De zomer en de winter. Die twee seizoenen zijn precies het tegenovergestelde als die in Nederland. De zomer loop van december tot en met maart en de winter grofweg van juni tot en met september.
Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Herfst bij ons is lente in Zuid-Afrika en omgekeerd. In onze koude wintermaanden is het in Zuid-Afrika zomer.
Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die van ons. In onze zomer (juni tot en met augustus) is het in Zuid-Afrika winter. In onze winter (december en januari) is het daar zomer.
Beste reisperiode
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt. De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september en om wild te spotten september en oktober.
Door het gematigde klimaat in Zuid-Afrika is het vrijwel altijd warm en valt er weinig neerslag. De zomers zijn heet en zonnig, de winters droog en koel.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
De seizoenen van Zuid-Afrika zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Zuid-Afrika dus winter en andersom. Over het algemeen duurt de zomer van Zuid-Afrika van ongeveer december tot en met maart, gevolgd door de winter van juni tot en met begin september.
Hoogveld + binnenland – de winter is in deze gebieden een stuk extremer. Overdag kan het nog steeds erg warm zijn, ruim boven de 20 graden. Maar zodra de zon verdwijnt daalt de temperatuur, soms zelfs tot onder het vriespunt. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan soms wel 20 tot 30 graden zijn!
Je kunt al voor €584* retour naar Zuid-Afrika, maar gemiddeld kost een vlucht tussen de 600 en 800 euro*.
Het regenseizoen in Zuid-Afrika
De zomer van Zuid-Afrika loopt van oktober tot en met april. Als het regent in Zuid-Afrika dan is dat doorgaans in de middag met korte en hevige buien. Voornamelijk aan de kust van de Indische oceaan kan het benauwd aandoen waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden.
Hoelang is het vliegen naar Zuid-Afrika
De vliegtijd naar Zuid-Afrika is bij een directe vlucht vanaf Schiphol ongeveer elf tot twaalf uur. De afstand die je aflegt tussen Amsterdam en Kaapstad is maar liefst 9.675 kilometer!
Van juni tot augustus is het winter in Zuid-Afrika, maar deze verloopt anders dan bij ons in Nederland. De temperatuur overdag is doorgaans aangenaam en ligt rond de 20 graden. De lucht is over het algemeen strakblauw. De temperaturen nemen wel sterk af in de avond en nacht.
Kenia ligt rond de evenaar. Het klimaat kent geen zomer of winter, maar een lang en kort regenseizoen. Het lange regenseizoen, met zware regenval, loopt van medio maart tot en met mei. Van juni tot oktober is het koeler en valt er slechts af en toe een korte regenbui.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Met gemiddelde temperaturen tussen 25 en 30 graden is februari de warmste maand in Kaapstad. Ook is het de droogste maand. Het regent deze maand gemiddeld slechts vijf dagen. 's Avonds kan het behoorlijk afkoelen, waardoor de avonden en nachten over het algemeen fris zijn te noemen.
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding.
Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur. Het overgrote deel van bezoekers of reizigers ondervindt geen problemen.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika: DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Brandstof. Benzine kost ongeveer €1,20 (R20,-) per liter. Let erop dat je op tijd tankt (vooral in meer afgelegen gebieden is het aan te bevelen je tank zo vol mogelijk te houden).
Woestijntemperaturen kunnen in de winter overdag oplopen tot 18 graden Celsius en 's nachts dalen tot 0 graden. In de Delta- en Northern Nile Valley regio's kan er deze maanden zelfs sneeuw vallen. In Caïro variëren de wintertemperaturen overdag tussen 18 en 23 graden Celsius en is er kans op regenbuien.
In het noorden zijn oktober en november warme maanden als gevolg van de zomerregens (het zogenaamde Zuid-Afrikaanse 'regenseizoen'). In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten zelfs meer dan 100 nachten per jaar.
Er valt relatief weinig regen en de temperaturen zijn aangenaam om erop uit te gaan. In juli ligt de temperatuur bijvoorbeeld op gemiddeld 24 graden en valt er geen regen.