Elke toets bestaat uit 60 meerkeuzevragen waar je minimaal 40 vragen goed moet hebben. Je hebt 90 minuten per toets, je mag 1 herkansing doen per jaar en een gehaalde toets is een half jaar geldig.
De toelatingstoets pabo ziet er als volgt uit: Duurt 90 minuten (120 wanneer je dyslexie hebt) Bestaat uit 60 meerkeuzevragen per vak. Je krijgt twee kansen per vakgebied vóórdat het studiejaar begint.
Je hebt één verplichte toetskans per vak voor de start van de pabo. Wanneer je de toets voor één of meerdere vakken voor de start van de pabo niet haalt, mag je wel aan de pabo beginnen. In het eerste jaar van inschrijving moet dan alsnog aan de extra toelatingseisen worden voldaan.
Elke pabo biedt studenten in elk geval de mogelijkheid om de toelatingstoetsen alsnog in het eerste jaar van inschrijving te halen. Je krijgt hier twee kansen voor. Er zijn pabo's die ook de mogelijkheid bieden in het eerste jaar van inschrijving om door middel van een portfolio te voldoen aan de extra toelatingseisen.
De uitslag van een toelatingstoets wordt uiterlijk drie weken na de laatste dag van de toetsperiode per post verzonden.
De kosten voor de toelatingstoets bedragen € 84,95. Dit geld krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets inschrijft voor een mbo-opleiding, mbo basisopleiding of mbo keuzedeel van het NTI MBO-College.
De toets kan bestaan uit het schrijven van een tekst en/of het beantwoorden van vragen over spelling, stijl, interpunctie, woordenschat, e.d. Aan de taaltoets op hbotaaltoets.nl kunnen geen rechten worden ontleend. Deze taaltoets geeft wel aan welke getoetste onderdelen je goed, minder goed of onvoldoende beheerst.
De kosten zijn € 65,- per toelatingstoets. Deelname aan de toets is alleen mogelijk wanneer de betaling voor de toets een week voor de datum van de toets binnen is.
In het eerste jaar van de pabo moeten alle studenten een rekentoets doen: de WisCAT. Om de WisCAT te halen, is het belangrijk dat je de inhoud van het referentieniveau 3F goed beheerst. Dit is het niveau rekenen waar je op het mbo of havo examen in hebt gedaan.
De WisCAT is een pittige rekentoets die je in jaar 1 van de PABO moet maken. Deze toets is een eis om de opleiding na jaar 1 te mogen blijven volgen en je hebt 3 kansen om de toets te halen. De rekentoets is lastig, omdat de stof ingewikkeld kan zijn en de toets vereist daarom een goede voorbereiding.
Bij je inschrijving moet je aangeven wanneer je van plan bent om deze toets te doen. De toelatingstoets is 1 jaar geldig. Je moet zelf de toets aanvragen bij een van de aanbieders. We vergoeden de kosten voor de toelatingstoets op het moment dat je aangesteld wordt.
Op het moment dat studenten per 1 januari 2021 niet aan de gestelde vooropleidingseisen voldoen, dienen ze de opleiding alsnog te verlaten. De beperkte geldigheidsduur van de certificaten van de behaalde toelatingstoetsen wordt aangepast naar vijf jaar.
De Wiscat is een verplichte rekentoets op de Pabo. Je hebt drie kansen voor de Wiscat. In het eerste jaar van de Pabo doen alle studenten deze rekentoets.
Welke norm wordt er gehanteerd bij de Wiscat pabo rekentoets? Het uiteindelijke niveau dat je bij de rekentoets dient te behalen is het 3F niveau en dit staat gelijk aan een MBO-HAVO niveau. Als je dit vertaalt naar een aantal vragen, betekent dit dat je minimaal 103 vragen goed moet beantwoorden om een 5,5 te halen.
Samenvatting. De pabo is een hbo-bacheloropleiding tot leraar basisonderwijs. Je kunt met een mbo4-diploma alleen aan de pabo studeren als je drie toelatingstoetsen haalt: voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
Je moet een score van 103 hebben om voor de wiscat te slagen. Dan heb je namelijk een 5,5. Het is niet bekend hoeveel vragen je dan goed moet hebben. Dat komt omdat verschillende vragen verschillende punten opleveren.
Om goed voorbereid te zijn, moet je natuurlijk weten hoelang de toets duurt en hoeveel vragen er zijn. Bij de Wiscat heb je 100 minuten de tijd om 55 vragen te beantwoorden. De Wiscat wordt met een positief advies afgerond bij een minimale score van 103 punten.
Jaar 1 van de pabo is vrij eenvoudig te doorlopen, omdat hierin rustig wordt opgebouwd qua hoeveelheid stof en opdrachten. Tijdens jaar twee ligt het niveau hoger, je loopt langer stage en krijgt complexere opdrachten. Aan het eind van jaar twee maak je de keuze tussen de onder- en bovenbouw.
Om toegelaten te worden voor de studie moet je de 21+ toets halen. Als je zakt, kan je dus niet starten aan de opleiding. Er is geen limiet aan hoe vaak je de toets kan afleggen.
Steeds meer mensen kiezen voor een carrière in het po. Dat is één van de uitkomsten uit de Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs van 2022. In 2017 kozen zo'n 4.300 studenten voor de Pabo. Dit aantal is in 2021 gestegen met 23% naar 5.300 studenten.
De hbo-toelatingstoets bestaat uit 50 meerkeuzevragen en hiervoor heb je 120 minuten de tijd. Er hangt een grote klok in de zaal en de tijd wordt ook op jouw beeldscherm weergegeven. Bij 60% goed (meer dan 30 punten) ben je geslaagd.
Als je de taaltoets niet haalt, moet je de bijspijkercursus volgen via het Taalloket (zie document aan de rechterkant voor het stappenplan). Heb je een functiebeperking of (een) chronische ziekte? Dan kun je een aangepaste werkplek krijgen. Meer informatie kun je vinden op de website van het Taalloket.
Taalniveau B2: HBO-beroepen (zoals fysiotherapeuten, physician assistants, verloskundigen en de geregistreerd-mondhygiënisten). Taalniveau B2+: WO-beroepen (zoals artsen, tandartsen, apothekers, psychotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen en klinisch technologen).
“Een medewerker die niet in staat is om over het vereiste taalniveau te beschikken, mag de functie van pedagogisch medewerker na 1 januari 2025 niet meer uitoefenen. De werkgever kan dan besluiten om over te gaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst.