De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je been. Deze spieren lopen van je zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van je knie. De medische namen van de spieren zijn de m. biceps femoris, de m.
Bij een hamstringblessure heb je pijn aan de spier die aan de achterkant van je bovenbeen vanuit de knieholte naar je bil loopt. De hamstring zorgt voor de kniebuiging en heupstrekking. De pijn is vaak een krampachtig gevoel en betreft vaak het zwakste punt van de spier, namelijk de spier-peesovergang.
De klachten van een hamstringblessure
Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk.
Bij een verrekking van de hamstring treedt plotseling pijn op die lijkt op een messteek of een zweepslag; vaak gaat de pijn gepaard met een kramp. Er ontstaat een gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de blessure. De huid onder de blessure wordt meestal blauw na enkele uren of dagen.
Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kan je hamstring ook verrekken.
Heel behoedzaam wandelen is in geval van een scheuring of een verrekking van de hamstrings geboden, om plotselinge rek of aanspannen van de spier te voorkomen. Je moet uiteraard bedacht zijn op een andere oorzaak van de klachten.
Je hamstrings lopen van je heupen naar de achterkant van je bovenbenen tot aan je knieën. Ze zijn van belang voor fietsers, omdat ze actief zijn bij het buigen van je heup en knieën tijdens de trappende beweging die je maakt op het het pedaal en tijdens de “pull up”.
Bij een goede begeleiding kun je binnen 6 - 8 weken van je blessure herstellen. Bij een verrekking hoog in de hamstring duurt het herstel langer, gemiddeld 12 - 16 weken.
Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.
Zorg altijd voor een goede warming-up voorafgaan aan de activiteit; Gebruik de foamroll om pijnlijke/stijve plekken zelf te masseren; Rek de hamstring in meerdere richtingen en doe dit liefst een aantal malen keren per dag; Versterk je bilspieren.
Ga liggen op je rug. Vervolgens pak je je geblesseerde been met beide handen beet. Strek nu je knie totdat je een milde rek op je geblesseerde hamstring voelt. Doe deze oefening twee keer per dag voor drie series van 12 herhalingen.
Zet één been met licht gebogen knie op een verhoogd object zoals een kruk, mand of stoel. Buig vervolgens met een holle onderrug naar voren tot je rek voelt op je hamstrings. Houd dit minimaal 30 seconden vast of beweeg rustig heen en weer met een holle rug op het einde van de beweging.
De eerste behandeling van de deze knieklachten zal bestaan uit rust om de zwelling te laten afnemen. Als de knie belastbaar is, is het het beste om de knie regelmatig te buigen en te strekken om stijfheid te voorkomen. Bij een scheur van de achterste kruisband moet men een operatie moet ondergaan.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Leg het uiteinde van de tape op de caput fibulae en de condylus laterlis / medialis tibae. Laat de cliënt de knie extenderen en de heupen buigen. Leg de CureTape met 10% rek aan tot aan de tuber ischiadicum (vlak onder de bil) CureTape goed aanwrijven voor een betere hechting.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Geef je lichaam de kans om de gescheurde delen te helen voordat je het weer gaat belasten. Je kunt het beste drie dagen rust houden, alhoewel je dan nog niet volledig hersteld bent. Dat kan namelijk een maand duren. Ga erna niet gelijk full out sporten of hardlopen, maar begin met een rustige training.
Laat een verse spierscheur nooit masseren en gebruik geen warmte (of warmte-inbrengende zalven). Dit verergert de blessure alleen maar. Pas na twee of drie dagen kunnen eventueel 'schuddingen' of een voorzichtige massage rondom de gescheurde plek worden toegepast.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren.
Wanneer u geblesseerd bent aan de hamstring, kan tape naast een brace zorgen voor extra bescherming en compressie aan de hamstring. Door de tape op de hamstring te brengen, zal de extra compressie voor een betere bloedsomloop in de hamstring zorgen. Een hamstringblessure dient u volgens de juiste instructies te tapen.
Het op rek brengen en kracht leveren van de hamstrings is vaak provocerend. De symptomen van een zweepslag van de hamstring op een rijtje: Acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Kracht leveren met behulp van de hamstring is pijnlijk (buigen van de knie)
Dagelijks een halfuur zwemmen of fietsen verbetert de doorbloeding van de hamstrings en bevordert genezing. Rek dagelijks de hamstrings (een geschikte oefening vind je hier).
Een nieuwe EU-studie toont aan dat elektrisch trappen even gezond is als fietsen zonder ondersteuning. Dankzij de ondersteuning fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
Houd een gestaag tempo
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.