Een bruikbare algemene richtlijn voor de uren waarop je luidruchtig mag klussen is: Maandag – vrijdag: 9.00 tot 19.30 uur. Zaterdag: 9.00 uur tot 17.00 uur.
' Een duidelijk antwoord hierop is er dus niet, maar over het algemeen gelden er een paar ongeschreven fatsoensregels op het gebied van klussen met lawaai: Klus doordeweeks alleen tussen 07:00-08:00 en 22:00 uur. Klus op zaterdag, tussen 10:00 en 20:00 uur. Klus op zondag tussen 10:00 en 16:00 uur.
Werktijden. De gemeente toetst aan artikel 8.3 van het Bouwbesluit. Hierin is bepaald dat bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden op maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 19.00 uur uitgevoerd mogen worden. Het is in beginsel dus niet toegestaan deze werkzaamheden in de avonduren of op zondag uit te voeren.
In Nederland is er geen wet die bepaalt wanneer je wél en niet mag klussen. De meeste gemeenten hebben echter wel regels met betrekking tot geluidsoverlast. Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond.
Er is helaas geen wettelijke termijn over hoe lang een verbouwing mag duren. De gemeente heeft hierin niet het recht om de omgevingsvergunning in te trekken. Een verbouwing mag dus eindeloos duren. Er staat wel in de wet dat een verbouwing niet langer dan 26 weken stil mag liggen.
Ongeschreven regels
En dat zijn nou net de tijden dat geluidsoverlast het hardst aankomt. Een bruikbare algemene richtlijn voor de uren waarop je luidruchtig mag klussen is: Maandag – vrijdag: 9.00 tot 19.30 uur.Zaterdag: 9.00 uur tot 17.00 uur.
Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Als je continu last hebt van geluiden van je buren, dan heb je te maken met geluidsoverlast. Denk dan aan te harde muziek, continu blaffende honden, gebonk en geschreeuw.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
De gemeente toetst aan artikel 8.3 van het Bouwbesluit. Hierin is bepaald dat bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden op maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 19.00 uur uitgevoerd mogen worden. Het is in beginsel dus niet toegestaan deze werkzaamheden in de avonduren of op zondag uit te voeren.
Hoe hoog is de boete voor geluidsoverlast? “Een boete voor geluidsoverlast is zo'n 150 euro. Dat is exclusief 9 euro administratiekosten.” Kan je zonder waarschuwing een boete krijgen?
Er zijn geen wetten die klussen op zondag verbieden. In principe mag iedereen altijd klussen. Dus ook in de avond en op zondag.
Als geluidsoverlast overgaat in dreiging met geweld. Als er sprake is van een strafbaar feit, kun je de politie bellen. De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort.
In Nederland is er geen wet die bepaalt wanneer je wél en niet mag klussen. De meeste gemeenten hebben echter wel regels met betrekking tot geluidsoverlast. Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond.
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Ze spugen, roddelen, vloeken en schelden.Of ze groeten niet, voelen zich heel wat en kijken op u neer. Ook komt het voor dat buren eerst goede vrienden zijn en door een verandering (bijvoorbeeld de nieuwe vriendin van de buurman) ineens tegenover elkaar staan.
Houd een logboek bij
Dit moet u kunnen bewijzen. Houd daarom een logboek bij. In het logboek schrijft u wanneer u overlast heeft en welke vorm te horen is. Neem het geluid op in uw eigen woning, zodat u kunt bewijzen hoe hard het klinkt.
Klagen kan anoniem, provincie, gemeente en politie horen uw klacht ook serieus te nemen als u uw naam liever niet bekend maakt.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment.
Maar, wanneer is sprake van onrechtmatige hinder? De meest voorkomende vorm van onrechtmatige hinder speelt zich af in het burenrecht. Denk bijvoorbeeld aan: overhangende takken, het plaatsen van een een schutting en overlast door stank en/of geluid. Ook ontstaan vaak geschillen over het (wegnemen) van lichtinval.