt ook lekker in groente- en tomatensap. Gebruik het kruid met mate, de smaak overheerst snel.
De mensen van Epicurious.com ontdekten dat je niet meer nodig hebt dan een fijne zeef. Duw het uiteinde (dat heel wat steviger is dan het topje, en dus niet zo makkelijk zal afbreken) door de zeef en trek het naar beneden. Op die manier worden de blaadjes opgevangen in de zeef. Klaar is Kees!
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Het blad van oregano heeft een krachtige, pittige smaak. Je kunt het in veel gerechten gebruiken, zoals op Italiaanse pizza's en in tomatengerechten. Het is ook onderdeel van Mexicaanse chilipoeder. Een andere benaming voor oregano is wilde marjolein, niet te verwarren met echte marjolein.
Reden hiervoor is dat verse tuinkruiden vaak erg teer zijn. Bij het snijden of knippen wordt het zo min mogelijk beschadigd en gaan de aroma's niet al voor het gebruik verloren. Uitzondering op deze regel vormen de al wat sterkere kruiden zoals peterselie, rozemarijn en salie.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Oregano is een kruid met een sterke smaak dat soms ook wilde marjolein wordt genoemd (het is nauw verwant aan zoete marjolein). Oreganobladeren worden vers of gedroogd gebruikt om veel gerechten mee op smaak te brengen, waaronder tomaten, sauzen, saladedressings, en marinades voor gegrild vlees.
De aanbevolen dosering is om 3 druppels oregano olie twee keer per dag te nemen in een glas water. Wanneer je te veel neemt kan het zijn dat je een branderig gevoel en droge keel krijgt.
Oregano Essentiële Olie heeft een helende werking en zorgt ervoor dat je huid kalmeert. Het stimuleert de doorbloeding waardoor oneffenheden en pijnlijke plekken sneller herstellen. Het zit boordevol antioxidanten, waardoor het je beschermt tegen invloeden van buitenaf en het de huid verstevigt.
Vooral oregano-olie bevat extreem veel antioxidanten en heeft een anti-parasitaire, antivirale, antibacteriële en anti-schimmel werking. Veel studies tonen de effectiviteit van oregano-olie op parasitaire infecties.
In de herfst zal de plant bovengronds afsterven. Knip rond eind februari de dode takken tot op de grond toe weg, dan kunnen de nieuwe stengels weer uit gaan lopen en kun je vanaf ongeveer april weer gaan oogsten.
Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd, niet te verwarren met echte marjolein. Oregano is een overblijvend kruid van 30 tot 60 cm hoogte. De blaadjes zijn donkergroen, ovaal en veel groter dan die van marjolein.
Gebruik en toepassing van rozemarijn
Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels.