Pure olijfolie (jazeker, de soort die je in de keuken gebruikt) is één van de beste middelen om een semi-permanente kleurshampoo en een permanente kleuring te vervagen. Je kunt het beste je haar voor elke wasbeurt met olijfolie in wrijven en het minimaal een half uur laten intrekken alvorens het te wassen.
De levensloop van het haar
De levensloop van ons hoofdhaar bestaat uit 3 fases: de anagene, de katagene en de telogene fase. De anagene fase betekent de groeifase van het haar en kan zo'n 3 tot 5 jaar duren. Maar er zijn ook gevallen waarin deze fase wel 10 jaar kan duren.
Knippen maar!
Een van de meest simpele manieren om de kleur uit je haar te verwijderen, is om de kleur uit je haar te knippen en je oude haarkleur weer terug te laten groeien. Met een kort kapsel heb je je eigen haarkleur namelijk sneller terug.
Geverfd haar ontkleuren
Donker geverfd haar kun je inderdaad alleen lichter krijgen door het te ontkleuren of te blonderen. Hierbij ben je eigenlijk je haarverf aan het verwijderen om ervoor te zorgen dat de nieuwe kleur goed pakt. Ontkleurende producten (als een soort voorbehandeling) werken hierbij het beste.
Was je haar een aantal keren met een diepreinigende (basische) shampoo. Dit is een shampoo met een lage pH-waarde, die de haarschubben openzet en er uiteindelijk voor zorgt dat je te donkere kleur een paar tinten lichter oogt. Een goed voorbeeld van een basische shampoo is Head & Shoulders.
Werkt zilvershampoo ook op bruin haar? Jazeker, een zilvershampoo speciaal bedoeld voor bruin of donker haar kan óók in bruin haar warme geeltonen vervagen, zeker als je highlights hebt. Het effect van zilvershampoo op bruin haar is hetzelfde als wanneer je een paarse shampoo op blond haar gebruikt.
Op de dode haarpunten na, brengt haarkleuring geen serieuze gezondheidsrisico's met zich mee, zegt Vogel. “De verf zoals wij dat bij de kapper en in de winkel kunnen kopen, is niet schadelijk.” Toch kunnen sommige mensen allergisch worden, wat zich uit in roodheid, jeuk en schilfers op de hoofdhuid.
Ga regelmatig naar de kapper
Zo kunnen de zijkanten wat korter gemaakt worden en bovenop langer. Vaak kun je dan later de zijkanten altijd nog laten groeien. Je hoeft dus echt geen lelijk kapsel te hebben in die tussenfase. Je moet de groei van het haar begeleiden zodat het groeit naar een bepaald model.
Uitgroei laten bijwerken
Uitgroei werk je namelijk elke twee of drie maanden bij, zoals hierboven al eerder gezegd is. Hiernaast laat je het om de zes maanden helemaal verven voor optimaal kleurbehoud. Wanneer ook de onderkant van je haar snel terugloopt, is het verstandiger dit elke drie maanden helemaal te verven.
"Haarverf is een van de best onderzochte cosmetische producten", laat KWF Kankerbestrijding weten. "Haarverf is veilig bevonden door het Europese wetenschappelijke comité voor cosmetica (SCCP) en als niet-kankerverwekkend bestempeld door het internationale agentschap voor kankeronderzoek (IARC)."
KLEURVERVAGING ZOALS ELKE HAARVERF
Op de meeste hoofden zou dat een goede 6-8 weken betekenen vooraleer je moet bijwerken. Maar soms, zelfs met een permanente haarverf, kan je kleur op enkele weken tijd vervagen.
Azijn laat je haar niet alleen glanzen, maar zorgt er door zijn lichte zuurheid ook voor dat de pH van je hoofdhuid in balans blijft. Een azijnspoeling werkt daarom uitstekend om de krullen in je haar te houden en je haar minder pluizig te maken.
Hoe langer het middel in je haar zit, hoe meer pigment er wordt opgelost en hoe lichter het haar wordt. Dit betekent alleen niet dat je in één keer van zwart naar blond kunt gaan; vaak zijn hier meerdere sessies voor nodig om het haar zo gezond mogelijk te houden.
Door vaak het haar te verven wordt de haargroei niet verminderd, maar het kan wel leiden tot het afbreken van het haar. Het haar wat nog in de hoofdhuid zit kan niet door de verf worden bereikt, waardoor de verf in feite geen haarverlies kan veroorzaken.
Met schone haren naar de kapper kan heel fijn zijn, maar beter is nog te vragen wat je kapper graag zou willen. Kom je alleen om je haren te laten stylen voor een feestje bijvoorbeeld, dan zou haar dat een dag niet gewassen is misschien zelfs beter zijn.
Er zijn vijf verschillende kleuren van de spray beschikbaar: blond, donkerblond, middenbruin, donkerbruin en zwart. Zo geeft het bijwerken van de uitgroei bij iedereen een natuurlijk resultaat. De haarspray is trouwens makkelijk uit te wassen met shampoo en niet schadelijk voor het haar.
Om de uitgroei weg te werken is een kleur die dicht bij je overheersende haarkleur ligt het handigst. Voor kort haar of een bob is een pakje genoeg, voor lang haar heb je er twee nodig.
Nee, het is niet nodig om een speciaal product te kopen wanneer je je uitgroei wilt bijwerken. Je kunt simpelweg je gebruikelijke haarverf aanbrengen. Om het verven van je uitgroei te vergemakkelijken, kies je voor een haarverf die eenvoudig aan te brengen is, zoals Garnier Nutrisse Crème of Olia.
Nee. Een zilvershampoo wordt vaak gebruikt op haar dat is geblondeerd, maar er zitten geen ingrediënten in die het haar lichter maken. Ze neutraliseren alleen gele- en oranje tinten en hierdoor kan het zijn dat je haar wat lichter lijkt.
Voor een grijze tint kun je de zilvershampoo 2 of 3 keer per week gebruiken. Wil je enkel een warme gloed neutraliseren? Dan adviseren wij om dit één maal per week te gebruiken. Voor de andere wasbeurten kun je een shampoo gebruiken met een color protection, zoals de Cosmo Volume Shampoo of de Cosmo Repair Shampoo.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.