Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Warm water draagt bij aan een gezonde stofwisseling en dat komt goed uit wanneer je kilo's wilt kwijtraken. Het helpt namelijk je lichaamsvet af te breken. De aanbevolen manier is om je ochtend te starten met een heet glas water met een schijfje citroen of een paar druppels citroensap.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Wist je dat je door warm water te drinken ook een plattere buik krijgt? Ja, er zit absoluut een verband tussen warm water drinken en een platte buik. Dit heeft puur met de vertering in jouw lichaam te maken, waardoor alle voedingsstoffen beter en sneller verteerd en verwerkt worden.
Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis. Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
In Nederland is het drinkwater hier schoon genoeg voor. De gifstoffen kunnen zich wel verzamelen in het water, maar pas bij een inname van 10.000 liter opnieuw gekookt water is er kans op vergiftiging. Dat water kun je dus gewoon nog een keer opzetten.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Je kunt gemakkelijk zien wanneer water kookt aan het borrelen. Als je een pan met water op het vuur zet zul je al vrij snel belletjes zien ontstaan op de bodem. Als die belletjes eenmaal tot helemaal bovenaan het water komen, begint het water te borrelen, zoals we dan zeggen. Precies vanaf dat moment kookt het water.
Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden. Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden.
Voor de meeste mensen zal thee een goed alternatief zijn voor water. Dat zal op z'n minst het geval zijn voor een deel van de dag. Als je niet gevoelig bent voor cafeïne, is thee geweldig voor in de ochtend en de middag. Als je enigszins gevoelig bent voor cafeïne, blijf drink het dan alleen in de ochtend.
Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt hierover aan Bedrock dat warm water de bloedcirculatie in het lichaam verbetert. Ook is het wat 'zachter' voor de organen (sommige mensen krijgen een naar gevoel van bijvoorbeeld koud water op de lege maag) en helpt warm water voedsel sneller afbreken.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Kraanwater is altijd via de kraan beschikbaar. U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Op het gebied van water wordt de warme of lauwe variant vaak gezien als de allerbeste optie. Het zou de darmen ontspannen, waardoor verstoppingen minder makkelijk kunnen voorkomen. Ook stimuleert warm water drinken naar verluidt de bloedsomloop en het maakt zelfs energieker.
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een waterkoker de oplossing is met het beste rendement om water te verwarmen. Water opwarmen voor een kopje thee met een waterkoker duurt minder dan 50 seconden. Met de microgolf is dat 2 minuten en met een gasvuur of elektrische kookplaat meer dan 3 minuten.
Een waterkoker is duurzamer dan een fluitketel. Dit komt vooral omdat er tijdens het koken op een gasfornuis of een elektrisch fornuis veel warmte verloren gaat. Deze warmte komt weliswaar vrij in de woning, dus je zou de kachel een standje lager kunnen zetten, maar heel efficiënt is het niet.
Ok, je wil dus 1 liter water koken voor je pasta. De waterkoker doet daar ongeveer vier minuten over en dat kost 0,16 kWh, is 0,04 euro. Op het gasfornuis duurt het circa zes minuten en dat kost 0,03 kubieke meter aardgas, is 0,02 euro. Gas is dus goedkoper, maar kost meer tijd (en dat is ook weer geld).