Alleen boulderen is geen probleem, je hebt geen partner nodig. Maar toch: boulderen doe je nooit alleen. Samen puzzelen op een boulder, naar elkaar kijken hoe die ander het doet en gezellig tussendoor kletsen, want je hebt ook af en toe pauze nodig. Dit maakt boulderen naast een flexibele ook een zeer sociale sport.
Naar schatting zijn er tienduizenden boulderaars, van wie 75 procent onder de 40 jaar is. De sport is met name populair onder twintigers. "Uit onderzoek blijkt dat dit echt nieuwe sporten zijn, dus geen mensen die overstappen van andere klimsporten", zegt Naomi Persoon van de Klim- en Bergsportvereniging.
Boulderen is een tak van de klimsport waarbij je zonder touw of klimgordel een kort stuk naar boven klimt. In eerste instantie gebeurde dit vaak in de natuur op losliggende rotsen om op veilige hoogte moeilijke bewegingen te leren maken die de klimmers later op grotere hoogte konden toepassen.
Boulderen is niet echt een intensieve sport, maar vrouwen kunnen toch het beste een goede sportbeha dragen. Draag verder gewoon waar je je prettig in voelt.
Klimmen is een goede krachttraining voor een aantal belangrijke spiergroepen, waaronder je buikspieren, triceps, schouderspieren, bovenbenen en je kuitspieren. Tijdens het klimmen gebruik je namelijk niet alleen je armen, maar je hebt je hele lichaam nodig.
Boulderen is een van de snelstgroeiende klimsporten in Nederland. Je klimt korte routes op een muur van maximaal 4,5 meter hoog. Het is een explosieve en spectaculaire manier van klimmen, waarbij je kracht, techniek én denkvermogen combineert om boven te komen.
Iedereen kan boulderen, want er zijn routes - ook wel boulders of problemen genoemd - voor elk niveau.
Het is een perfecte manier om op een avontuurlijke manier je hele lichaam te trainen. Doordat je met boulderen elke spier in je lichaam aanspreekt, verbrand je met deze tak van sport heel wat calorieën per uur. Laat die spiertjes maar werken.
Boulderen is een veilige sport als je goed weet hoe je moet vallen en je beheerst klimt. Klim je in de hal, informeer dan bij het personeel naar trainingsgroepen en opleidingsmogelijkheden.
Een goede tijd van rust voor routes is 20/30 minuten en voor boulders is dat 3/5 minuten. Je lichaam herstelt sneller van een korte training. Het is daarom beter om drie keer in de week 2 uur te trainen dan één lange sessie van 5 uur te houden. Bij zulke lange sessies is de kans op een blessure groter.
Vanaf 6 jaar oud, kan je onder direct toezicht van een begeleider (18+) komen boulderen. Laat bij binnenkomst altijd even weten dat je nieuw bent, zo kunnen we je goed op weg helpen.
Gemiddeld kost boulderen € 10 per keer. Je kan dan vaak zo lang klimmen als je zelf wilt op dezelfde dag. Ik heb zelf een tien-strippenkaart omdat ik een maandabonnement redelijk duur vind (zo'n € 40 per maand). Als boulder, ga ik minimaal 1,5 – 2 uur, je wordt vaak pas warm na een uur.
Welke spieren train je met boulderen? Tijdens het boulderen train je veel verschillende spieren. Je zet namelijk je hele lichaam in de strijd om aan de top te komen! Denk aan je arm- en schouderspieren om jezelf omhoog te tillen, je onder- en bovenbeenspieren om kracht te zetten en je buikspieren voor stabiliteit.
De circa 70.000 klimmers kunnen in 2020 terecht in bijna 70 klim- en boulderlocaties. De klimsport in Nederland maakt een gestage groei door sinds eind jaren '80, waarbij zowel het aantal boulderhallen als klimhallen de laatste jaren exponentieel fors is gegroeid tot ruim 60 in 2020.
Alle spieren in het lichaam worden aangesproken tijdens het boulderen. Tijdens een uur boulderen verbruikt een klimmer ca.580 kcal.
Hoelang duurt een bouldersessie? Als volwassenen ben je ongeveer één tot anderhalf uur aan het sporten. Hierbij wissel je af tussen het beklimmen van boulders en het uitrusten op de bankjes. Kinderen boulderen vaak ongeveer een uurtje.
Boulderen is een laagdrempelinge sport en we zien vaak vriendengroepen en families samen boulderen. Maar ook in je eentje kun je er van genieten, omdat de algemene sfeer positief gezellig is en iedereen elkaar steunt.
Boulderen is een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Je klimt korte routes – boulders – op wanden van ruim 4 meter hoog. Je klimt zonder touw, boven dikke matten, waardoor je veilig kunt boulderen.
Boulderen vereist geen touwen, klim gear, ankors of klimpartners.
Voor boulderen en in een klimhal zijn wat krappere klimschoenen het beste, ze mogen best een beetje gekromd zitten bij je tenen. Je hebt een dunne onderzool nodig om meer gevoel te hebben met de wand en een soepele tussenzool nodig om gespreid op de wand te kunnen staan.
Anders dan bij toprope klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor veiligheid. Als je gaat boulderen bij Arendse Breda ga je van de grote naar de kleinere wand.
Boulderen is de meest laagdrempelige en tegelijk meest uitdagende vorm van klimmen. De naam boulderen komt van het Engelse woord voor een grote steen (boulder) en is een vorm van klimmen ontstaan in Fontainebleau, waarbij je grote stenen beklimt zonder touw.
Klimschoenen zijn onmisbaar, het is handig als je kleding ruim zit en je mag geen lange nagels hebben. Waar je ook aan moet denken, is een stoffen zakje waar magnesium in kan. Magnesium helpt tegen zweethanden en zorgt voor meer grip op de handgrepen.
Klimmen is een complete work-out voor het hele lichaam. Het helpt bij het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van de coördinatie.Het kan ook helpen bij het verhogen van de hartslag en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Klimmen kan ook mentale voordelen bieden.