Als simvastatine onvoldoende werkt of te veel bijwerkingen geeft, kun je bij de arts vragen om een alternatief voor simvastatine. Switch naar een andere statine, zoals atorvastatine of rosuvastatine. De werking en bijwerkingen van deze middelen kunnen verschillen.
Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.
Hoe lang? Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Alleen als u dit medicijn elke dag gebruikt verlaagt het uw risico op hart- en vaatziekten. Het is belangrijk simvastatine consequent in te nemen.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal krijg je simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Een grote cohortstudie bij meer dan twee miljoen mensen in Engeland en Wales, gepubliceerd in 2010, bracht aan het licht dat statinegebruik samenhangt met een 50% groter risico op acuut nierfalen. Dit risico was vooral verhoogd in het eerste jaar van gebruik en bleek een relatie te hebben met de hoogte van de dosering.
Boven 75 jaar heeft bijna iedereen een risico hoger dan 10%. Het lijkt geen goed idee al deze mensen te gaan behandelen met een cholesterolverlager. Onze Belgische richtlijnen raden artsen al jaren af om cholesterolverlagers voor te schrijven aan personen ouder dan 70 jaar zonder hart- en vaatziekten.
De Europese Commissie heeft deze wetgeving uit voorzorg ingesteld op basis van case reports over incidentele bijwerkingen die zouden zijn ontstaan door het gebruik van supplementen met monacoline K uit rode gist rijst, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Een hoog cholesterol geeft een hogere kans op hart- en vaatziekten. Met gezond leven kunt u uw cholesterol verlagen. En daardoor uw kans op hart- en vaatziekten verminderen. Soms zijn ook medicijnen nodig.
een lager risico op het ontstaan van spierklachten. Fluva- statine gaf in een observationele studie minder klachten dan andere statines [1]. Pravastatine en rosuvastatine geven mogelijk minder spierklachten doordat deze hydrofiel zijn.
In combinatie met een gezonde voeding heeft vooral vitamine C een goede invloed op je cholesterol. Je vindt deze vitamine in groente en fruit. Ook vitamine E is van belang, deze vind je in verschillende groentes, fruit, plantaardige oliën en noten.
Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed. Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Klachten. Van een verhoogd cholesterol merk je meestal niets. Enkel bij mensen met een familiaire hypercholesterolemie, zijn er soms aan de buitenkant symptomen waar te nemen zoals verdikkingen in de pezen, bij de knokkels, op de handrug. Of een witte ring rond het regenboogvlies (de iris) van het oog.
Statines remmen het vermogen van spiercellen om energie te produceren. Twintig procent van de mensen die deze cholesterolverlagende statines gebruikt heeft daardoor last van spierpijn.
Conclusie. In de dagelijkse praktijk komen spierklachten voor bij tot ongeveer 10% van de patiënten die een statine gebruiken. Alertheid op de aanwezigheid van risicofactoren voor spierklachten en het gebruik van potentieel interfererende geneesmiddelen zijn belangrijk.
Simvastatine verlaagt het cholesterol en daardoor ook het vetgehalte in het bloed. Mensen die met dit medicijn hun te hoge cholesterolgehalte hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen. Na vier tot zes weken is het volledige effect van dit medicijn bereikt.
Voorkomen hart- en vaatziekten: 20 tot 40 mg simvastatine
De arts kan simvastatine voorschrijven om het cholesterolgehalte en risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De gebruikelijke dosering is 20 tot 40 mg simvastatine per dag. De arts kan dit verhogen tot maximaal 80 mg per dag.
Brood. De meeste soorten brood bevatten weinig verzadigd vet. Alleen aan de luxe broodsoorten wordt vet toegevoegd. Het is wel verstandig om vooral bruine en volkoren soorten te kiezen, omdat deze rijker zijn aan voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Havermout koekjes
Havermout verminderd het slechte LDL cholesterol en houdt het goede HDL cholesterol op peil. Havermout bevat veel vezels voor een goede darmwerking. Daarnaast bevat het veel essentiële vitamine, mineralen en spoorelementen. Aan de havermoutkoekjes is geen suiker toegevoegd.
Aardappels bevatten geen vet. Voedingsmiddelen zonder verzadigd vet, zoals aardappels, dragen bij aan het behoud van een normale concentratie LDL-cholesterol in het bloed. Tip: wil je gebakken aardappels? Gebruik dan een plantaardige olie of een vloeibare margarine met veel onverzadigde vetten.