Om veel kans te maken om profvoetballer te worden is het verstandig om een professionele houding aan te nemen als het gaat om voetbal, de training, de wedstrijd en de voorbereiding. Iedereen wil wel een betaald voetballer worden, maar daar kom je niet als je op de trainingen niet de focus hebt op jezelf te verbeteren.
Wil je beter worden in voetbal? Dan is conditietraining en krachttraining zeer belangrijk naast alle technische oefeningen voor het voetbal zelf. Niet alleen maar bankdrukken voor de spierballen, maar ook andere oefeningen om je snelheid, uithoudingsvermogen en wendbaarheid te trainen.
In ons land is de statistische kans dat je het schopt tot professioneel voetballer 1 op 2.260. Ben je op IJsland geboren? Dan is die kans 1 op 82. Ethiopiërs hebben met 1 op 8.842.898 het minste kans op een professionele voetbalcarrière.
In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan.
Uiteindelijk prijken er vrijwel uitsluitend onbekende(re) clubs uit Griekenland, Turkije, Brazilië, Servië en Finland op zijn cv. De jongste profvoetballer ooit, Mauricio Baldivieso, was 12 jaar oud toen hij debuteerde voor de Boliviaanse eersteklasser Club Aurora.
Aannemen, dribbelen, drijven, passen, schieten, koppen, blokken, sliding. Hoe is zijn balcontrole en aanname, kan hij een tegenstander passeren, ballen inspelen op de juiste snelheid, kan hij een bal afpakken en kan de speler dit ook wanneer de druk toeneemt tijdens de wedstrijd.
Train hard en vanaf jonge leeftijd
Profvoetballer worden gaat niet van de ene op de andere dag, er is een greintje voor nodig. De meeste voetballers zijn gescout voor de leeftijd van 13 uit provinciale competities, dus je moet van jongs af aan je best doen om er zeker van te zijn dat je een kans van slagen hebt.
Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om op late leeftijd gescout te worden door een profclub.
De gemiddelde Premier League-voetballer verdient zo'n € 60.000,- per week, wat neerkomt op € 3.000.000,- per jaar. Het gemiddelde wordt flink omhooggetrokken door een aantal grootverdieners.
Laatst las ik een artikel over de snelste voetballer ooit. Kylian Mbappé van PSG met een topsnelheid van 36 km per uur staat op nummer 1 op de voet gevolgd door Arjan Robben, die met gemak een sprintje op het gras liep van 35 km p/u.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de maximale snelheid een belangrijke factor is op het prestatievermogen. Trainingsvormen als heuvelsprints, explosieve loop oefeningen en een gecombineerde training van kracht opgevolgd door sprinttraining dragen bij aan het verbeteren van de maximale snelheid.
Mbappé: 38,5 kilometer per uur
Veel mensen trekken de vergelijking met Usain Bolt, maar dat is wat te voorbarig. Ondanks dat de Jamaicaan 37,6 kilometer per uur liep op de 100 meter sprint was dat zijn gemiddelde snelheid. Zijn topsnelheid was 44,7 kilometer per uur.
- Gemiddeld legt een voetballer tussen de 10 en 12 km af tijdens een wedstrijd. - Een keeper legt gemiddeld tijdens een wedstrijd rond de 4 km af.
De UEFA Pro opleiding 2023 - 2024 is gestart in maart 2023. De lesmodules duren ofwel een volledige dag (maandag, volledige dag zonder overnachting), ofwel anderhalve dag (maandag en dinsdagvoormiddag), ofwel een 3-tal dagen tijdens de internationale break. De totale opleiding loopt over 1 jaar en 3 maanden.
Onthoud ook goed dat er veel voetballers op latere leeftijd pas profvoetballer worden. Probeer dus nooit op te geven en zorg ervoor dat je altijd beter wil worden om uiteindelijk jouw top te kunnen bereiken.
Scouts kunnen letten op zaken als techniek en motoriek, op technische vaardigheden zoals aanname van de bal, pass-vaardigheden, dribbelen, sprinten, aanvallen en verdedigen.
De selectie traint twee keer per week op dinsdag en donderdagavond onder begeleiding van een professionele trainer.
Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week. Het trainingsschema van een topsporter bestaat vaak uit een ochtend en avond/middag training. Topsport kan harde kanten hebben, want het is vaak een professionele setting. En in een professionele setting zijn er andere belangen dan in de amateursport.
Iedere week bezoeken zo'n honderd KNVB-scouts in Nederland de standaardteams van de verenigingen uit de buurt. Zij kijken naar verschillende aspecten binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Heeft een speler(ster) genoeg kwaliteit, dan krijgt deze een uitnodiging voor Jeugdplan Nederland (JPN).
De potentie van een voetballer kunnen zij pas op zijn vroegst vanaf 14-jarige leeftijd inschatten. Het zo vroeg mogelijk selecteren van voetbaltalent door clubs is al jaren voer voor discussie. Specialisten op het gebied van talentontwikkeling doen hier ook al langer onderzoek naar.
De kleinste speler is Yahya Al-Shehri van Saudi-Arabië. De middenvelder van Leganés telt niet meer dan 164 centimeters.
Je moet bijvoorbeeld goed kunnen koppen, schieten, passen, afstoppen, dribbelen en drijven. Die technieken leer je al aan bij gewone trainingen, maar als je in training bent voor profvoetballer, moet je soms wel honderd keer dezelfde oefening doen.