Paardenbloemblad is vers of gedroogd super goed voor konijnen. Er zit een breed spectrum in aan goede eigenschappen voor vacht, urine, vocht afdrijving, eetlust opwekkend, darm stimulerend, algehele spijsvertering, houd darmflora natuurlijk in balans kortom een must have voor konijnen.
Als je paardenbloem als kuur wil voeren, geef het dan zes weken aan één stuk. Dat zorgt er voor dat de darmen geactiveerd worden, het konijn alles optimaal verteert en alle afvalstoffen verzamelen zich dan via de nieren in de urineblaas, waarna ze uitgeplast worden.
Paardenbloemen hebben dikke, holle stengels en een gele bloem, die na de bloei verandert in bolvormige, pluizige klok. Konijnen kunnen de hele plant eten: de bladeren, stengels en bloemen. Ook kunt u paardenbloemen drogen om ze in de winter aan uw konijnen te kunnen voeren.
Welke soorten kruiden mag een konijn eten: brandnetel, dovenetel, duizendblad, herderstasje, kamille, wilde kastanje, kleefkruid, klein hoefblad, paardenbloem, weegbree, zuring, peterselie. Ook de toppen van een brandnetel vinden konijnen lekker, maar laat het wel een dag liggen, zodat de 'brand' eruit is.
Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
konijnen vinden de geur van lavendel niet lekker. je zou bij de natuur winkel een flesje vloeibare lavendel kunnen kopen en daar wat van op die plek kunnen strooien.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Het dieet voor je konijn bestaat uit een combinatie van hooi, biks, groente/kruiden en natuurlijk vers water. Fruit en snoepjes zijn een lekkernij voor je konijn en dat mogen ze maar in kleine mate krijgen. Naast het voer dat jij aan je konijn geeft, moet hij ook de blindedarmkeutels die hij produceert, opeten.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
De paardenbloem werkt o.a. vocht – en galafdrijvend, leverzuiverend en ontstekingsremmend. Paardenbloem helpt het spijsverteringssysteem en zowel verse als gedroogde bladeren stimuleren de eetlust en brengen de maag tot rust.
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
Konijnen hebben een hekel aan de geur van rauwe eieren, hoewel ze er na verloop van tijd wel aan kunnen wennen. Schud het ei in een spuitfles met een brede spuitmond en sproei het op je planten of rond je gazon. Wees aandachtig want dit kan ander ongedierte aantrekken.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Konijnen mogen bloemkool, het is juist goed voor ze! Konijnen hebben behoefte aan variatie in hun voedsel om een optimaal niveau van gezondheid te behouden.
Zout-, lik- en mineraalstenen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze te veel zout bevatten, wat tot nier- en blaasproblemen kan leiden. Vermijd bovendien liever avocado, ui, knoflook, bloemkool en aardappelen. Ook rabarber is giftig. Let verder op met sla, en in het bijzonder met ijsbergsla.
Afstand van konijn of knaagdier
Bij Het Knaagspoor kun je alleen afstand doen van een konijn of knaagdier als hiervoor telefonisch een afspraak is gemaakt via 088- 34 37 140.
In het Guinness boek met Wereldrecords staat de hoogste sprong die een konijn gemaakt heeft op 99.5 cm. Vinden ze ergens tussendoor een opstapje of een plek om zich tegen af te zetten, dan kunnen konijnen zelfs nog hoger springen. Maar een gemiddeld Nederlands konijn springt uit eigen wil maximaal 45 centimeter.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Stro is te hard voor konijnen en kan verstoppingen veroorzaken. Brood is lekker, maar ook erg zout, dus: liever niet doen! Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen veroorzaken. Het konijn heeft ze ook niet nodig voor de tanden en kiezen, dus geef deze niet.