Een e-sigaret (elektronische sigaret) verdampt een vloeistof die een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen bevat. De vloeistof, of e-liquid, wordt verhit zodat er damp ontstaat die de gebruiker kan inhaleren. De vloeistof bevat geen tabak, zoals een gewone sigaret, maar vaak wel nicotine.
Gebruik van de e-sigaret is slecht voor de longen
De e-sigaret mist veel van de giftige stoffen die bij de verbranding van tabak vrijkomen. Toch bevat de damp van de e-sigaret ook giftige stoffen, zoals nicotine en propyleenglycol. Een deel van deze stoffen kan ook kankerverwekkend zijn.
Een flesje e-liquid van 10 ml staat ongeveer gelijk aan 3 pakjes sigaretten qua gebruik, dus bij 3 pakjes sigaretten heeft uw lichaam 3×16 mg en dus 48 mg nicotine opgenomen, tegenover 4 mg per milliliter, dus bij 10 ml liquid op 12 mg/ml is dat 40 mg nicotine bij het dampen.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een “kick”. De bloeddrukstijging komt doordat de kleinere bloedvaten samentrekken.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Minder ongezond dan gewone sigaret
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret.
Stoptober duurt 28 dagen. Onderzoek laat namelijk zien dat 28 dagen lang genoeg is om de positieve effecten van het stoppen met roken te ervaren. In de meeste gevallen zijn ontwenningsverschijnselen als koude rillingen, tintelingen in je handen en voeten, hoofdpijn en snel boos of verdrietig dan achter de rug.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
Proefpersonen die stopten met roken hadden een 4.8% gewichtstoename. Er was geen bewijs van toename van het gewicht na de stopzetting door degenen die gebruikers die overgestapt waren op E-sigaretten. De tweeproduct gebruikers hadden een bescheiden gewichtstoename van 1.5%.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Allereerst willen we melden dat de e-sigaret zelf niet kan ontploffen, maar uitsluitend de batterij. Deze batterijen ontploffen nooit vanzelf maar dit gaat gepaard met verkeerd menselijk gebruik. Een batterij lijkt onschuldig maar het is feitelijk een krachtbron welke hoge spanningen kan genereren.
Van de regen in de drup, dat is wat een aantal mensen ervaren wanneer ze overstappen naar elektrisch roken of beter gezegd 'dampen'. Klachten als een droge mond, hoesten of verlies aan smaak komen regelmatig voor.
Rokers van e-sigaretten hebben een verhoogde kans op long- en blaaskanker en hartziekten. Dat schrijven onderzoekers van New York University School of Medicine in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
Over de risico's voor de omgeving is nog niet zoveel bekend. Er zijn wel onderzoeken die concluderen dat de e-sigaret fijnstof, nicotine en kankerverwekkende stoffen binnenhuis kan achterlaten. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Trimbos-instituut. Lees meer in de Factsheet elektronische sigaretten.
Voor jongeren zijn er verschillende redenen waarom ze sneller kiezen voor vapen dan voor het roken van een normale tabaksigaret: Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren.
De belangrijkste redenen voor het gebruik van e-sigaretten zijn het stoppen met roken (35,1%) en het verminderen (28,8%). Wat ook nog vermeld wordt: voor het genot (18%), omdat het minder schadelijk is dan tabak (14%) en omdat het minder schadelijk/storend is voor de omgeving (13%).
Plus: het roken van e-sigaretten, het zogenaamde “vapen”, mag ook niet. Dat is echt des duivels, zelfs een dubbele zonde. Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.
Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken. E-sigaretten krijgen een verplichte neutrale verpakking.
Door gebruik te maken van e-liquids gebaseerd op nicotine salts, kunt u hogere nicotine gehaltes dampen, zonder de heftige throat hit die daarmee gepaard gaat. Hoe dat precies zit, leest u hier. De meeste e-liquids bevatten propyleenglycol.
Bij een e-sigaret heb je soms de neiging om het toestel te blijven vasthouden. Te veel nicotine kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn en zelfs braken. In de praktijk zal het echter niet verder komen tot duizeligheid.
Mensen die toch e-sigaretten blijven gebruiken, wordt geadviseerd de gezondheid goed te monitoren en zich met symptomen zoals koorts, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, misselijkheid, diarree en buikpuin direct bij hun arts te melden.
Hoeveel vapers zijn er in ons land? Volgens de Gezondheidsenquête 2018 heeft 15,5% van de bevolking van 15 jaar en ouder al eens een e-sigaret of vergelijkbaar apparaat geprobeerd. 4,1% gebruikte de e-sigaret op het moment van het interview: 2,7% occasioneel en 1,4% dagelijks.
Een wegwerp e-sigaret is gelijk aan ongeveer 30 sigaretten. 5 capsules zijn gelijk aan ongeveer 30 sigaretten. 5 cartomizers zijn gelijk aan ongeveer 100 sigaretten. 10 ml e-liquid is gelijk aan ongeveer 100 tot 120 sigaretten.