Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolrabi tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolrabi 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolrabi kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolraap tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolraap 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolraap kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
In de koelkast is koolrabi ongeveer een week houdbaar. Buiten de koelkast, maar op een koele plaats blijft een verse kool 4 à 5 dagen goed. Diepgevroren koolrabi blijft tot 12 maanden goed bij minimum -18°C in een goed afgesloten plastic zak.
Je kan rode kool invriezen op voorwaarde dat je ze eerst blancheert. Dompel de rode kool 2 minuten onder in kokend water en laat daarna schrikken in koud water, zo blijft de groente knapperig. In de diepvries kan je rode kool ongeveer een jaar bewaren. Tip: je moet de kool niet ontdooien voor het koken.
Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Nog gezonder en heerlijk door een salade. Rodekool uit de diepvries ligt voor de hand, maar vaak bevat dit wel suiker. En appeltjes. Dat laatste is niet zo erg, maar de toegevoegde suiker is wel zonde.
Voorgesneden rode kool kun je (afgedekt met vershoudfolie) een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt rode kool ook invriezen mits je de groente 2 minuten geblancheerd hebt. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is de groente dan tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Soms wil je gewoon makkelijk en snel eten, rode kool uit een pot of zakje kun je koud klaarmaken maar warm is ook lekker. Je kunt rode kool snel opwarmen in een pannetje. Het kan ook in de magnetron, afgedekt maar in een pannetje is makkelijker en sneller.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
De koolrabi gaat voor 90 minuten in de weckketel op 100 graden. Ingemaakte of geweckte koolrabi. De weck of inmaak is goed geslaagd als het lipje van de ring naar beneden wijst.
Broccoli invriezen
Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water. Laat uitlekken en dan is de broccoli klaar om in te vriezen.
Beide groentes worden vaak met elkaar verward, terwijl ze toch verschillend zijn. De koolraap is een echte wintergroente en smaak zoetig, terwijl de knolraap juist aan het einde van de lente en in de zomer geoogst wordt en ook wel meiknol genoemd wordt. Deze groente is meer radijsachtig van smaak.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Panklare (voorgesneden) kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast. Probeer de kool altijd zo vers mogelijk te eten. Verse rode kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare rode kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Rode kool is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Ook bevat het veel vezels.
Reken 250-300 gram per persoon als je de groente wilt koken, 200 gram per persoon als je de kool gaat roerbakken, en 100 gram voor een salade.
Gezonde darmen
De aanzienlijke hoeveelheid kalium en de vele vezels in rode kool bevorderen een gezonde darmfunctie. Bovendien bevat rode kool het stofje glutamine. Dit bevordert de groei en het herstel van darmwandcellen.
Rode kool is een van de gezondste groenten die er zijn! Het bevat veel antioxidanten en vezels, wat helpt om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verkleinen. Het is ook erg veelzijdig, dus je kunt rode kool in allerlei gerechten gebruiken.
Rode kool kun je gewoon rauw in een salade verwerken: snel, makkelijk en heerlijk knapperig. Van fruitige salade tot rode kool salade met abrikozen- of chutney dressing: ieder recept voor rode kool salade staat binnen no time op tafel.
Knolraap, koolraap, knolselderij, koolrabi: snap jij het nog? De namen lijken op elkaar, maar het zijn allemaal totaal andere groenten. Waar we in de winter kiezen voor de koolraap en knolselderij, is dit het seizoen voor de knolraap en koolrabi.
Wanneer in het seizoen
De koolraap is uit eigen land verkrijgbaar van oktober tot en met maart.
Deze veelzijdige groenten kun je zowel rauw verwerken in salades als gekookt, gegrild, gesmoord of geroerbakt in tal van verschillende gerechten. Maar probeer ze ook eens te vullen, er carpaccio of soep van te maken of ze in te maken.