Geschikte producten om te nemen tijdens een hongerklop zijn: energierepen, energiegels, wit brood met jam of stroop, dextrose, sportdrank, winegums. Zorg als je een langere tocht gaat maken dat je altijd een suikerrijk product bij je hebt voor noodgevallen.
Een hongerklop is vaak snel te herkennen. Je hebt tijdens het fietsen geen energie meer en komt nauwelijks nog vooruit. De oorzaak van deze hongerklop is in bijna alle gevallen te wijten aan een tekort van glycogeen.
De allerbeste oplossing om een hongerklop te verhelpen is het te voorkomen. Je voorkomt een hongerklop door op tijd te eten tijdens de training of wedstrijd. Wanneer de duur langer is dan 75 minuten is het van belang dat je tijdig de koolhydraten gaat aanvullen.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Wanneer je lichaam tot rust komt, wordt het bloed naar je spijsvertering gestuurd. Zo kunnen voedingsstoffen verteerd worden en opgenomen. Even uitbuiken is dus goed voor je darmen.
Heb je weinig energie op sommige momenten op de dag en verlang je sterk naar zoet?Dan heb je een 'suikerdip'.
Als je de dunne darm helemaal uit zou klappen is het net zo groot als een tennisveld. Hierdoor is er genoeg ruimte om alle voedingsstoffen uit het voedsel te halen. Dit duurt ongeveer vier tot acht uur. De darmwand brengt de voedingsstoffen daarna in ons bloed, zodat het in de rest van ons lichaam terecht komt.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Bij een hypo ontstaan verschillende directe klachten door het gebrek aan glucose in de cellen. Dat merk je bijvoorbeeld aan symptomen als prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen.
Wanneer je dus voedsel eet wat rijk is aan koolhydraten dan zal het lichaam normaal gesproken ook voldoende glycogeen aanmaken om jou van de nodige energie te voorzien. Denk dan bijvoorbeeld aan graanproducten (volkorenbrood en volkoren pasta), aardappels, peulvruchten, groente en fruit.
De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed.
Een hongergevoel kan de slaapkwaliteit beïnvloeden en kan leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel en andere negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het is belangrijk om gezonde voedingskeuzes te maken en minimaal twee uur voor het slapen gaan te eten, om de slaapkwaliteit te optimaliseren.
Water vermindert eetlust
Let op! Het is natuurlijk absoluut geen vervanger van eten, maar om je hongergevoel voor korte tijd te onderdrukken is water uitermate geschikt. Hiermee kun je op lange termijn gewicht verliezen.
Drink een glaasje water
Door water te drinken, houd je je spijsvertering ook weer aan de gang. Daardoor verloopt je vertering vlotter. Bovendien zorgt het er ook voor dat je makkelijker naar het toilet kan gaan voor een grote boodschap. En dat lucht erg op als je kampt met een opgeblazen en misselijk gevoel!
Gastroparese kan momenteel nog niet worden genezen. Er bestaan wel verschillende behandelingen die helpen bij het onderdrukken van misselijkheid en braken.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van suiker
Hoe lang ze duren wisselt ook per individu. Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Het is dan ook niet gek dat mensen dan weer snel op zoek gaan naar suiker.
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Bij gezonde personen wordt een piek in bloedglucosegehalte bereikt na circa 30 tot 60 minuten. Daarna daalt het weer geleidelijk tot het niveau van voor de maaltijd. Dit niveau is na 90 tot 180 minuten bereikt.
Ze kunnen helpen om de calorie-inname te verminderen en het gewichtsverlies te bevorderen, zonder dat er synthetische stoffen of medicijnen aan te pas komen. Sommige voorbeelden van natuurlijke eetlustremmers zijn glucomannan, groene thee, 5-htp en fenegriek.
“Nee, absoluut niet. Water, koffie, thee of een ander drankje kunnen je hongergevoel tijdelijk onderdrukken, maar ik vergelijk het graag met een auto: is de benzine op, dan moet er getankt worden.
Wandelen na het eten ondersteunt gewichtsverlies
Door te wandelen na de maaltijd nodig je de calorieën die je hebt gegeten uit om naar je spieren te gaan. Zo kan deze brandstof als energie gebruikt worden in plaats van dat ze opgeslagen worden in je vetreserves.